Вінницькі злодії в Інтерполі на особливому рахунку

Автор: Наталія ГОНЧАРУК Категорія: Різне Створено: Вівторок, 23 листопада 2010, 22:49

Вінницькі злодії в Інтерполі на особливому рахункуМільйонерів серед втікачів від правосуддя, як кажуть у міліцейському управлінні, немає. Втім, є шахраї, які обібрали клієнтів чи компаньйонів навіть на більші суми. Ще поліція інших країн шукає вінничан-убивць. Один такий у міждержавному розшуку ще з „лихих дев’яностих”...

Звинувачуваних у злочинах утікачів із Вінниці не раз знаходив Інтерпол у курортних місцевостях. Тільки за цей рік таких було двоє. Одного вінничанина екстрадували з передмістя Венеції, другого - з іспанської Пальма-де-Майорки. Обидва винні у дорожніх аваріях, де потерпіли люди. Втекли за кордон від правосуддя. Про те, що у теплі краї, кажуть – це збіг.

- Найчастіше переховуються в Португалії, Іспанії, Італії, - каже старший інспектор з особливих доручень сектора Укрбюро Інтерполу обласної міліції Василь Панькевич. – Підозрювані у злочинах тікають у ці країни, і там влаштуються на роботу. Мільйонерів у нас в розшуку немає. 

Інші закордонні затримання підтверджують, що шукати вінничан-втікачів треба переважно у Європі та країнах ближнього зарубіжжя. Так, підозрювані у збуті наркотиків переховувалися у Росії, Казахстані, Португалії. Звинувачувані у хуліганстві - в Португалії та Іспанії. Викритого у шахрайстві вінничанина знайшли московські міліціонери. Грабіжника та вимагача екстрадували з іспанського міста Аліканте. 

Усього за матеріалами вінницьких правоохоронців цього року розшукали за кордоном 21 злочинця. Половину з них одразу після встановлення місця знаходження, затримали, бо їх звинувачують у тяжких чи особливо тяжких злочинах і вважають суспільно небезпечними. 

Таким Інтерпол, що дає у міжнародний розшук дані про розшукувану особу, виставляє червону картку. Колір картки визначає, як діяти поліції іншої країни. Одразу взяти під варту чи тільки повідомили українську міліцію про те, що розшукувана людина знайшлася на їхній території. Позначених червоною карткою затримують одразу. Синьою – перепитують, чи варто брати під арешт, поки готуватимуться матеріали на екстрадицію. 

- Якщо у оголошеного в розшук Інтерполом є сім’я в тій країні, де він помічений, і він не вбивця, його не арештують до видачі нашій країні. Поліція буде вважати, що він не тікатиме від родини, - пояснює майор міліції Василь Панькевич.

До речі, немирівському меру Інтерпол ставив червону картку. В міліції говорили, мають оперативну інформацію, що Віктор Качур може втекти до Молдови. Втім, у результаті вона не підтвердилася. Нагадаємо, що затримали звинуваченого у хабарництві посадовця на Київщині, і тікати за межі країни він не збирався.

А преш ніж давати дані про людину, міліція повинна отримати достовірні дані, що розшукуваний виїхав за кордон чи збирається це зробити. Тоді оголошення у розшук має попереджувальний характер.

Ті вінничани, що сьогодні розшукуються правоохоронцями інших країн, підозрюється у дуже різних злочинах. Часто, за крадіжки в особливо великих розмірах. Але це не обов’язково посадовці, які скористалися службовим становищем. 

- Наприклад, цього року затримали в Польщі вінничанина, який вкрав у складі групи злочинців ядохімікати з підприємства. А вони дорого коштують, - говорить Василь Панькевич. - Наркозлочинців часто в міжнародний розшук оголошують. За хуліганство два чоловіка затримали. Є серед знайдених за кордоном винуватці у дорожній аварій зі смертями. 

А ще – шахраї. Як от 51-річна уродженка Сумщини, яку ще нещодавно ставили на п’яте місце топу розшукуваних Інтерполом вінничан. За даними міліції, вона протягом п’яти місяців 2003 року шахрайським шляхом заволоділа грошима більше десятка вінничан. Організувала фірму, яка нібито допомогла у оформленні шенгенських віз. Оплату за свої послуги брала авансом. А потім зникла разом із грішми.

- Її ось нещодавно затримали, - каже Василь Панькевич. - Вийшло так, що розшукував Інтерпол, а знайшли на території нашої країні. Вона „засвітилася” в Ужгороді. Думала, що якщо у Вінниці її шукають, то в Ужгороді ні. Паспорт хотіла поміняти чи зареєструватися там за новою адресою, і правоохоронці спрацювали. 

І кількість розшуканих, як каже Василь Панькевич, збільшилася. Якщо торік п’ятьох підозрюваних у злочинах жителів Вінниччини екстрадували, то цього року вже чотирьох і ще стільки ж планують доправити на батьківщину до кінця року. 

- Більше знаходить, бо економічна ситуація дала підстави динамічніше працювати правоохоронним органам за кордоном і виявляти злочинців, - старший інспектор з особливих доручень. – І наші теж ефективніше діють. Якщо три роки тому за нашими даними було у розшуку за злочини минулих років 700 підозрюваних, то тепер ця кількість скоротилася до 360 осіб.

Серед тих, що ще з „лихих дев’яностих” лишається без кари, звинувачений у вбивствах в нашій країні та за кордоном перший номер топу.

- Його ловили в Пітері з іншим прізвищем і чужим документами. У нього там вже нове життя було. Дружина – у дочки годиться. Не бідний, - характеризує втікача майор міліції. - Його російська міліція заарештувала за нашими даними, але з незрозумілих причин звільнила. І ми знов його шукаємо. Ще з 1993 року він у списку розшукуваних Інтерполом. Трьох його спільників затримали і вже засудили.

Усього близько сотні українців, підозрюваних у злочинах, зараз в інших країнах чекають екстрадиції на батьківщину. Вінницька ж міліція через Інтерпол оголосила у міжнародний розшук десятину з майже чотирьох сотень незнайдених злочинців.

У списку Інтерполу є досить відомі вінничани. Деякі заробили ім’я своєю легальною діяльністю. До інших вона прийшла, коли стало відомо про їхню причетність до доволі резонансних злочинів.

Топ-10 вінничан, розшукуваних Інтерполом

1. Сергій Сергєєв, 45 років, уродженець селища Копайгород Барського району. Підозрюється у скоєнні злочинів за частиною першою статі 115 Кримінального кодексу Україні - умисне вбивство. За даними правоохоронців, у так звані „лихі 90-ті” він разом з трьома подільниками займався розбоєм, вимаганням і вбивствами на території України та Польщі. Один з епізодів його діяльності доведений у суді, а подільники були арештовані і їм присудили по 15 років тюрми. У серпні 1992 року четверо українців у польському містечку Лешно вбили двох тамтешніх підприємців і відібрали у них майже два мільйона злотих (близько 145 тисяч доларів США). Як з’ясувалося пізніше, з 1994 року Сергєєв під прізвищем Кузнєцов мешкав у Санкт-Петербурзі. Там встиг одружитися і стати солідним бізнесменом – володів заводом з виробництва торгового обладнання, джипом, нерухомістю. Пітерська міліція була затримала розшукуваного, експертиза підтвердила, що це той самий Сергєєв, але з незрозумілих причин російський суд його звільнив і він зник з поля зору правоохоронців.

2. Валерій Максимов, 26 років, корінний вінничанин. Підозрюється у скоєнні злочинів за частиною другою статті 115 ККУ - умисне вбивство. За даними міліції, 24 грудня 2004 року в районі села Широка Гребля Вінницького району він з трьома приятелями побив випадкового перехожого. Той втратив свідомість. Компанія вирішила, що потерпілий помер. Щоб приховати сліди злочину, відвезла ще живу людину до Сабарівського гранітного кар’єра і скинули з обриву. Потім, за свідченнями співучасників, розшукуваний розпоров йому ножем живіт і для приховування фактів злочину заштовхав труп під лід Сабарівського водосховища.

3. Ярослав Зубик, 32 роки, уродженець Тульчина. Підозрюється у скоєнні злочинів на частиною другою статті 115, частині другій статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство із застосуванням зброї). За даними правоохоронців, ввечері 25 березня 2007 року на танцювальній площадці у вінницькому кафе-барі „Кумбари” він з товаришами влаштував бійку, в результаті якої наніс кілька ножових поранень двом опонентам. Один з них помер. 

4. Сергій Караман, 45 років, корінний вінничанин. Підозрюється у злочині за частиною другою статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що призвело до смерті потерпілого). За даними правоохоронців, цей чоловік 11 грудня 1995 року у квартирі на вулиці Космонавтів навмисне руками та ногами наніс тяжкі тілесні ушкодження чоловікові, який помер, так і не прийшовши до тями.

5. В’ячеслав Половецький, 58 років, уродженець республіки Молдова. Підозрюється у скоєнні злочинів за частиною четвертою статті 190 (шахрайство у особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. За даними міліції, він 30 листопада 2007 року від свого імені і він імені племінника оформив угоди купівлі-продажу житлового будинку і земельної ділянки в селі Агрономічне. Гроші продавцеві він обіцяв виплатити за два тижні. Йдеться про понад два мільйони гривень. Замість того, дім та землю він вніс як заставу в банку, взяв там кредит на круглу суму і зник.

6. Фелікс Куперман, 39 років, уродженець села Вищеольчедаєв Мурованокуриловецького району. Підозрюється у скоєнні злочинів за частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство у особливо великих розмірах). За даними правоохоронців, будучи одним із засновників і директором ТОВ „Дана”, він обманним шляхом присвоїв більше півтора мільйона гривень, які належали підприємству. Фактично „кинув” решту співзасновників.

Через деякий час правоохоронні органи Ізраїлю ідентифікували розшукуваного як Хаїма Лейбімана. Відомо, що ім’я та прізвище він змінив п’ятого листопада 2007 року. Але питання про екстрадицію Купермана-Лейбімана ще вирішується.

7. Олександр Масквичов, 36 років, уродженець села Ольшанка Саратовської області. Підозрюється у скоєнні злочинів за частиною четвертою статті 190 (шахрайство у особливо великих розмірах), частини другої статті 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів і їх використання). За даними міліції, протягом 2003 року, використовуючи підроблені документи, від продав у мікрорайоні Вишенька три чужі квартири. Налагодив процес досить серйозно. Підробляв первинні документи, за ними оформляв Генеральні доручення на продаж нерухомості, а покупцям видавав справжні бланки. Щоправда, коли ті з ними з’являлися у квартири, там вже були власники і теж зі справжніми документами.

8. Ігор Мізрах, 39 років, корінний вінничанин. Колишній проректор Вінницького інституту конструювання одягу, відомий бізнесмен, виконавець авторської пісні. До оголошення у розшук був публічною особою. Підозрюється у скоєнні злочинів за частиною четвертою статті 190 (шахрайство у особливо великих розмірах) і частиною третьою статті 358 Кримінального кодексу України (використання завідомо підробленого документа). За даними правоохоронців, він в період з кінця літа 2004 року до лютого 2005 року шахрайським шляхом заволодів 56 тисячами доларів, які належали ТОВ „Вінницяміськбуд”. Це нібито було платою за підроблені документи на виділення землі. Через деякий час справа, за рішенням Хмельницького суду, було закрита. А коли у правоохоронців з’явилися законні підстави для продовження слідства, в 2009 році Ігор Мізрах зник.

9. Віталій Ленчицький, 35 років, корінний вінничанин. Підозрюється у скоєнні злочинів за частиною другою статті 186 (грабіж, поєднаний із застосуванням насильства, скоєний групою осіб), частині третій статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом). За даними правоохоронців, 25 березня 2004 року він з трьома подільниками незаконно заволодів автомобілем БМВ Х5, який належав тодішній дружині відомого вінницького підприємця Ельдара Назарова. Крім того, вони захопили жінку. Щоправда грабіжники, відібравши крутий мобільник, відпустили заручницю. Матеріальну шкоду тоді оцінили в суму 490 тисяч гривень. Усі інші, причетні до злочину, вже давно відбувають покарання.

10. Микола Камлук, 40 років, уродженець Козятинського району. Підозрюється у скоєнні злочину за частиною п’ятою статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка у особливо великих розмірах, скоєна у складі групи осіб). Цього раніше судимого чоловіка звинувачують у тому, що він у 2004 році створив з числа судимих осіб та очолив організовану злочинну групу, яка протягом 2004-2005 років обкрадала селян у трьох районах Житомирського та п’яти Вінницької області. Банда під проводом розшукуваного крала майно та викрадала велику рогату худобу.

Довідка


Інтерпол, всупереч стереотипу, сам оперативною роботою не займається і не шукає нікого. Насправді він лишень координує роботу правоохоронців різних країн. Виконує роль сполучної ланки - передає інформацію. І береться за розшук далеко не кожного підозрюваного. 

Місцеві органи правопорядку можуть оголошувати людину у міжнародний розшук, якщо вона у себе на батьківщині підозрюється у скоєнні такого злочину, який карається позбавленням волі на строк більше одного року. Виняток складають підозрювані у військових злочинах, правопорушеннях на політичному чи релігійному ґрунті чи таких, що мають національних характер.

 

 

За матеріалами 20minut.ua

У вас немає прав для коментування