Податкова інформує (13.02.2019)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 14 лютого 2019, 02:13

Адвокати, внесені до реєстру, зобов’язані стати на облік в органах ДФС

Згідно із Законом України від 05.07.2012 № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокатська діяльність може здійснюватися, зокрема, фізичною особою індивідуально. Інформація про організаційну форму адвокатської діяльності вноситься до Єдиного реєстру адвокатів України, ведення якого забезпечується Радою адвокатів України, - інформують в Жмеринському управлінні ГУ ДФС у Вінницькій області.

Відповідно до підпункту 14.1.226 пункту 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України адвокат, який здійснює адвокатську діяльність - є самозайнятою особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Відповідно до статті 65 Податкового кодексу, адвокат після отримання свідоцтва повинен стати на облік в територіальних органах державної фіскальної служби за місцем свого проживання протягом календарних 10 днів.

Для цього необхідно подати до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації:

  • заяву за формою 5-ОПП, із зазначенням КВЕДу діяльності;
  • копії паспорту та ідентифікаційного коду;
  • копія свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Оподаткування доходів самозайнятих осіб регулюється статтею 178 Податкового кодексу, відповідно до якого самозайнята особа є:

  • платником податку на доходи за ставкою, передбаченою пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу, і на даний час становить 18% від бази оподаткування - різниці між отриманим доходом та документально підтвердженими понесеними витратами;
  • платником військового збору за ставкою 1,5 % від бази оподаткування;
  • платником єдиного соціального внеску за ставкою, передбаченою ч. 5 ст. 8 Закону України "Про збір та облік єдиного соціального внеску", яка на даний час складає 22% і не може бути меншою за мінімальний страховий внесок.

Відповідно до пункту 178.6 статті 178 Податкового кодексу, самозайняті особи зобов'язані вести облік доходів і витрат своєї діяльності. Форму такого обліку та порядок його ведення визначено Наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 N 481.

Звітнім періодом для самозайнятих осіб, які провадить незалежну професійну діяльність є календарний рік. Відповідно до чинного законодавства самозайняті особи зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та звіт щодо сум нарахованого ЄСВ. Строк подання – до 1 травня року, наступного за звітній періодом.

Підпунктом 3 пункту 6.7 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (зі змінами) встановлено, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в контролюючих органах як фізична особа - підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

В зв’язку з цим, в Жмеринському управлінні звертають увагу осіб, які здійснюють адвокатську діяльність і обліковуються лише як фізична особа - підприємець про необхідність подати до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання заяву за формою № 5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності. Зазначену заяву можна подати особисто, надіслати рекомендованим листом з описом вкладення або через уповноважену особу.

Крім цього нагадують, якщо адвокат, який здійснює діяльність індивідуально не став на облік в органах фіскальної служби до нього буде застосований штраф та донараховано суми податків і зборів. Також необхідно пам’ятати, що зобов'язання із сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ виникають не з моменту поставлення на облік, а з моменту отримання свідоцтва. 

Дохід з іноземних джерел необхідно задекларувати

У Жмеринському управлінні ГУ ДФС у Вінницькій області повідомляють, що відповідно до п.п.14.1.55 п.14.1 ст.14 ПКУ до доходу, отриманому з джерел за межами України, відносять будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих за межами України портів, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам.

 Отже, якщо джерело виплати доходів є іноземним, суму такого доходу слід включити до річного оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб – отримувача, який у такому випадку зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи – це визначено п.п.170.11.1 п.170.11 ст.170 ПКУ.

Такий дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Річна податкова декларація про майновий стан і доходи, одержані протягом 2018 року, подається до територіального органу фіскальної служби за місцем  прописки до 1 травня 2019 року.

Звертаємо увагу, що відповідно до абз.1 п.п.170.11.2 п.170.11 ст.170 ПКУ платник податку має право зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, за нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Платник податку має визначити суму такого зменшення за зазначеними підставами в річній податковій декларації. Проте таке зменшення є можливим  лише за умови отримання від уповноваженого державного органу країни іноземної юрисдикції, в якій одержано дохід, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Довідка повинна бути належним чином легалізована, якщо іншого не передбачено чинними міжнародними договорами України. 

Доступ до всіх квитанцій за результатами обробки податкових накладних незалежно від програмного забезпечення, яким такі податкові накладні надсилались на реєстрацію в ЄРПН 

Користувачам Електронного кабінету надано доступ до всіх квитанцій за результатами обробки податкових накладних та розрахунків коригування до них незалежно від способу подання їх на реєстрацію в Єдиний реєстр податкових накладних (далі – ЄРПН).

Платники мають можливість в режимі «ЄРПН» особистого кабінету, крім доступу щодо складених ними чи їх контрагентами податкових накладних та/або розрахунків коригування в розрізі відповідних статусів, переглянути та завантажити квитанції за результатами їх обробки  незалежно від програмного забезпечення, яким такі податкові накладні надсилались на реєстрацію в ЄРПН.

Нагадуємо, що до ЄРПН вносяться відомості щодо податкових накладних та/або розрахунків коригування, які прийняті та підлягають реєстрації, реєстрацію яких зупинено, а також щодо яких у встановленому порядку прийнято рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації. 

У вас немає прав для коментування