Податкова інформує (22.02.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: П'ятниця, 22 лютого 2013, 15:45

Легалізація заробітної плати

Податкова служба у Мурованокуриловецькому районі разом з райдержадміністрацією проводять спільні заходи з питань легалізації виплати заробітної плати. Розуміючи обсяги проблем та рівень відповідальності, податківці створюють всі необхідні умови, щоб громадяни, у яких є проблеми з виплатою заробітної плати, могли про це вільно повідомити податкову службу. Фахівці періодично інформують громадян про право отримувати заробітну плату легалізовано і роз’яснюють факти та наслідки отримання „сірої” зарплати. Варто зауважити, що і працедавці, і наймані працівники у Мурованокуриловецькому районі вже розуміють, які наслідки чекають їх від правопорушень в трудовому законодавстві. Недарма, проведеними в 2012році плановими та позаплановими перевірками податківцями порушень щодо виплати заробітної плати не встановлено.

За інформацією відділу оподаткування фізичних осіб за 2012 рік проведено 14 засідань робочих груп, де заслуховувалось роботодавці. Також проведено 37 особистих зустрічей з керівниками підприємств з метою дотримання норм законодавства про заробітну плату. Питання легалізації доходів громадян неодноразово обговорювалось під час проведення «круглих столів», «гарячих ліній» та семінарів для платників податків.

Проведено брифінг з питань декларування

Днями виконуючий обов’язки начальника Мурованокуриловецького відділення Барської МДПІ Олег Ліщина провів брифінг для журналістів місцевих засобів масової інформації.

Насамперед, Олег Володимирович інформував присутніх про підсумки минулорічної кампанії декларування. Він зазначив, що в 2012 році до податкової інспекції подано громадянами 432 декларації про майновий стан і одержані доходи. Сплачено майже 65тис. гривень податку на доходи фізичних осіб.

Олег Ліщина звернувся через засоби масової інформації до тих громадян, які зобов’язані у цьому році подати річну декларацію про майновий стан і доходи, виконати свій громадянський обов’язок до 1 травня 2013 року. Ті, що мають право на отримання податкової знижки, мають можливість подати декларацію до 31 грудня поточного року.

«Сплата податків – обов’язок, визначений Конституцією України. Тому ми сподіваємося, що жителі району відповідально поставляться до його виконання.», - підсумував Олег Ліщина.

Аліменти від батька іноземця оподатковуються

Якщо у 2012 році Ви отримували аліменти від нерезидента, то повинні сплатити податок з доходів фізичних осіб. Цей дохід оподатковується, як іноземний, з джерел за межами України. У такому випадку необхідно до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та сплатити податок до бюджету за ставками 15% або 17% в залежності від суми отриманих в звітному місяці доходів.

Ставка 17 відсотків застосовується, якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні, тому сума іноземного доходу. яка перевищує 10730 гривень оподатковується за ставкою 17 відсотків. У випадках, якщо сума аліментів від іноземця становить менше 10730 грн. – 15 відсотків.

Оподаткування суми аліментів регламентовано пп.165.1.14 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України. Ставки податку вказані відповідно п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Проведено телефонну «гарячу лінію»

7 лютого 2013 року виконуючий обов’язки начальника Мурованокуриловецького відділення Барської МДПІ Олег Ліщина провів телефонну «гарячу лінію» з платниками податків. В основному звернення громадян були пов’язані з особливостями деклараційної кампанії у 2013році. Олег Ліщина відповів на питання щодо основних випадків подання декларації про майновий стан і доходи, а також - звільнення від обов’язку подання декларацій. Надано роз’яснення щодо заповнення та подання громадянами податкових декларацій в електронному вигляді. Разом з тим більшість запитань були про право на отримання податкової знижки за 2012рік та декларування доходів від земельних паїв.

 

Відділ зв’язків із засобами масової інформації та громадськістю Мурованокуриловецького відділеня Барської МДПІ

У вас немає прав для коментування