Що не подарував Бик, дасть Тигр

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Середа, 30 грудня 2009, 00:00

Рік, що спливає, запам’ятається мешканцям області збільшенням кількості безробітних, знеціненням гривні, зменшенням купівельної спроможності, майже повним припиненням програм масового житлового будівництва та іншими економічними негараздами. При цьому на Вінниччині спостерігався політичний штиль.

У 2009 році періодично виникали скандали, пов’язані з діями влади і розподілом власності. Але вінничани ще довго відчуватимуть наслідки року Бика. У рік Тигра точно.


Справи корупціонерів

Серед скандалів, пов’язаних зі владою, в році, з яким ми прощаємось, було кілька фактів корупційних діянь. На початку року голова Мурованокуриловецької райдержадміністрації взяв хабара, що перевищував 100 тисяч грн. Цікаво, що такий же хабар, за те ж саме взяв і його підлеглий. Крім того, на гарячому в різний час правоохоронці «застукали» двох суддів райсудів.

Був виявлений факт корупції у міському управлінні земельних ресурсів, а вже під кінець осені, був затриманий начальник обласного управління екології Дмитро Бабич. Усі ці випадки корупції пов’язані із землею. Тому й логічний висновок: земля зараз є найбільш цінним товаром для корупційних дій.   

До того ж, жодну з цих справ не доведено у суді до вироку.

Область проти мера

Ще одним скандалом став конфлікт керівництва області з Могилів-Подільським мером Михайлом Саволюком. З початку року сторони висовували обвинувачення одна проти одної. Обласна влада звинувачувала мера цього обласного міста у невиконанні бюджету, затримках виплати зарплат бюджетникам. Михайло Саволюк наголошував, що це все причіпки. А насправді, всі обвинувачення проти нього пов’язані з переділом власності. Зокрема, міського ринку.

Зараз проти мера відкрито кримінальну справу. Чим усе закінчиться – покаже напевне, вже рік Тигра.

Вінничанам від влади

Мешканці міста на початку року отримали від влади неоднозначний подарунок: двоставковий тариф на оплату теплопостачання. Міська влада наполягає: він був корисний, дав змогу тепловикам скоротити витрати. Ми неодноразово писали про це. І ось восени пільгові категорії населення отримали можливість з 2010 року оформлювати муніципальну пільгу на весняно-літній період.

В цьому році у Вінниці запрацювало міське Бюро технічної інвентаризації (БТІ) у приміщенні будинку побуту на Соборній. Мешканці міста стали отримувати послуги БТІ швидше. Їх перелік уніфікований.

Для того, щоб спростити доступ вінничан до адміністративних послуг, був й у міськраді створений так званий «прозорий офіс». Його концепцію ухвалив президент Віктор Ющенко.

Ще одне нововведення – на зміну районним радам у Вінниці прийшли районні адміністрації. «На наступних виборах до місцевих органів влади у вінничан буде на один виборчий бюлетень менше», - так у міськраді пояснюють доцільність цієї дії. Районні адміністрації разом із квартальними комітетами будуть вирішувати проблеми на територіях, а міський бюджет за наступні п’ять років зекономить 10 млн грн.

Центр дарував обіцянки

Чи не єдиним реальним подарунком центральної столичної влади, який торкнувся багатьох, стало надання Віктором Ющенком Аграрному університету статусу національного. Решту ж влада мала й так надати громаді області.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла надати гроші на добудову кількох об’єктів, серед них: хірургічний корпус Пироговської лікарні. Але гроші на це були передбачені в субвенції з Держбюджету. Їх частково виділили. Але використати кошти – проблема.

Вона також обіцяла докорінно покращити ситуацію в АПК, зокрема галузі цукроваріння. Цього досі не зроблено. До речі, як і не було зроблено багато чого з обіцяного.

Тож, усі обіцянки перейдуть на наступний рік. Що цілком в наших традиціях.

 

Газета 20 хвилин

У вас немає прав для коментування