Податкова інформує (29.08.2019)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Вівторок, 03 вересня 2019, 12:41

Державна податкова служба України розпочала свою роботу

Сьогодні Розпорядження Уряду від 21 серпня 2019 р. № 682-р про початок роботи Державної податкової служби України оприлюднено на Урядовому порталі.

Кабінет Міністрів передав Державній податковій службі функції з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

«Ми починаємо новий етап у податковій політиці нашої держави. Нова податкова служба стане надійним партнером для підприємців, яка створюватиме сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні, впроваджуватиме нові сервіси та забезпечуватиме рівні права всіх платників податків. Впевнений, що спільними зусиллями ми побудуємо сервісну податкову службу європейського зразка з високим рівнем довіри у суспільстві, якою будемо пишатися», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

Прийняття розпорядження стало можливим після виконання усіх необхідних заходів з утворення ДПС: проведення державної реєстрації, затвердження структури, штатного розпису апарату та кошторису, переведення з ДФС у ДПС 30% працівників на рівні центрального апарату і територіальних органів.

Таким чином, здійснення заходів з утворення ДПС та забезпечення здійснення ДПС повноважень і виконання функцій, визначених Положенням про Державну податкову службу України, затвердженим постановою КМУ від 06 березня 2019 р. № 227, завершене.

Офіційний вебпортал Державної податкової служби України www.tax.gov.ua

До уваги користувачів Електронного кабінету!

У зв’язку з початком роботи Державної податкової служби України відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 682-р «Питання Державної податкової служби України» повідомляємо, що вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua.

До завершення заходів з реорганізації Державної фіскальної служби України для зручності користувачів вхід до Електронного кабінету буде можливим і за адресою: cabinet.sfs.gov.ua. 

На Вінниччини з незаконного обігу вилучили 10 тонн газу 

Співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Вінницькій області в ході операції «Акциз-2019» припинили незаконну реалізацію та вилучили з незаконного обігу 10 тонн скрапленого газу.

В ході проведення відпрацювання встановлено факт реалізації скрапленого газу без дозвільних документів на право зайняття діяльністю, пов’язаною з роздрібною торгівлею твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами.

У ході огляду виявлено та вилучено 10 тонн нелегальної продукції орієнтовною вартістю 120 тис. грн., а також заправне обладнання. Відносно порушника складено протокол про вчинення адміністративного  правопорушення  за ч.1 ст. 164 КУпАП

З початку року працівниками податкової міліції Вінниччини вилучено з незаконного обігу підакцизних товарів на суму понад 20 млн. грн. За фактами незаконного обігу підакцизних товарів зареєстровано 12 кримінальних проваджень.  

Щодо застосування штрафних санкцій за порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних 

Пунктом 25 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, відповідно до змін, внесених Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон № 2628), передбачено, що норми пунктів 1202.1 – 1202.3 статті 1202 Кодексу, якими запроваджені нові штрафні санкції, застосовуються з 01 жовтня 2019 року.

Пунктами 1202.1 – 1202.3 статті 1202 Кодексу передбачені  штрафні санкції за порушення термінів та порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).

Розмір штрафних санкцій залежить від кількості календарних днів порушення платником акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, встановлених статтею 231 Кодексу, та визначений від 2 до 40 відсотків від суми акцизного податку з відповідних обсягів пального або спирту етилового, зазначених у таких акцизних накладних/ розрахунках коригування (пункт 1202.1 статті 1202 Кодексу). 

Пунктом 1202.2 статті 1202 Кодексу встановлені штрафні санкції у розмірі 50 та 2 відсотків суми акцизного податку з відповідних обсягів пального або спирту етилового за відсутність з вини платника акцизного податку, який отримав пальне або спирт етиловий, реєстрації в ЄРАН акцизної накладної / розрахунку коригування, другого примірника акцизної накладної / другого примірника розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після граничного терміну реєстрації акцизної накладної / розрахунку коригування,  другого примірника акцизної накладної / розрахунку коригування.  

Відповідно до Закону № 2628 у новій редакції викладено статті 231 «Акцизна накладна» і 232 «Електронне адміністрування реалізації пального та спирту етилового» Кодексу та оновлено порядок і терміни реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до них в ЄРАН (пункт 231.6 статті 231 Кодексу).

Згідно з оновленою редакцією статті 231 Кодексу з 01.07.2019 значно розширено умови та реквізити складання акцизних накладних; коло суб’єктів, які зобов’язані їх складати та реєструвати; визначені терміни для складання та реєстрації в ЄРАН акцизних накладних при ввезенні пального або спирту етилового на митну територію України; запроваджено новий порядок складання та терміни реєстрації в ЄРАН акцизних накладних в одному та двох примірниках з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі, з акцизного складу, з акцизного складу пересувного, та/або розрахунків коригування тощо.

Зважаючи на викладене, з огляду на приписи  пункту 25 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, враховуючи зміни щодо  підходів складання та реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування, встановлені статтями 231 та 232 Кодексу, у т. ч. граничних термінів їх реєстрації в ЄРАН, норми пунктів 1202.1 – 1202.3 статті 1202 Кодексу, які набрали чинності 01.07.2019, стосовно застосування штрафних санкції за порушення термінів та порядку реєстрації акцизної накладної / розрахунку коригування, другого примірника акцизної накладної / другого примірника розрахунку коригування вперше починають застосовуватись із 01 жовтня 2019 року, тобто такі штрафні санкції можуть бути застосованими до акцизних накладних, розрахунків коригування до них, дата реєстрації яких в ЄРАН починається з 01 жовтня 2019 року.

Зазначену позицію ДФС погоджено Міністерством фінансів України (лист від 20.08.2019 № 11320-10-5/21041). 

У вас немає прав для коментування