За дозвіл викрасти мільйон потрібно... заплатити державі 255 гривень, або Хто стоїть за системним відмиванням великих бюджетних грошей?

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Середа, 07 грудня 2005, 04:22

Витрать гроші за 28 днів

Як перший сніг на голову депутатам Мурованокуриловецької районної ради звалився мільйон, який в кінці осені виділила на «соціалку» Верховна Рада для єдиного в нашій області району. Кажуть, що це гроші від «Криворіжсталі». А муркуриловецьким вибив їх нібито нардеп Майстришин.

І ось на сесії постала перед депутатами дилема: як за 28 днів витратити цей мільйон, бо інакше невитрачені кошти повертаються, згідно із законом, до Держбюджету. Окрім цього, гроші можна витрачати лише на капітальне будівництво, реконструкцію та заходи капітального характеру. Витрачати їх потрібно маленькими сумами, щоб уникнути тендеру. Адже він відбувається протягом 45 днів. До того ж, мільйон потрібно освоїти та закрити актами виконаних робіт, аби не подумали, що вкрали.

Стартувала кампанія «Витрати мільйон за 28 днів» у понеділок. До новорічних свят у Мурованокуриловецькому районі зобов'язалися: провести електрику в один із мікрорайонів (25 тисяч), відремонтувати 5 водогонів у селах, відремонтувати каналізацію, закупити авто «швидкої», відремонтувати клуб тощо. І це, незважаючи на той перший сніг, який сьогодні блокував роботу і транспорту, і зв'язку в багатьох районах.

Депутатів відмовилися позбавити недоторканності

Другим питанням на сесії був розгляд подання прокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності двох депутатів Мурованокуриловецької райради — Іллі Кагляка, екс-голови райдержадміністрації, та Миколи Якимцева, його заступника. Бо, згідно з нововведеннями, на них розповсюджується депутатська недоторканність, і тепер їх можуть притягнути до відповідальності лише за згодою всіх депутатів.

Знову ж таки, рік тому, коли до першого снігу залишилися лічені дні, для ліквідації наслідків стихійного лиха було виділено Мурованокуриловецькому району по лінії МНС 1,5 мільйона гривень. Гроші цільові — на ремонт доріг. І освоїти їх потрібно було за ті ж, умовно кажучи, 28 днів.

Вінничани добре пам'ятають минулорічний листопад та грудень — мороз та сніг, який був по всій Україні. Ось під час цієї негоди і ніби відбувався ремонт доріг у Мурованих Курилівцях.

Гроші були перераховані виконавцю, новоствореному ПП. Те, як виконаний ремонт і чи виконувався взагалі, можна лише здогадатися. Сьогодні директор підприємства «у бігах» зі всіма заощадженими від ремонту доріг коштами. А екс-голову райадміністрації та його заступника звинувачують у зловживанні владою й перевищенні службових обов'язків в інтересах третіх осіб. Бо роботи були проведені без належного тендеру. Грубо кажучи, відмиті «бабки». Під роздачу потрапили і голови сільських рад, на території яких і мали з'явитися відремонтовані дороги. Вони підписали акти виконаних робіт. Але дозвіл на їхнє притягнення мають незабаром дати їхні сільські депутати.

Перед голосуванням слово взяв екс-голова райадміністрації Ілля Кагляк, теперішній керівник заводу мінеральних вод «Реґіна». Він переконаний, що не порушував умови тендеру, а діяв за законом. Проте зазначив:

- Мені зателефонували і сказали, що той чоловік має у тебе робити дороги. Що я міг вдіяти? Собі особисто я нічого не брав. А те, що вони виконані неякісно, знаю. Бо випав сніг. У Виноградному машини не могли возити хліб. Люди сказали, мовляв, якщо не зробите дороги, то ми не підемо голосувати. Мешканці пішли голосувати, значить, роботи були виконані. І як можна визначити суму збитку, якщо чоловік у розшуку… Я повторюю, що соромно і ганебно мені тут перед вами стояти, але воля ваша. Я вже покараний, суд був у Вінниці за поданням СБУ. Я давав у всіх прокуратурах свідчення…

Можливо, краще було нічого не робити. Якби проводився тендер, то було б 5 чи 6 січня. Але гроші дали, і їх треба було витратити.

«За» зняття депутатської недоторканності з обох депутатів не проголосував жоден із 45 присутніх районних обранців. Один утримався. Це теперішній голова Володимир Ревуцький. От вам, шановні жителі району, обрана вами влада…

Вже потім я запитала у пана Кагляка, хто саме йому телефонував і наказав працювати лише виключно із ПП «Октавою», власник якої тепер із мільйоном знаходиться в розшуку. І отримала відповідь: «Про це я сказав всім органам — і в прокуратурі, і в СБУ. Запитайте у них».

А ще поцікавилася, як же за поданням СБУ був покараний пан Кагляк за те, що закрив очі на «відмивання» мільйонів. У рішенні Ленінського суду Вінниці значиться: «Визнати винним за … «г» ч.3 ст.5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» Кагляка Іллю Максимовича, піддавши останнього адміністративному стягненню у вигляді штрафу у розмірі 255 гривень на користь держави. Постанова остаточна, оскарженню не підлягає».

Порівнюю це рішення із ще одним судовим вироком. Події розгорталися у липні 2005 року. Діти непрацюючого жителя с. Немерче (багатодітна сім'я) ловили раків. Всього було зловлено 17 раків та один карась. Застукала їх рибінспекція. Притягнула до відповідальності. Рішення суду таке: «Враховуючи характер правопорушення, особу винного, який щиро розкаявся у вчиненому, притягнути його до відповідальності, піддавши адміністративному стягненню у вигляді штрафу в сумі 340 гривень. Речовий доказ — сітку — конфіскувати. Постанова оскарженню не підлягає».

«Ноу комент». За дозвіл вкрасти мільйон у Мурованокуриловецькому районі — треба заплатити 255, за 17 раків — 340 гривень.

Нинішній голова райдержадміністрації Володимир Ревуцький так прокоментував ситуацію:

- Я вважаю, що вироки у нашій країні мають виносити не іменем України, а іменем відповідного судді. Бо це ображає гідність людей у цій державі. Те, що ми сьогодні бачили, є підтвердженням сказаному.

Мурованокуриловецький район невеликий. У ньому вже продано все. Чому тодішній заступник голови райдержадміністрації майже «зґвалтував» голів сільських рад, щоб вони підписали акти виконаних робіт? За яку таку честь екс-керівники обіймають сьогодні керівні посади на «Регіні»? Бо тут все продавалося і купувалося. В тому числі, і те саме, віднесене до народного багатства, джерело мінеральних вод. І це все проведено через рішення сесій села, району і віддано на продаж. Зараз ми будемо звертатися із матеріалами у прокуратуру, щоб там дали відповідну оцінку таким діям..

Стосовно мільйонів. Один із народних депутатів від Вінниччини сказав, що у цій ситуації немає нічого дивного, бо це класична схема відмивання грошей: на окремі регіони в кінці року виділяються кошти. Треба зробити так, щоб часу на їхнє освоєння було мало, а люди, які при владі у районах, були свої. Створюється одна чи дві фірми, які і мають освоїти ці кошти. Фактично — відмити. Чи встигнуть чесно освоїти «мільйон-2005» — побачимо.

Хоча чого боятися місцевим депутатам? Недоторканність же гарантується всім, а депутатська корпоративність її подвоює. Ті, в Києві, подбали про цих, на місцях, і тепер «луплять бюджетне бабло». І начхати їм на те, що доріг в області вже майже немає, що села не газифіковані, що медпункту і бані в містечку немає. Вони за вкрадені у нас гроші знову куплять собі місце в якомусь партійному списку. Зрештою, всі вони в системі, яку теперішня влада зламати чи то не може, чи то не хоче.

Наталія СТРЄЛКОВА

PS. Третім питанням на порядку денному сесії було збереження Вищеольчедаївського цукрового заводу. Він фактично вже не працює і його почали перепрофільовувати (різати?). Його власниками де-юре є «ТОВ «Вищеольчедаївцукор», ЗАТ «Вищеольчедаївський цукровий завод» та «ВІНХАНІНВЕСТ» (спільне російсько-українське підприємство Вінниця-Хантимансійськ). Останній спеціалізується на реконструкції цукрових заводів. Схоже, без досвіду «Хантимансійськцукру» ніхто у нашій державі не уміє управляти цукровою галуззю?

За матеріалами "33-го каналу"

У вас немає прав для коментування