Податкова інформує - 18.05.11

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 18 травня 2011, 13:05

Подано до Верховної Ради законопроект щодо змін до Податкового кодексу в частині реформування спрощеної системи оподаткування

Відповідно до законопроекту, запропоновано поділ фізичних осіб-підприємців на три категорії.

До першої буде віднесено осіб, які не використовують працю найманих осіб та обсяг доходу яких не перевищує 150 мінімальних заробітних плат (близько 150 тис. грн.). Для таких підприємств встановлюється ставка податку в межах від 1 до 10 % мінімальної заробітної плати (10-100 грн).

Друга категорія – особи, які використовують працю не більше 10 найманих осіб, а обсяг доходу не перевищує 1 000 мінімальних заробітних плат (близько 1 млн.грн.). Ставка – від 2 до 20 % мінімальної заробітної плати (20-200 грн).

Ставка для третьої категорії – 3% від отриманої виручки за умови сплати ПДВ або 5% без сплати ПДВ. До неї належать особи, які мають не більше 10 найманих осіб та обсяг доходу не перевищує 2 000 мінімальних заробітних плат (близько 2 млн. грн.).

Таким чином законопроектом передбачено послаблення фіскального навантаження на бізнесове коло, розширення економічних можливості для ведення підприємницької діяльності та спрощення механізму адміністрування податків.  

У розробці проекту закону взяли участь фахівці Міністерства фінансів України, Державної податкової служби та інших центральних органів виконавчої влади. В його основу покладено ретельний, всебічний аналіз норм, їх обговорення та погодження з підприємцями, фаховими асоціаціями та громадськістю.

*****

З 1 квітня податкові накладні із сумою ПДВ більше 500 тис. грн. обов’язково мають реєструватися у Єдиному реєстрі податкових накладних. Такими є вимоги Податкового кодексу.

Запровадження електронного сервісу для платників відбуватиметься поступово. Податкові накладні з ПДВ, на суму понад 1 млн. грн., вносяться до Реєстру вже з 1 січня 2011 року. Далі обов’язкові до реєстрації обсяги податку на додану вартість визначатимуться за наступним графіком:

• понад 500 тисяч гривень – з 1 квітня 2011 року;

• понад 100 тисяч гривень – з 1 липня 2011 року;

• понад 10 тисяч гривень – з 1 січня 2012 року.

Податкова накладна, в якій сума податку на додану вартість не перевищує 10 тисяч гривень, не підлягає включенню до Єдиного реєстру.

Нагадаємо, що у другому кварталі 2011 року кількість перевірок суб’єктів господарювання зменшено вдвічі порівняно з ІІ кварталом минулого року. Разом з тим Державна податкова служба застосовує інноваційні методи запобігання можливим зловживанням з боку «ризикових» платників.

Прогнозні показники виконані.

Податківці Мурованокуриловецького району забезпечили виконання прогнозних надходжень до бюджету за 4місяці поточного року. Про це на брифінгу повідомив журналістам заступник начальника Барської МДПІ Олександр Неселовський. Він зазначив, що фактич¬но до бюджету надійшло 6,8 млн.грн. Загальне перевико¬нання склало 416тис. грн. Його досягнуто за рахунок зростання базових платежів до місцевих бюджетів, зокрема, податку на доходи фізичних осіб, а також плати за землю.

Кількість декларантів збільшилась.

За минулий рік 370 громадян Мурованокуриловецького району подали річні декларації про отриманий дохід. В порівнянні з 2009 роком кількість декларантів збільшилась на 38відсотків.

З них - задекларували податкові зобов’язання -265платників податків, зокрема це ті, хто отримував доходи від земельних паїв, здачі в найм житла, отриманої спадщини, іноземних доходів та інші. Загалом вони задекларували біля 700тисяч гривень та сплатили у бюджет майже 50 тисяч гривень. Крім того 107громадян району подали декларації з метою отримання податкового кредиту за оплату навчання та іпотечний кредит.

Скасовано обов’язок із подання Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб.

Законом України від 07.04.2011р. №3221 Про внесення змін до Податкового кодексу України», який вступив в силу з 20.04.2011р., виключено з зі ст.176.2 ПКУ пункт д), яким було впроваджено подання щомісячної податкової декларації по податку з доходів фізичних осіб. Даним Законом змінені умови подання Податкового розрахунку за формою №1ДФ. Тепер податкові агенти подають його у разі нарахування сум доходів платникам податків протягом звітного періоду

У вас немає прав для коментування