Податкова інформує (22.08.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 22 серпня 2018, 23:47

Нововведення щодо права на податкову знижку

ГУ ДФС у Вінницькій області повідомляє про зміни до порядку застосування права на податкову знижку. Зокрема, в частині податкової знижки за навчання. Раніше таке право надавалося лише за послуги, сплачені на користь вітчизняних закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Відтепер, платники матимуть право на податкову знижку, якщо оплачували освітні послуги, які надаються дошкільними, шкільними та позашкільними закладами освіти. Разом з тим, залишилася без змін норма щодо визначення особи, яка має право на отримання такої податкової знижки.

Нагадаємо, що право на отримання податкової знижки мають самі платники, або ж якщо особа, яка навчається, є членом сім’ї першого ступеня спорідненості: чоловік, дружина, діти, батьки. Тож, якщо в 2018 році проводиться оплата освітніх послуг і платник отримує дохід у вигляді заробітної плати (офіційно працевлаштований), то по закінченню 2018 року слід звернутися до органу фіскальної служби за місцем реєстрації (проживання) з декларацією та документами, які підтверджують факт надання послуги і її проплати. Звертаємо увагу, що платник може реалізувати своє право на податкову знижку лише протягом одного календарного року наступного за роком, в якому були понесені витрати на освітні послуги. В разі виникнення додаткових питань можна звернутися за консультацією до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації (проживання). 

Випадки застосування РРО підприємцями

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує, що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані при:

  • перевищенні в календарному році незалежно від обраного виду діяльності обсягу доходу понад 1000000 гривень;
  • здійсненні реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, незалежно від групи єдиного податку та обсягу річного доходу;
  • здійсненні роздрібної торгівлі підакцизних товарів, у тому числі пивом у пляшках і бляшанках, проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів. 

Торгівля продукцією власного виробництва не потребує застосування РРО

Інколи виробники продукції вирішують самостійно реалізовувати власну продукцію. Виникає питання: чи потрібно в такому випадку використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО)? Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує таким платникам, що правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265), дія якого поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно ст. 9 Закону N 265 реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва. Тож для підприємств, установ і організацій усіх форм власності при здійсненні торгівлі виключно власної продукції, за умови проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, використання РРО не є необхідним. Слід зауважити що це не поширюється на продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту та на підприємства торгівлі і громадського харчування. 

Яка відповідальність передбачена за несплату або несвоєчасну сплату плати за землю ФО (громадянином)?

Нагадуємо платникам плати за землю, що відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нарахування сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платнику за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення узгодженого грошового зобов’язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 ПКУ. 

У вас немає прав для коментування