Податкова інформує (11.04.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 12 квітня 2018, 20:10

Кампанія декларування 2018 року триває!

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує громадянам, які  у 2017 році отримали доходи, з яких не було сплачено податки, про обов’язок подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи до 01.05.2018 року.

На 01.04.2018 року це уже зробили 816 громадян, що в порівнянні з 2017 роком більше на 113 %.

До доходів, які згідно законодавчих вимог підлягають обов’язковому декларуванню, належать:

  • доходи, з яких при нарахуванні чи виплаті ПДФО не утримувався;
  • доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільськогосодарської продукції тощо);
  • спадок (дарунок)  від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;
  • доходи від продажу інвестиційних активів;
  • іноземні доходи тощо.

Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення.

Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподаткованого доходу;

виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок;

у вигляді об'єктів спадщини, які  оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок.

Щоб виконати свій  конституційний обов’язок і подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, громадянам необхідно звернутися в Центри обслуговування платників. Саме тут фахівці державної фіскальної служби нададуть необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи.

Крім того нагадуємо, що до 31 грудня 2018 року громадяни мають право на податкову знижку (а саме, часткове відшкодування вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення; витрат на сплату страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя, пенсійних внесків до недержавних пенсійних фондів; суми відсотків, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом; суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій та ін.) за наслідками звітного податкового року.

Платник єдиного податку не сплачує авансовий внесок з податку на прибуток

Відповідно до п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Згідно з п. 297.4 ст. 297 Кодексу дивіденди, що виплачуються платниками єдиного податку третьої групи (юридичними особами) та четвертої групи власникам корпоративних прав (засновникам таких платників єдиного податку), оподатковуються за правилами, встановленими розділами II і IV цього Кодексу.

Відповідно до п.п. 57.1.11 п. 57.11. ст. 57 Кодексу у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток – емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 цього Кодексу.

Згідно з п.п. 57.1.12  п. 57.11. ст. 57 Кодексу крім випадків, передбачених п.п. 57.1 1.3 цього пункту, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

З урахуванням внесених Законом України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» змін, які набули чинності з 01.01.2018, обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку за визначеною п. 136.1 ст. 136 цього Кодексу ставкою не покладається на платників єдиного податку.

Отже, починаючи з 01.01.2018, платниками єдиного податку не здійснюється нарахування та сплата авансового внеску під час виплати дивідендів.

Таким чином, під час виплати дивідендів у 2018 році за результатами фінансово-господарської діяльності за 2016, 2017 роки, платники єдиного податку у 2018 році не нараховують та не сплачують до бюджету авансові внески з податку на прибуток.

Якщо рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам будо прийнято платником єдиного податку – емітентом корпоративних прав у 2017 році, але виплата таких дивідендів до 01.01.2018 не відбулася, то у разі виплати таких дивідендів у 2018 році платник єдиного податку – емітент корпоративних прав авансовий внесок із податку на прибуток не сплачує.

За матеріалами листа ДФС України від 26.03.2018   № 8773/7/99-99-15-02-02-17 

Що омине дохід підприємця-«спрощенця»

Відповідно до п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до складу доходу, визначеного пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ, не включаються:

  • суми податку на додану вартість;
  • суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів;
  • суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм;
  • суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;
  • суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ, вартість яких була включена до загального оподатковуваного доходу фізичної особи - підприємця;
  • суми податку на додану вартість, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ;
  • суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених ПКУ, та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів.

У вас немає прав для коментування