Чому зникають ліси у Мурованокуриловецькому районі?

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Четвер, 01 грудня 2016, 00:04

Чому зникають ліси у Мурованокуриловецькому районі?Навіть після резонансної справи «чорних лісорубів», котра кілька місяців тому сколихнула Вінниччину, ситуація з нещадним знищенням лісів не змінилася.

Нещодавно у селі Воронівці Мурованокуриловецького району люди влаштували справжній бунт проти вирубування лісу. Бо ситуація справді катастрофічна, адже протягом останніх 20 років тут вирубали більше 15 гектарів лісу, зате жодного молодого дерева так і не посадили.

– Зібралися громадою і стали біля в'їзду до лісу, протестували, щоб не вирубували сосни, котрих тут залишилося менше гектара, — розповідав уповноважений громади Микола Білик. – Але приїхав лісник і сказав, що в них є всі відповідні дозволи й нам не вдасться нічого домогтись. 

Люди не розходилися, дочекалися голови райдержадміністрації та керівника місцевої поліції, запитували, куди підуть ці молоді сосни. Їм повідомили, що... на опалення шкіл. Територія лісу лише три роки тому ввійшла в підпорядкування «Віноблагролісу». Чиновники запевнили, що Воронівці стоять на черзі, й уже в 2017 році на місці вирубаних дерев засадять молодняк. А там є 40 гектарів лісу, вражених шкідниками. Їх, мовляв, треба вирубати...

Між тим, у благі наміри чиновників тут вже мало хто вірить. У своєму листі до редакції журналіст громадської організації «Поступ», юрист Артур Муляр розповів, як у районі «рука руку миє» і таким чином корупція проїдає район зсередини. Наприклад, він розповів, що Сергій Кушнір очолив «ДП «Мурованокуриловецький райагроліс» завдяки допомозі свого двоюрідного брата Анатолія Іванця, який очолює «Вінагроліс». «Для того, щоб стати директором, Кушніру С.В. необхідно було мати вищу освіту, якої у нього не було, а тому він надав підроблений диплом Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, факультет «правознавство», — йдеться в листі. — Львівська місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за підробку документів, а суд визнав Сергія Кушніра винним. Але замість того, щоб зробити відповідні висновки, брат просто змінює умови прийняття на посаду директорів підпорядкованих ВОКСЛП «Віноблагроліс» дочірніх підприємств, виключивши з умови прийняття на роботу вищу освіту.

Він і далі діє на користь свого брата, бо вже у грудні 2013 року підписує контракт зі своїм братом Кушніром С.В. про призначення його на посаду директора «ДП «Мурованокуриловецький райагроліс». А ще — надає дозвіл на капітальний ремонт будівлі «ДП «Мурованокуриловецький райагроліс», причому вартість ремонту явно завищена.

За час перебування на посаді директора Кушнір С.В. отримував вигоду як посадова особа у вигляді заробітної плати, премій, інших заохочень. Це сотні тисяч гривень. Складається враження, що слідчі навмисно чекають закінчення строків давності для притягнення Кушніра С.В. та його «покровителів» до відповідальності.

Тим часом «Горліс» спиляли, вже немає на що дивитися. У Рівному дубовий 100-літній ліс майже знищили, зашилися недорубки. У Михайлівцях, Лучинці, Лучинчику, Вербовці, Обухові були великі суцільні рубки.

В районі багато розмов про спил лісів, і про це знаю не тільки я, тому і виникає питання — до яких пір ми маємо мовчки спостерігати, як нищать наші безцінні ліси і хтось на цьому стає мільйонером?»

– А як би я міг за підробним дипломом працювати на своїй посаді? — дивується Сергій Кушнір. — У мене є лісова освіта, я навчаюся у Львівському лісотехнічному університеті. І якщо порушувалися якісь справи, то ніхто ж мене не посадив. Раніше ліси вирізали по 30-40 гектарів щороку. А в мене на 2017 рік залишено тільки 17 гектарів вирубки лісу головного користування. І на місці того, що вирізається, садимо нові дерева. Плюс саджаємо дерева на угіддях, непридатних для сільського господарства. Ми відновили два розсадники, де вирощуємо різні породи декоративних саджанців. А щодо Воронівців, то ми вирубували ліс не просто так. Зібрали комісію з наших співробітників та представників лісозахисту. Вони зробили висновок, що дерева необхідно швидко вирубати, оскільки більшість з них заражені шкідниками. До кінця грудня ділянка буде зачищена. А вже з весни, за планом, почнемо висаджувати там модрини та дуби.

На запитання чи дійсно Анатолій Іванець його брат, Кушнір, відповіді не дав.

 

Тетяна КОНДРАТЬЄВА - газета "33-й канал"

У вас немає прав для коментування