Нам не потрібна вежа мобільного зв'язку у центрі селища

Автор: Сергій Категорія: Наше Придністров'я Створено: Вівторок, 24 квітня 2018, 05:31

Нам не потрібна вежа мобільного зв'язку у центрі селищаТаку позицію зайняли жителі Мурованих Куриловець, які 11 квітня прийшли на громадські слухання з приводу встановлення базової станції стільникового зв’язку на даху районного Будинку культури. 

Розпочинаючи зустріч, голова районної ради Сергій Кушнір повідомив, що нещодавно до райдержадміністрації та районної ради надійшли звернення від депутатів селищної ради і працівників районного будинку культури «Жовтень» та районної дитячо-юнацької спортивної школи. В обох зверненнях йшлося про недопустимість встановлення вежі мобільного зв’язку на районному Будинку культури, адже в ньому постійно перебуває чимало дітей і перед закладом буде облаштовано дитячий майданчик. Також неподалік знаходяться школи, дитячі садки, житлові будинки. У зверненнях наголошувалось на тому, що шкода від електромагнітного випромінювання до кінця не вивчена і, щоб не створювати соціальної напруги в селищі, потрібно не допустити встановлення згаданої вежі.

– Порушене у зверненнях питання ми винесли на розгляд постійної комісії районної ради, – зазначив Сергій Кушнір. – Комісією прийнято рішення організувати громадські слухання, щоб провести необхідне обговорення серед мешканців Мурованих Куриловець та ознайомлення з цим питанням. З цією метою ми запросили на зустріч лікаря з загальної гігієни державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Марину Альфредівну Наянову та менеджера розвитку регіону ПрАТ «Vodafone Україна» Романа Миколайовича Бутенка.

Марина Наянова, лікар з загальної гігієни:

«Я вже 10 років працюю у сфері вивчення впливу електромагнітних полів. Нами складено реєстр всіх працюючих базових станцій мобільного зв’язку на території області, вплив яких ми постійно моніторимо. Перевищення допустимого рівня – понад 2,5 мкВт на кв.см – фіксувалося лише у Вінниці, де зосереджено багато таких об’єктів. По районах області перевищення не реєструвалося. Починаючи з 2017 року, згідно наказу МОЗ України, встановлено новий гранично допустимий рівень електромагнітних полів на рівні 10 мкВт на кв.см. Хочу наголосити, що електомагнітний фон є всюди – його створюють як земне ядро, так і побутові електроприлади, а також мобільні телефони, якими ми користуємось кожного дня. А ще є радіохвилі, які проникають всюди. Все це завдає нашому здоров’ю і особливо нашим дітям набагато більше шкоди. Я привезла з собою прилад, яким, наприклад, можна виміряти випромінювання від ваших мобільних телефонів і пересвідчитись в тому, що насправді загрожує здоров’ю. Шкоди від базової станції мобільного зв’язку не буде, але якщо люди проти, то це їхнє рішення».


Ніна Власова, жителька Мурованих Куриловець:

«Я категорично проти встановлення нової вежі мобільного зв’язку. Не слід цього робити. Пам’ятаєте, вже одну вежу поставили, але коли виміряли фон і дізналися, що вона шкідлива, то її заборонили. Чомусь мобільний зв’язок настільки важливий, зате нікого не цікавить, що у нас немає Вінницького телебачення. Вважаю, що школи, дитячі садки, діти і люди важливіші за все».

Антоніна Варгоцька, депутат селищної ради:

«Всі 22 депутати селищної ради висловились проти встановлення вежі в центрі Мурованих Куриловець і вони представляють всіх жителів нашого селища. У багатьох з нас є діти, онуки і що буде, якщо вони раптом захворіють, хто нам оплатить їх лікування? Звісно, ніхто не проти, щоб мобільний зв’язок покращився, але чому вежу не можна встановити за межами Мурованих Куриловець, подалі від наших дітей?»

Галина Цибульська, селищний голова: 

«Нас влаштовує той зв’язок, який зараз є. Достатньо тих веж, що стоять на виїзді з селища. Всі депутати селищної ради проти встановлення вежі на районному Будинку культури. Тому від імені громади прошу не робити те, що ви збираєтесь зробити. Не створюйте соціальної напруги, не зліть жителів селища, бо вони налаштовані рішуче. Думаю, що додаткові 60 тисяч не дуже врятують районний бюджет». 

Роман Бутенко, менеджер ПрАТ «Vodafone Україна»:

«Ми хотіли збудувати базову станцію на кілька будівель нище, але жителі сусіднього будинку були категорично проти. Чомусь у містах це нікого не лякає, а в селищі Муровані Курилівці люди протестують. Чому обрали саме районний Будинок культури для встановлення вежі? Бо тут найбільш оптимальна точка для майбутнього 3 G покриття. За межами населеного пункту ставити базову станцію нераціонально. Якщо ви відмовляєтесь від зв’язку, то нам потрібне лише відповідне рішення громади про таку відмову».

Отже, жителі райцентру досить негативно поставились до можливого встановлення вежі мобільного зв’язку в центрі Мурованих Куриловець. Разом з тим, люди не проти, щоб її поставили за межами селища. У будь-якому разі ці роботи без згоди місцевої громади проводитись не будуть.

 

Володимир Сауляк

У вас немає прав для коментування