Податкова інформує (16.01.2014)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: П'ятниця, 17 січня 2014, 09:59

Стартує кампанія декларування доходів громадян

З 1 січня 2014 року розпочинається кампанія декларування доходів громадян. Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, подається до 1 травня 2014 року. Декларація подається громадянами до органів доходів і зборів за місцем реєстрації.

Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі:

  • отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2013 року податок не утримувався;
  • отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);
  • отримання іноземних доходів;

Платнику податку не потрібно подавати декларацію, якщо він отримував доходи:

  • виключно від податкових агентів;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб.

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. У 2014 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2013 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.

Нагадаємо, що декларування доходів пов’язано із виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб норм Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (із змінами та доповненнями). Згідно з цим Кодексом громадяни зобов’язані подати та/або мають право подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за наслідками звітного податкового року для отримання податкової знижки та повернення частини сплаченого ними із заробітної плати податку.

Шановні громадяни!

Міністерство доходів і зборів України закликає платників сумлінно виконати свій громадянський обов’язок та своєчасно подати декларації.

Граничні терміни подання декларацій платниками єдиного податку

Міністерство доходів і зборів України нагадує. За результатами роботи 2013 року фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування І та ІІ груп, заповнюють та подають декларацію платника єдиного податку протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тобто, останній день подання податкової декларації платниками єдиного податку першої та другої груп - 3 березня 2014 року.

Платники єдиного податку третьої - шостої груп подають податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для квартального податкового періоду, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Останній день подання декларації за ІV квартал 2013 року такими платниками – 10 лютого 2014 року.

Порядок складення та подання звітності платниками єдиного податку регулюється ст. 296 Податкового кодексу України (із змінами і доповненнями).

У 2014 році підприємці отримувати свідоцтво платника єдиного податку не будуть

З 1 січня 2014 року платників єдиного податку очікує новація - фізичні особи–підприємці, які бажають обрати спрощену систему оподаткування, отримувати свідоцтво платника єдиного податку (далі – свідоцтво) не будуть. Замість свідоцтва зареєстрований платник єдиного податку може за бажанням отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку. Витяг платники одержуватимуть безоплатно. Діятиме витяг до внесення змін до реєстру.

Зауважимо, реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюватиметься шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

Зазначені нововведення передбачені Законом України від 24.10.2013 року № 657 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників та удосконалення деяких положень».

Граничні терміни подання звітності з єдиного соціального внеску

Міністерство доходів і зборів України нагадує, що звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі –єдиний внесок) до органів доходів і зборів подається страхувальниками щомісячно протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця. Тому останнім днем подання звітності з єдиного внеску за грудень 2013 року є 20 січня 2014 року.

Фізичні особи – підприємці (в тому числі ті, котрі обрали спрощену систему оподаткування), які не використовують працю найманих працівників, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Тобто, останній день подання фізичними особами – підприємцями звіту з єдиного внеску за 2013 рік є 10 лютого 2014 року.

Розмір мінімального єдиного внеску збільшився

Для підприємців –«спрощенців» мінімальна ставка єдиного внеску(ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становить 34,7% від суми, що визначається такими платниками самостійно , якщо не укладено договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового соцстрахування та обрано іншу відсоткову ставку. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою , ніж розмір мінімального страхового внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску встановлений Законом.

Оскільки з 1грудня мінімальна зарплата зросла до 1218гривень, тож і розмір мінімального внеску збільшився до 422,65 гривень.

Розмір єдиного податку в 2014 році

Розмір єдиного податку для платників податку першої і другої групи визначається розрахунково як добуток мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше січня податкового звітного року на фіксовану ставку податку. Відповідно Закону України Про бюджет на 2014рік мінімальна заробітна плата складає 1218 гривень. При цьому фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для першої групи від 1до 10відсотків, для другої – від 2 до 20відсотків розміру мінімальної заробітної плати залежно від виду діяльності.

У вас немає прав для коментування