Тест на корупцію: нічого не змінилося

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Неділя, 28 червня 2009, 17:33

Гроші – вода, швидко спливають, стверджує народна мудрість. Але з цим незгодні ті, хто бере хабарі

Чимала частина презентації опитування щодо сприйняття корупції населенням торкалася і Вінницької області. Ситуація на Вінниччині не змінилася.

Нещодавно фонд «Гідна Україна» та Київський міжнародний інститут соціології презентували результати всеукраїнського дослідження «Стан корупції в Україні».

Корупцію в Україні вважає загрозою національній безпеці більшість опитаних.

- Перше, що впливає на рівень корупції – це зменшення довіри до влади. Порівняно з 2007 роком, рівень довіри впав на Вінниччині до усіх владних інституцій. Найбільше українці довіряють місцевій владі, найменше – Президенту та його секретаріату, - розповів представник фонду «Гідна Україна» Юхані Гроссман.

Яка влада, така й корупція

Дослідження продемонструвало суперечливі тенденції: у той час, як громадяни вважають, що за останні два роки рівень їхнього реального досвіду корупції зазнав незначного зниження (67,0% респондентів дослідження 2007 року вказали на те, що вони були втягнуті в корупційні стосунки, проти 62,5% дослідження 2009 року), спостерігається різке падіння довіри до владних структур у 2009 році. Тобто не довіряємо владі і через це починаємо сприймати корупцію, як нормальне явище. Парадокс, чи не так?

Рівень сприйняття корупції зріс

Що ж стосується безпосередніх результатів дослідження по Вінницькій області, за сприйняттям населенням рівня корумпованості різних сфер життя лідерами виявилися: Державтоінспекція (ДАІ), медицина, керівництво вищих навчальних закладів та їх викладачі. Жителі Вінницької області більше довіряють міській та сільській владі ніж державній владі, що відповідає загальнонаціональному сприйняттю.

Цікаво, що старший помічник прокурора Вінницької області Сергій Матьола повідомив, що у поточному році прокуратурою області було складено 24 протоколи про корупцію.

Серед найбільш серйозних проблем жителів області - низький рівень життя населення, безробіття та висока вартість і низька якість охорони здоров’я.

Індекс сприйняття корупції у Вінницькій області знаходиться на п’ятому місці серед інших областей України.

Найбільш гостро відчувають корупцію найбільш освічені забезпечені жителі області, незалежно від віку.

Мешканці області вважають, що корупція не може бути виправдана, як ринковий механізм. Респондентів, що так оцінили проблему налічується 62,5%. Це на 1,1% менше, ніж у 2007 році.

Хто дає і пропонує хабарі

Порівняно з жителями сусідніх областей, населення Вінниччини при контактах з державними службовцями або інституціями досить рідко пропонує хабарі добровільно (5,7%), натомість частіше стає жертвою вимагання хабара (12,8).

Рівень вимагання хабарів на Вінниччині нижчий, ніж у Київській та Хмельницькій області.

Третина (30,2%) жителів Вінницької області готові боротися з корупцією (середній показник по Україні (35,9%).

Довідка

Корупція виникає тоді, коли люди, котрі отримують за роботу гроші з державного бюджету, дають або беруть хабарі, подарунки або послуги, зловживають своїм службовим становищем, користуються своїм впливом заради своєї особистої вигоди або ж проявляють, наприклад, протекціонізм чи кумівство (блат). Таким чином, корупція не обов’язково передбачає передачу грошей чи подарунків, але вона практично завжди передбачає зловживання службовим становищем в особистих інтересах.

www.20minut.ua

У вас немає прав для коментування