Щоб зберегти роботу, чиновники обманюють людей у Мурованих Курилівцях

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Неділя, 30 жовтня 2016, 12:12

Амбіції і “дрімучість” чиновників стали на заваді створення територіальних громад.

В той час, коли навколо об'єднання територіальних громад вже почали розпалюватися неабиякі пристрасті, у Мурованокуриловецькому районі панує підозрілий спокій. Чи то ніхто й ні з ким об'єднуватись не планує, чи вирішили мешканці району спочатку подивитися, що в інших вийде, а потім подумати, чи потрібне їм це, чи ні. Невже у районі відмовилися від створення територіальних громад? - запитуємо у голови райдержадміністрації Сергія Ладана.

– Все трохи складніше, – пояснює він — Влада запропонувала створити три об'єднані громади: Мурованокуриловецьку, до котрої приєднати 12 сіл Дністровської зони, Лучинчицьку громаду, до котрої увійшло б 5 населених пунктів, і Котюжанівську сільську територіальну громаду, котра об'єднала б 10 населених пунктів. На цьому процес створення громад і завершився. Бо якщо по райцентру Муровані Курилівці питань було менше, то в інших населених пунктах свою вирішальну роль зіграли досить серйозні амбіції. В Мурованокуриловецькій селищній раді раптом засумнівалися, чи потрібне їм це об'єднання. Тому й відповідне рішення депутати поки що не приймали. Щоправда, минуло трохи часу і ситуація змінилася, депутати селищної ради зрозуміли, що процес потрібно ініціювати.

Інші громади, наприклад, Обухів, Котюжани, Вищеольчедаїв, це сприйняли так: ми не проти об'єднуватися, але за умови, що тільки в нас має бути центральна садиба. Тому Вищеольчедаїв вирішив обєднуватися з Попелюхівською сільською радою, а Обухів — зі Степанківською. Як їм це вдасться, не знаю. Немерченська об'єднана громада взагалі заявила, що не хоче ні з ким об'єднуватися, бо має самодостатній бюджет. Хоча за логікою вона мала б об'єднатися з Лучинчицькою, або з Вищеольчедаївською сільською радою. Більшість ще й досі керується думкою: якщо не буде сільради, то не буде села. Вони зрозуміли об'єднання тільки так, що нібито ми хочемо ліквідувати сільську раду і тоді село вимре і перспектив жодних для розвитку не залишиться. Та чомусь ніхто не розуміє того, що в кожній об'єднаній громаді мають бути ті ж служби, що й в містах обласного значення.

Та це ще не всі труднощі. Виявляється, у Мінрегіонбуді запропонували свій варіант об'єднання громад. Тоді Михайловецька та Конищівська сільські ради мали б відійти до Ялтушківської територіальної громади Барського району. А Лучинець, Лучинчик і Плоске — до Вендичанської територіальної громади Могилів-Подільського району. Це вже перекроювання мапи всього району. Щоправда, у райдержадміністрації мають надію, що ця пропозиція змусить людей активніше думати про різні варіанти. Але насправді народ надзвичайно інертний, констатує Сергій Ладан. Доводиться зустрічатися з дрімучим нерозумінням чиновників. Багато хто боїться втратити своє робоче місце, тому й розповідають людям, що за простою довідкою треба буде їхати за тридев'ять земель, хоча насправді в об'єднаних територіальних громадах відбудуться вибори, обиратимуться у кожному населеному пункті старости, котрі й видаватимуть потрібні довідки. Головне у цій справі — добровільність і чітке бачення перспективи.

 

Тетяна Кондратьєва, газета "33-й канал"

У вас немає прав для коментування