Податкова інформує (21.05.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Вівторок, 11 червня 2013, 20:18

11,7 млн.грн надійшло до Зведеного бюджету від платників податків Мурованокуриловецького району за 5 місяців 2013 року.

Це на 3,4 млн.грн. більше минулорічного, інформує на брифінгу з журналістами в.о. начальника Мурованокуриловецького відділення Барської МДПІ Олег Ліщина. При цьому він зазначає, що за 5 місяців звітного року до Державної казни надійшло 2,6 млн.грн., до місцевих бюджетів – 9,1 млн.грн. Відтак, цьогоріч місцеві бюджети вже отримали можливість витратити на фінансування бюджетної сфери та вирішення соціальних програм на 1,8 млн. грн. або 29 відсотків більше ніж за аналогічний період 2012 року.

Досягти такого приросту суб’єктам підприємництва регіону допомогли, насамперед, стабільність законодавства, позитивні зміни податкового середовища, а також суттєве полегшення та спрощення започаткування і ведення бізнесу.

Україна та ЄС поглиблюватимуть співробітництво у боротьбі з податковим шахрайством. Європейська комісія високо оцінює ініціативу України ввести контроль за трансфертним ціноутворенням і готова поглиблювати співробітництво та обмін досвідом у сфері боротьби з податковим шахрайством та мінімізацією податків. Про це повідомив Комісар ЄС з оподаткування та митного союзу, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдас Шемета під час зустрічі з українською делегацією на чолі з Міністром доходів і зборів Олександром Клименко у Брюсселі, 6 червня.

Зокрема, А.Шемета закликав Україну взяти активну участь у Семінарі високого рівня в рамках європейської політики сусідства та «Східного партнерства», який відбудеться 24-25 жовтня 2013 року у м.Вільнюс (Литва). На Семінарі, зокрема, будуть обговорюватися теми транзитних процедур, обміну попередньою інформацією, боротьби з контрабандою підакцизних товарів.

Під час зустрічі єврокомісар також високо оцінив запровадження в Україні можливості відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, нової системи оподаткування підакцизних товарів, а також звернув увагу на необхідності якісної імплементації Плану дій з реалізації Рамкової Стратегії митного співробітництва (25.05.2012р.).

Зі свого боку Міністр Олександр Клименко підкреслив важливість поглиблення співробітництва між Україною та ЄС у протидії податковому шахрайству, а також запевнив європосадовця, що Україна приділяє значну увагу пріоритетам реформ, передбачених Угодою про Асоціацію Україна-ЄС.

«Ми розуміємо порядок денний Асоціації як практичний інструмент взаємодії, спрямований на закріплення нової якості співпраці. Ще до набуття чинності Угоди про асоціацію ми заявляємо про готовність взаємодіяти за тими принципами, на яких побудовано цей історично важливий документ. Окрім цього, ми виступаємо за повне виконання Плану дій Рамкової стратегії митного співробітництва, який передбачає боротьбу з шахрайством, діалог у сфері запобігання незаконній торгівлі, у т.ч. підакцизної продукції, обмін досвідом та інформацією. Україна зацікавлена у тому, щоб повною мірою реалізувати потенціал поглибленої співпраці із ЄС», - підкреслив Міністр під час зустрічі.

***

Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

На час відпустки "єдинники" першої і другої груп, які не мають найманих працівників, звільняються від сплати податку

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі. Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки і терміну втрати працездатності нормами ПКУ для таких платників не передбачено.

Тому, з метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендується заяву щодо періоду щорічної відпустки подавати до територіального органу Міндоходів до початку відпустки. А заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

Нагадаємо, що платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється територіальними органами Міндоходів на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку визначені ст.295 (розд.ХІV) ПКУ.

Запитували - відповідаємо

Чи передбачено пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб за земельні ділянки, що утворилися шляхом передання у користування земельних часток (паїв) за рішенням відповідної ради?

Статтею 281 Податкового кодексу чітко визначено категорії фізичних осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, та надано вичерпний перелік видів земельних ділянок та їх розмір, щодо яких зазначені категорії фізичних осіб мають право скористатися пільгами.

Водночас до даного переліку не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок передання земельних часток (паїв)за рішенням відповідної ради.

Таким чином, пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб за земельні ділянки, що утворилися шляхом передання земельних часток (паїв) за рішенням відповідної ради, не передбачено і відповідно земельний податок за такі ділянки справляється на загальних підставах.

Водночас згідно з пп. 282.1.10 п. 282.1 ст. 282 Податкового кодексу від сплати земельного податку звільняються на період дії ФСП власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику ФСП.

Які пільги щодо сплати земельного податку встановлено для фізичних осіб?

Відповідно до п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу від сплати земельного податку звільняються:

  • інваліди І і ІІ групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком );
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону № 3551-ХІІ;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи .

Згідно з п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 цієї статті, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш ніж 2 га;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш ніж 0,25 га, в селищах — не більш ніж 0,15 га, в містах — не більш ніж 0,10 га;
  • для індивідуального дачного будівництва — не більш ніж 0,10 га;
  • для будівництва індивідуальних гаражів — не більш ніж 0,01 га;
  • для ведення садівництва — не більш ніж 0,12 га.

 

Сектор взаємозв’язків із засобами масової інформації
та громадськістю Мурованокуриловецького відділення Барської МДПІ

У вас немає прав для коментування