Податкова інформує (04.12.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 05 грудня 2018, 20:48

Щодо попередження шахрайських дій 

Жмеринське управління ГУ ДФС у Вінницькій області  інформує про те, що протягом останнього часу на території  Вінницької області поновилися факти шахрайських дій від імені керівників територіальних підрозділів Державної фіскальної служби у Вінницькій області.

А саме: невідомі особи телефонують суб’єктам підприємницької діяльності області та представляючись працівниками органу фіскальної служби області, в категоричній формі вимагають, щоб власник або керівник підприємства зателефонував начальнику податкової інспекції на телефонний номер мобільного зв’язку, який залишає зловмисник.

Зателефонувавши за вказаним номером, суб’єкт підприємницької діяльності дізнається про те, що його підприємство   нібито   потрапило   в   список   суб’єктів   господарювання, які найближчим  часом  будуть  перевірені. При  цьому, псевдо керівник фіскального органу повідомляє співрозмовнику, що за відповідну грошову «винагороду», яку необхідно перерахувати на картковий рахунок банківської установи, вказану перевірку проводити не будуть. Для перерахунку грошових коштів шахраї надають реквізити рахунку  банківської установи.

У разі встановлення подібних фактів, просимо суб’єктів господарювання негайно повідомляти про це до територіальних органів Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області та на телефон „довіри” управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Вінницькій області  (0432) 66-02-05, для перевірки та вжиття необхідних заходів. 

Новорічні подарунки: правила оподаткування

Незабаром розпочнуться свята, тож чимало роботодавеців куплятимуть для дітей своїх працівників новорічні подарунки . Як бути з їх оподаткуванням?

Вартість подарунку дітям працівників у межах 930,75 грн не оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором. Якщо ж подарунок коштує більше, то всю суму подарунку доведеться оподаткувати ПДФО та військовим збором.

ЄСВ не обчислюється із вартості розданих подарунків, оскільки такі подарунки надаються працівникам для їхніх дітей до свята – Нового року. Це встановлено п. 8 розд. ІІ Постанови КМУ № 1170.

Оподаткування податком на додану вартість новорічних подарунків регулює спеціальний Закон №2117, який діє лише в ці святково-казкові дні - щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року. Відповідно до ст. 2 цього закону, операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків звільняються від оподаткування ПДВ. Тож на роботодавця-платника ПДВ продавцем святкових дитячих подарунків буде складено та зареєстровано в ЄРПН ПН на звільнену операцію. Зверніть увагу: під дитячими святковими подарунками в цьому Законі розуміють набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8% прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. Тож пільга з ПДВ в 2018 році передбачена лише для тих новорічних подарунків, чия вартість не перевищує 1762 грн х 8% = 140,96 грн.

Що стосується податку на прибуток, то серед затверджених розділом ІІІ Податкового кодексу немає податкової різниці, яка виникає при операціях з безоплатної роздачі майна фізособам. Тож незалежно від обсягу річного доходу платника податку на прибуток і обов’язку (чи права) проводити коригування фінансового результату, витрати на придбання і видачу новорічних подарунків враховуються при його визначенні за правилами бухгалтерського обліку. 

З 1 грудня запроваджено зміни для платників ПДВ

Наказом Міністерства фінансів України від 17 вересня 2018 року №63 внесено зміни до форми податкової накладної та розрахунку коригування. Даний наказ набирає чинності вже з 1 грудня 2018 року. Роз‘яснення щодо застосування нових правил ДФС України надала у листі від 27 листопада 2018 року. Зокрема, роз’яснено зміни в порядку заповнення заголовної частини податкової накладної та розрахунку коригування; заповнення графи розділу Б податкової накладної та розрахунку коригування «Сума податку на додану вартість»; складання розрахунку коригування до податкової накладної для виправлення помилок у реквізитах заголовної частини і виправлення помилки в індивідуальному податковому номері отримувача (покупця); зазначення причини коригування та груп коригування. У листі знайдуть відповіді на свої запитання і ті платники податків, які виправлятимуть помилки щодо податкових накладних складених до 1 грудня, у тому числі - заблокованих.

Жмеринське управління ГУ ДФС у Вінницькій області ще раз звертає увагу платників податків що зазначені у наказі зміни наберуть чинності з 1 грудня, тож податкові накладні та розрахунки коригування складені за старими правилами не реєструватимуться у Єдиному реєстрі податкових накладних. 

Перехід підприємства - платника єдиного податку на сплату податку на прибуток, якщо не дотримані правила перебування на спрощеній системі

Платники єдиного податку зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування (податок на прибуток підприємств) у таких випадках та в строки:

  • у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку третьої групи - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;
  • у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків;
  • у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;
  • у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності;
  • у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Ставки єдиного податку для юридичних осіб – платників 3-ї групи встановлюються у подвійному розмірі ставок, а саме, 6% - для платників ПДВ; 10% - для платників, що включають ПДВ до складу єдиного податку):

  • до суми перевищення обсягу доходу понад 5 млн. грн..;
  • до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж грошовий;
  • до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Крім того, платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву.

Зазначена норма передбачена п.п. 298.2.1, п.п. 298.2.2, п.п. 298.2.3 ст. 298; п. 293.5 ст. 293 Податкового кодексу України. 

У вас немає прав для коментування