Податкова інформує (18.12.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 18 грудня 2013, 16:30

Міндоходів не перевірятиме малий та середній бізнес у 2014 році

Мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу буде подовжено у 2014 році. Про це заявив Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко 11 грудня, під час зустрічі з більше ніж 400 підприємцями та експертами, присвяченій обговоренню питань спрощеної системи оподаткування.

„Мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу буде подовжено. Ця ініціатива була висунута бізнесом, і ми її підтримали. Впевнений, що цей крок надасть підприємцям, які працюють на спрощеній системі оподаткування, стимули для зростання та розвитку, що, у свою чергу, сприятиме збільшенню відрахувань до бюджету”, – наголосив Олександр Клименко. Спрощена система оподаткування виправдала себе як з точки зору зростання підприємницької ініціативи, так і з точки зору надходжень до бюджету. Сьогодні на спрощеній системі працюють майже 1,5 млн. суб’єктів господарювання. Тільки за останній рік новими платниками єдиного податку стали більше 62 тисяч підприємців.

Міністр запевнив, що робота над дерегуляцією, спрощенням податкових і митних процедур для малого і середнього бізнесу продовжиться й у наступному році. Зокрема, з 2014 року підприємці, що працюють на спрощеній системі оподаткування, отримають можливість ведення в електронному вигляді книг обліку доходів і витрат. Це дозволить автоматично, на підставі даних книги подавати податкову звітність в режимі онлайн. Окрім цього, з 1 січня підприємці - «спрощенці» першими зможуть оцінити переваги такої новації як сервіс електронних перевірок. Ця процедура дозволить проводити аудит бухгалтерської звітності дистанційно, не відволікаючи підприємця від його основної діяльності. З 2015 року цю можливість отримають всі представники малого та середнього бізнесу, а з 2016 року – й інші платники податків.

Заява про перехід на спрощену систему оподаткування подається не пізніше ніж за 15 днів до початку нового кварталу

Для переходу з загальної системи оподаткування на спрощену з 1 січня 2014 року, заяву про застосування спрощеної системи оподаткування слід подати до 16 грудня 2013 року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Нагадаємо, що фізичні та юридичні особи можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий перехід можливий один раз протягом календарного року.

Порядок переходу на спрощену систему оподаткування визначено пп. 298.1.1-298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України.

Відтепер довідку про відсутність податкового боргу можна отримати "електронкою" Це передбачено у новому порядку видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів, який затверждено Міністерством доходів і зборів України.

Згідно з документом, для отримання такої довідки платнику податків необхідно звернутися з відповідною заявою до органу доходів і зборів за основним місцем свого обліку.

Після отримання заяви Міндоходів проводить перевірку наявності або відсутності у платника податкового боргу як за основним місцем обліку, так і за неосновним (платник окремого податку). Довідка (або відмова в її наданні) видається безкоштовно в паперовому або електронному вигляді протягом 5 робочих днів від дня отримання такої заяви. Крім того, отримати довідку можна у Центрах обслуговування платників податків.

Дійсна довідка протягом 10 календарних днів. Тому у разі необхідності по закінченню 10-денного терміну платнику потрібно повторно ініціювати її видачу.

Детальніше ознайомитися з наказом Міндоходів, а також із затвердженими формами довідки та заяви можна на веб-порталі Міндоходів за посиланням http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/62931.html.

На Вінниччині сума відшкодованих збитків за закінченими кримінальними провадженнями склала 60,7 млн.грн.

За словами заступника начальника–начальника слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Вінницькій області Романа Кубая, це майже вдвічі більше показника такого ж періоду минулого року. При цьому, переважна частина відшкодувань є добровільною. Як наслідок, кількість кримінальних проваджень, переданих до суду для звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з добровільним відшкодуванням завданих державі збитків, збільшилася у п’ять разів проти минулого року.

Крім того, посадовець додає, що за трьома кримінальними провадженнями у цьому році укладені угоди про визнання винуватості – це новація Кримінального процесуального кодексу. За ними підозрювана чи обвинувачувана особа визнає свою винуватість у вчиненні правопорушення. З ним узгоджується покарання або звільнення від нього з випробуванням. Обвинувальний акт з підписаною сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. За наслідками укладеної угоди особа вже не може оскаржувати вирок. Роман Кубай переконаний, що відхід слідчо-оперативних підрозділів ГУ Міндоходів у Вінницькій області від силових методів протидії несплаті податків на користь аналітичній роботі з відшкодування завданих державі збитків, сприяє підвищенню економічної ефективності їх роботи. Відтак, у 2013 році жодна особа не була затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення у сфері оподаткування. Також ніхто на сьогодні не утримується під вартою.

Додамо, що нині діяльність слідчо-оперативних підрозділів Міндоходів і його головного управління у Вінницькій області орієнтована на впровадження світового досвіду при проведенні досудового розслідування кримінальних проваджень. Особлива увага, при цьому, приділяється розвитку аналітичної функції, а саме роботі з базами даних та інформаційно-аналітичними системами. Натомість фактичне втручання в господарську діяльність суб’єктів господарювання максимально скорочується.

Права та обов’язки платників податків були темою "круглого столу" в Мурованокуриловецькому відділенні Могилів–Подільської ОДПІ.

Олег Ліщина - начальник Мурованокуриловецького відділення довів учасникам «круглого столу» основні тези щодо реалізації ними своїх прав згідно із нормами Податкового кодексу України. Зокрема, це

  • право безкоштовно отримувати в органах Міндоходів, і через мережу Інтернет, інформацію про податки та збори і нормативно-правові акти, що їх регулюють, порядок обліку та сплати податків та зборів;
  • права та обов'язки, повноваження контролюючих органів та їх посадових осіб щодо здійснення податкового контролю;
  • представляти свої інтереси в контролюючих органах самостійно, через податкового агента або уповноваженого представника, отримувати податкову консультацію;
  • користуватися податковими пільгами за наявності для цього підстав;
  • одержувати відстрочення, розстрочення сплати податків або податковий кредит в порядку і на умовах, встановлених Податковим кодексом України;
  • бути присутнім під час проведення перевірок та надавати пояснення з питань, що виникають під час таких перевірок;
  • вимагати від контролюючих органів проведення перевірки відомостей та фактів, що можуть свідчити на користь платника.

Також він наголосив на тому, що платник податків має право:

  • на нерозголошення контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов'язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами;
  • на залік чи повернення надміру сплачених (стягнутих) сум податків та зборів, пені, штрафів у порядку, встановленому ПКУ;
  • на повне відшкодування збитків (шкоди), заподіяних незаконними діями (бездіяльністю) контролюючих органів (їх посадових осіб), у встановленому законом порядку та інші права.

У вас немає прав для коментування