Відтепер і в нашому районі буде "золоте вугілля"

Автор: Сергій Категорія: Наше Придністров'я Створено: Вівторок, 01 серпня 2017, 23:18

Відтепер і в нашому районі буде "золоте вугілля"Минулої середи ми побували у фермерському господарстві «Вищеольчедаївське» села Обухів. Тут відбулася важлива подія не лише районного, а й обласного значення. На базі місцевого господарства, де керівниками Володимир та Руслан Дмитруки, було відкрито лінію по виробництву паливних брикетів із звичайної соломи. Цього дня тут побували перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко, голова районної держадміністрації Сергій Ладан та голова районної ради Сергій Кушнір.

Відтепер і в нашому районі буде "золоте вугілля"

– Мета нашого проекту – поліпшення екологічної ситуації та забезпечення закладів соціальної сфери новим якісним і доступним видом палива. Це «золоте вугілля» – брикети з соломи, - розповів керівник агроформування Володимир Дмитрук. – Під час жнив на полях залишається багато пожнивних решток, соломи, які забороняється спалювати. Мене зацікавила ідея використовувати солому для виготовлення брикетів. Для вивчення досвіду побував в селі Непедівка Козятинського району. Налагодив контакти з польською компанією «Аскет», яка займається виробництвом і встановленням обладнання по переробці пожнивних решток за проектом «Золоте вугілля». Тісно співпрацюю з генеральним директором компанії паном Романом Длугі. Цього року закупив в них лінію вартістю 5 мільйонів 600 тисяч гривень. Для налагодження виробництва побудували приміщення для лінії. Зараз в нас перебуває бригада польських спеціалістів на чолі з паном Романом, які налаштовують лінію. Планується відкрити 6 робочих місць та працювати у дві зміни. 

Відтепер і в нашому районі буде "золоте вугілля"

Символічну стрічку перерізали перший заступник голови ОДА Андрій Гижко та керівник обухівського господарства Руслан Дмитрук. Присутні мали змогу побачити як проходить виробництво паливних брикетів. Спочатку підвозяться тюки соломи, далі її подрібнюють, пресуюють і формують у брикети. При цьому дотримуються всіх необхідних технологічних вимог за допомогою сучасної електронної техніки. 

Відтепер і в нашому районі буде "золоте вугілля"

– Сьогодні відкрито унікальний об’єкт. Це не лише важливий бізнесовий, а й екологічний проект, – поділився своїми враженнями Андрій Гижко.- З аграріями області ми проводимо велику просвітницьку роботу, щоб не спалювали пожнивні рештки. Адже це велика шкода для екології: забруднення повітря, руйнується екосистема рослинного і тваринного світу, знижується родючість грунту. Тому пропонуємо використовувати досвід Польщі, де багато таких ліній по переробці відходів. Виробництво паливних брикетів – це можливість забезпечити заклади соціальної сфери новим видом екологічного палива. В Україні є вже п’ять подібних ліній, а в нашій області – дві. Для роботодавців, які відкривають нові робочі місця, в області діє програма відшкодування кредитних ставок при налагодженні виробництва. Трьом фермерським господарствам області вже надано таку допомогу.

Оскільки в нашому районі немає газу, дорожчають вугілля і дрова, то солом’яні брикети – це альтернативний, екологічний і доступний всім вид палива. Як зазначив Руслан Дмитрук, брикети планують реалізовувати не лише в нашому районі, а й у Вінницькій області. Бажаємо, щоб передові ідеї господарювання в Обухові мали успіх.

Відтепер і в нашому районі буде "золоте вугілля"

Відтепер і в нашому районі буде "золоте вугілля"

 

Світлана КУБЛЯК
Володимир САУЛЯК

У вас немає прав для коментування