Особливості працевлаштування інвалідів

Автор: Ольга Мосендз Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 19 червня 2009, 02:11

В на­шо­му  ра­йо­ні на об­лі­ку пе­ре­бу­ває бі­ль­ше 1,6 ти­ся­чі ін­ва­лі­дів. Се­ред них є ча­с­ти­на, які за ста­ном здо­ро­в’я пра­цю­ють і мо­жуть пра­цю­ва­ти. Про осо­б­ли­во­с­ті пра­це­вла­ш­ту­ван­ня ці­єї ка­те­го­рії лю­дей ве­де­мо мо­ву з на­ча­ль­ни­ком управ­лін­ня пра­ці та со­ці­а­ль­но­го за­хи­с­ту на­се­лен­ня рай­де­р­жа­д­мі­ні­с­т­ра­ції Ві­к­то­ром Гри­го­ро­ви­чем ЗІ­НИ­ЧЕМ.

– За­без­пе­чен­ня тру­до­вої ді­я­ль­но­с­ті ін­ва­лі­дів є ва­ж­ли­вою со­ці­а­ль­ною фу­н­к­ці­єю дер­жа­ви. У ви­рі­шен­ні цьо­го за­вдан­ня бе­рутьучасть не тіль­ки від­по­ві­д­ні ор­га­ни центра­ль­ної ви­ко­нав­чої вла­ди, мі­с­це­во­го са­мо­вря­ду­ван­ня, але й усі під­при­єм­с­т­ва, уста­но­ви, ор­га­ні­за­ції, не­за­ле­ж­но від форм вла­с­но­с­ті. Управ­лін­ня пра­ці та со­ці­а­ль­но­го за­хи­с­ту на­се­лен­ня від­слі­д­ко­вує да­ну си­ту­а­цію, спри­яє в пра­це­вла­ш­ту­ван­ні ін­ва­лі­дів. Од­нак, з ві­до­мих всім при­чин, в да­ний час це зро­би­ти не про­с­то. Ст. 19 За­ко­ну Укра­ї­ни № 875 від 21.03.91 р. «Про ос­но­ви со­ці­а­ль­ної за­хи­ще­но­с­ті ін­ва­лі­дів в Укра­ї­ні» для під­при­ємств, уста­нов, ор­га­ні­за­цій, у то­му чи­с­лі під­при­ємств, ор­га­ні­за­цій гро­мад­сь­ких ор­га­ні­за­цій ін­ва­лі­дів, фі­зи­ч­них осіб, що ви­ко­ри­с­то­ву­ють на­й­ма­ну пра­цю, вста­но­в­лю­єть­ся но­р­ма­тив ро­бо­чих місць для пра­це­вла­ш­ту­ван­ня ін­ва­лі­дів у роз­мі­рі 4% се­ре­д­ньо­об­лі­ко­вої чи­се­ль­но­с­ті шта­т­них пра­ців­ни­ків об­лі­ко­во­го скла­ду за рік, а як­що пра­цює від 8 до 25 осіб, - укі­ль­ко­с­ті од­но­го ро­бо­чо­го мі­с­ця.

– Який по­ря­док ре­єст­ра­ції у від­ді­лен­нях Фо­н­ду со­ці­а­ль­но­го за­хи­с­ту ін­ва­лі­дів?

– Під­при­єм­с­т­ва, уста­но­ви, ор­га­ні­за­ції, у то­му чи­с­лі під­при­єм­с­т­ва, ор­га­ні­за­ції гро­мад­сь­ких ор­га­ні­за­цій ін­ва­лі­дів, фі­зи­ч­ні осо­би, у яких за ос­но­в­ним мі­с­цем ро­бо­ти пра­цює 8 і бі­ль­ше осіб, ре­єст­ру­ють­ся у Він­ни­ць­ко­му об­ла­с­но­му від­ді­лен­ні Фо­н­ду со­ці­а­ль­но­го за­хи­с­ту ін­ва­лі­дів. Для ре­єст­ра­ції ро­бо­то­да­в­ці по­да­ють вла­с­но­ру­ч­но  або на­пра­в­ля­ють ре­ко­ме­н­до­ва­ним ли­с­том за­яву за фо­р­мою, за­твер­дже­ною На­ка­зом Мі­ні­с­тер­с­т­ва пра­ці й со­ці­а­ль­ної по­лі­ти­ки Укра­ї­ни, ко­пію сві­до­ц­т­ва  про  дер­жа­в­ну  ре­єст­ра­цію юри­ди­ч­ної осо­би або фі­зи­ч­ної осо­би - під­при­єм­ця. Під­при­єм­с­т­ва, уста­но­ви, ор­га­ні­за­ції, у то­му чи­с­лі під­при­єм­с­т­ва, ор­га­ні­за­ції гро­мад­сь­ких ор­га­ні­за­цій ін­ва­лі­дів, фі­зи­ч­ні осо­би, на яких пра­цює 8 і бі­ль­ше шта­т­них пра­ців­ни­ків, що­рі­ч­но до 1 бе­ре­з­ня ро­ку, що на­сту­пає за зві­т­ним, по­да­ють ра­йон­ним від­ді­лен­ням Фо­н­ду со­ці­а­ль­но­го за­хи­с­ту ін­ва­лі­дів звіт за фо­р­мою 10-ПІ. Крім зві­ту за фо­р­мою № 10-ПІ, ро­бо­то­да­вець по­ви­нен по­да­ва­ти в центр за­йня­то­с­ті ін­фо­р­ма­цію про на­яв­ність ві­ль­них ро­бо­чих місць (ва­ка­н­т­них по­сад) для пра­це­вла­ш­ту­ван­ня ін­ва­лі­дів.

– Ві­к­тор Гри­го­ро­вич, які ад­мі­ні­с­т­ра­ти­в­но-­го­с­по­дар-­сь­кі са­н­к­ції за не­ви­ко­нан­ня но­р­ма­ти­ву й по­ря­док їх спла­ти?

– Згі­д­но чин­но­го за­ко­но­дав­ст­ва під­при­єм­с­т­ва, уста­но­ви, ор­га­ні­за­ції, у то­му чи­с­лі під­при­єм­с­т­ва, ор­га­ні­за­ції гро­мад­сь­ких ор­га­ні­за­цій ін­ва­лі­дів, фі­зи­ч­ні осо­би, що ви­ко­ри­с­то­ву­ють на­й­ма­ну пра­цю, де се­ре­д­ньо­об­лі­ко­ва чи­се­ль­ність пра­цю­ю­чих ін­ва­лі­дів ме­н­ша, ніж уста­но­в­ле­но но­р­ма­ти­вом, що­ро­ку спла­чу­ють від­по­ві­д­ним від­ді­лен­ням Фо­н­ду со­ці­а­ль­но­го за­хи­с­ту ін­ва­лі­дів ад­мі­ні­с­т­ра­ти­в­но-­го­с­по­дар­сь­кі са­н­к­ці­ї. Роз­мір са­н­к­цій вста­но­в­ле­ний у роз­мі­рі се­ре­д­ньої рі­ч­ної за­ро­бі­т­ної пла­ти на від­по­ві­д­но­му під­при­єм­с­т­ві, в уста­но­ві, ор­га­ні­за­ції, у фі­зи­ч­них осіб, що ви­ко­ри­с­то­ву­ють на­й­ма­ну пра­цю, за ко­ж­не ро­бо­че мі­с­це, при­зна­че­не для пра­це­вла­ш­ту­ван­ня ін­ва­лі­да й не за­йня­те ним. Для під­при­ємств, уста­нов, ор­га­ні­за­цій, фі­зи­ч­них осіб, на яких пра­цює від 8 до 15 чо­ло­вік, роз­мір ад­мі­ні­с­т­ра­ти­в­но-­го­с­по­дар­сь­ких са­н­к­цій за ро­бо­че мі­с­це, при­зна­че­не для пра­це­вла­ш­ту­ван­ня ін­ва­лі­да й не за­йня­те ін­ва­лі­дом, уста­но­в­ле­ний у роз­мі­рі по­ло­ви­ни се­ре­д­ньої рі­ч­ної за­ро­бі­т­ної пла­ти на від­по­ві­д­но­му під­при­єм­с­т­ві, в уста­но­ві, ор­га­ні­за­ці­ї. Од­нак, ці по­ло­жен­ня не по­ши­рю­ють­ся на під­при­єм­с­т­ва, уста­но­ви й ор­га­ні­за­ції, які по­вні­с­тю утри­му­ють­ся за ра­ху­нок ко­ш­тів дер­жа­в­но­го або мі­с­це­во­го бю­дже­тів. Са­н­к­ції спла­чу­ють­ся ро­бо­то­да­в­ця­ми са­мо­стій­но до 15 кві­т­ня ро­ку, що на­сту­пає за ро­ком, у яко­му від­бу­ло­ся та­ке по­ру­шен­ня. У ви­па­д­ку по­ру­шен­ня стро­ків спла­ти са­н­к­цій на­ра­хо­ву­єть­ся пе­ня в роз­мі­рі 120% ди­с­ко­н­т­ної ста­в­ки НБУ.

– Ска­жіть, ку­ди зве­р­та­тись ін­ва­лі­до­ві у по­шу­ках ро­бо­ти?

– На­сам­пе­ред, до ра­йон­но­го центру за­йня­то­с­ті, без­по­се­ре­д­ньо на під­при­єм­с­т­ва, уста­но­ви, ор­га­ні­за­ції і, зви­чай­но, до управ­лін­ня пра­ці та со­ці­а­ль­но­го за­хи­с­ту на­се­лен­ня. В си­с­те­мі Мі­ні­с­тер­с­т­ва пра­ці і со­ці­а­ль­ної по­лі­ти­ки є на­вча­ль­ні за­кла­ди, в то­му чи­с­лі і са­на­то­р­но­го ти­пу, які при­йма­ють на на­вчан­ня лю­дей з об­ме­же­ни­ми мо­ж­ли­во­с­тя­ми для під­го­то­в­ки ро­бі­т­ни­чих про­фе­сій, а та­кож і спе­ці­а­лі­с­тів.

Розмову вела

Ольга МОСЕНДЗ.

У вас немає прав для коментування