Податкова інформує (12.03.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Вівторок, 12 березня 2013, 17:01

Сплачували за навчання – скористайтесь податковою знижкою.

Громадянин, який у минулому році сплачував за своє навчання (середньо-професійне або вищу освіту) або навчання члена своєї сім'ї І-го ступеня споріднення (чоловік або дружина, діти), може скористатись податковою знижкою. Таке право надано лише платникам податку на доходи фізичних осіб, тобто тим громадянам, які отримують доходи у вигляді заробітної плати.

Податкова знижка - це сума витрат платника податку у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати, одержаного за наслідками такого року. При цьому, загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку. До переліку документів, що підтверджують суми коштів сплачених за навчання входять квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договір з навчальним закладом, довідка про отримані у звітному році доходи, документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї І-го ступеня споріднення) тощо. Оригінали таких документів підлягають зберіганню платником податку протягом 1095 днів з дня подання декларації.

Для отримання такої знижки необхідно до 31 грудня 2013 року подати до ДПІ за місцем проживання річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Дізнатися більше щодо порядку заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи Ви можете на офіційному веб-порталі ДПС України: www.sts.gov.ua у банері «Декларування громадянами майнового стану і доходів 2013».

Пільги по податку на нерухомість

Якщо Ви володієте декількома об’єктами житлової нерухомості, то пільга зі сплати податку на нерухомість поширюється лише на один. Пільгову житлову площу громадянин має право обрати сам. За відсутності інформації від платника питання про те, яку житлову площу оподатковувати, податківці вирішуватимуть відповідно до чинного законодавства: із декількох житлових об’єктів пільгу застосовуватимуть до того, де фізична особа зареєстрована у встановленому законом порядку.

Якщо ж платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності, йому потрібно надати до 1 липня 2013 року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації.

За наявності у платника податку кількох об'єктів оподаткування база оподаткування визначається окремо за кожним з таких об’єктів.

Нагадаємо, що ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 м² житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

  • для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м², та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м², ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;
  • для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м², та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м², ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Відповідно до статті 8 Закону України від 06 грудня 2012 року „Про Державний бюджет України на 2013 рік” встановлений розмір мінімальної зарплати станом на 01 січня 2013 року в розмірі – 1147 гривень.

 

Сектор взаємодії із ЗМІ Мурованокуриловецького відділення Барської МДПІ

У вас немає прав для коментування