Чи відкриють біля "Мур Куру" смітник-мрію та сортувальну станцію у Новорічну ніч?

Автор: Роман Ковальський Категорія: Різне Створено: П'ятниця, 28 жовтня 2016, 13:34

Чи відкриють біля "Мур Куру" смітник-мрію та сортувальну станцію у Новорічну ніч?Вже до 31-го грудня за 12 кілометрів від Мурованих Курилівців мають відкрити найкрутіший в області полігон побутових відходів із сортувальною станцією. До цього проекту біля села Рівне район йшов всі роки Незалежності України, бо землю під новий супер-смітник виділили ще в 1991-му! Але на повноцінне будівництво весь час бракувало то часу, то грошей чи політичної волі. Тому сміття із райцентру та сусідніх сіл дотепер звалюють в сусідньому урочищі Бучина, яке нині більше схоже на воронку від атомної бомби...

Реально будівництво полігону планувалось і велось із 2007 року і на сьогодні готовність об’єкту вже 95%, розповів заступник начальника управління економіки РДА Василь Базишин. - Для введення об’єкту в експлуатацію облаштовано під’їзну дорогу, чашу полігону, підвели воду, освітлення, встановлено технологічне обладнання та добудовано адмінкорпус. Загалом освоєно близько 11 мільйонів гривень і на сьогодні питання лише в монтажі сортувальної станції. Вона буде ось тут на місці кілків, де найближчим часом заллють бетонний фундамент під ангар розмірами 18 на 12 метрів. Все обладнання за 4,6 мільйони патріотично було закуплено у Барського машинобудівного заводу на тендері й воно готове до монтажу. Згідно плану маємо повністю здати об‘єкт до 31-го грудня цього року... Часу залишилось два місяці, а тому кожен день на рахунку...

Заступник начальника управління економіки РДА Василь Базишин

Скільки людей отримають тут роботу і хто “смітитиме” тут?

Тільки на сортувальній станції, що відбиратиме скло, метал, папір та пластик, буде 10 робочих місць... Ще з два десятки працівників обслуговуватимуть полігон, вивіз сміття із райцентру та сусідніх сіл. Не виключено, що у нас також будуть переробляти відходи із частини Могилів-Подільського району. Бо в кожної громади нині є власне звалище, але з 1-го січня 2018-го всі відходи мають сортуватись згідно Закону. Тому відкриття цього полігону, де органіку буде виділено в окрему фракцію, важко оцінити в моральному та етичному плані... Це буде абсолютно нова культура поводження із відходами. Бо як було дотепер можете побачити і понюхати в Бучині.

І справді, буквально за пару кілометрів на двох гектарах лежить, горить і гниє таке, що режисеру Спілбергу не треба декорацій для нового фільму про кінець Світу... Бо “Моя Країна — Суцільна Руїна!?”

– Це звалище вже має 40-річну історію і його фактично ніхто не контролює. Вже підраховано, що на рекультивацію цієї земля знадобиться мінімум мільйон гривень, але з якого бюджету? – запитує лідер “Народного Фронту” Вінницької області Костянтин Кармалюк. – Бо після скарг мешканців громади Мурованих Курилівців ми на місці провели обстеження цієї території та виявили лише в межах селища 10-15 КАМАЗів сміття у посадках, ярках та балках. І після сигналу “Еко-формату: Конкретні справи” міністру Екології Степану Семераку селищну раду та голову зобов‘язали прибрати і вивезти ці відходи на легальне звалище. Інакше штраф! Так само ми не розділяємо райдужних сподівань від відкриття нового полігону, бо досі невідомо хто буде брати його на баланс і платити сортувальникам зарплату. Я вже не кажу, що в селищі реально є один старий сміттєвоз. І якщо він зламається чи водій піде на лікарняний Мурованим Курилівцях знову загрожуватиме катастрофа.

А про відкриття сміттєсортувальної станції в новорічну ніч на 31-го грудня вже можна складати анекдоти. Бо за 2 місяці під дощем і снігом якісно провести такі роботи навряд чи вдасться. Тому через місцевих активістів, та Всеукраїнську екологічну лігу та ми будемо відслідковувати цей проект та інформувати міністра Семерака про можливі зловживання та терміни запуску полігону.

Смітник у Мурованих Курилівцях Смітник у Мурованих Курилівцях Смітник у Мурованих Курилівцях
Смітник у Мурованих Курилівцях Смітник у Мурованих Курилівцях Смітник у Мурованих Курилівцях
Смітник у Мурованих Курилівцях Смітник у Мурованих Курилівцях  
Смітник у Мурованих Курилівцях Смітник у Мурованих Курилівцях  

 

Роман Ковальський, фото автора

У вас немає прав для коментування