Хабара у фермера не вимагали – у Держгеокадастрі пояснили ситуацію із виділенням землі

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Понеділок, 18 лютого 2019, 22:30

Хабара у фермера не вимагали – у Держгеокадастрі пояснили ситуацію із виділенням земліМинулого року було опубліковано матеріал "Фермер: з мене вимагають хабар або мстять за принципову позицію".

У статті йдеться про те, що багатодітному батькові нібито відмовили в оренді землі, сказали, що віддали АТОвцям. При цьому чоловік звинувачує у ситуації, що склалася, Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

«Напрошується один висновок — таким чином з мене вимагають хабар», – припустив у своєму коментарі фермер Віктор Губіліт.

У зв’язку з цим Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області заявляє:

Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області наказом від 14 грудня 2015 року №2-67-62/20-15-сг було надано дозвіл на розробку документації із землеустрою на земельну ділянку площею 10 га із земель сільськогосподарського призначення державної власності Губіліту Віктору Вікторовичу на території Рівненської сільської ради для ведення фермерського господарства.

З незрозумілих причинам документація із землеустрою виготовлялася майже 2 роки та лише 18.10.2017 року ця земельна ділянка була зареєстрована у базі даних Державного земельного кадастру, а за розробку проекту відведення згідно з кошторисною документацією договору про надання послуг громадянином Губілітом В.В. сплачено не 10 тисяч, а 4600 грн. Однак дана земельна ділянка використовувалася громадянином Губілітом В.В, а саме вирощувалися та реалізовувались сільськогосподарські культури тощо.

Відповідно до Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», цей факт кваліфікується як самовільне заняття земельної ділянки, відповідальність за яке передбачена Адміністративним та Кримінальним кодексами.

Також хочемо наголосити, що за ініціативи Уряду на чолі з Прем’єр-Міністром України Володимиром Гройсманом між Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області та Асоціацією фермерів та приватних землевласників Вінницької області укладено меморандум про співпрацю та соціальне партнерство. Предметом цього Меморандуму є організація співпраці сторін для забезпечення соціально-економічного розвитку сільських територій, а також спільне напрацювання підходів щодо договірної діяльності та забезпечення балансу інтересів держави та сільськогосподарських товаровиробників.

То про які хабарі може йти мова? Відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій, окрім інших пільг, мають право на першочергове відведення земельних ділянок що нині є пріоритетним напрямом діяльності Держгеокадастру.

Через те, що Губіліт В.В. з невідомих причин зволікав з виготовленням документації із землеустрою на ділянку 10 гектарів, 13 квітня 2017 року Головним управлінням Держгеокадастру в області були надані дозволи на виготовлення документації із землеустрою на цю ж ділянку учасникам АТО. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства із земель державної власності сільськогосподарського призначення (землі запасу) на території Рівненської сільської ради (за межами населеного пункту) розробляється.

На даний час спірна земельна ділянка нікому не надана в користування та власність. Аби запобігти конфліктній ситуації між громадянином Губілітом В.В. та учасниками АТО, це питання перебуває на розгляді та шукаються шляхи вирішення проблеми.

 

Джерело: 33kanal.com

У вас немає прав для коментування