У Мурованих Курилівцях землі більше не орють

Автор: Надія ШТУПУН Категорія: Різне Створено: Середа, 14 травня 2008, 18:43

Весняно-польові роботи в Муровано-Куриловецькому районі Вінниччини цього року проходять нетипово. Замість традиційної оранки нові інвестори дискують. У господарстві підприємства ”Ланцет” немає навіть плуга для оранки.

— Всі люди сміялися з нього, коли сказав поля дискувати. Вони ж неорані! — хлопає по дисковій бороні майстер-наладчик 40-річний Ярослав Яремчик. — Але мусили робити. Хоч і думали, що труд наш даром пропаде. Оказалося, що пшеничка на дискованих полях не хуже сходить, ніж на ораних.

Торік новий інвестор орендував понад 10 тис. га землі в Мурованих Курилівцях. 7 тис. га засіяв озимою пшеницею, решту — житом, соєю, ріпаком.

— Усі землі, що ми взяли в оренду — цілинні, — підходить до культиватора директор підприємства ”Ланцет” Іван Вигівський. — Їх не використовували більше п’яти років. Вирішили обробляти їх сучаснішим способом поверхневого обробітку ґрунту. Для цього закупили вісім дискових культиваторів. А плуга в нашому господарстві і справді немає.

Іван Вигівський оглядає кабіну трактора. Цікавиться у робітників, чи не було поломок.

— Перевертати ґрунт, як це робиться при оранці, не дуже корисно, — каже директор. — Родючий шар на полях не перевищує 20 сантиметрів. А далі такий глей, що його не варто вивертати наверх. Також це пов’язано з ґрунтовими мікроорганізмами. Деякі з них погано переносять надлишок повітря і після оранки гинуть. А при дискуванні ми обробляємо ґрунт на 15 сантиметрів. Цього вистачає практично для всіх зернових культур, що ми вирощуємо.

На підприємстві ”Ланцет” працює понад 100 робітників.

— Зарплата у нас хароша. У середньому по півтори тисячі маємо, — витирає з рук машинне масло тракторист 27-річний Сергій Пузерей. — Це чи не найбільша у районі. До того ж її навіть взимку платять.

До робітників підходить заступник голови райадміністрації 58-річний Василь Войт.

— Такі методи раніше у нас ніхто не запроваджував, — каже. — Виявилося, що це дешевше за оранку, результати дає кращі і не шкодить ґрунту.
Надія ШТУПУН

gazeta.ua

У вас немає прав для коментування