Податкова інформує (08.06.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: П'ятниця, 08 червня 2018, 12:51

З 1 липня 2018 року додаток 1, додаток 5 та додаток 9 до податкової декларації з ПДВ подаються за новими формами 

У зв’язку з набранням чинності з 01 червня 2018 року наказу Міністерства фінансів України від 23 березня 2018 року № 381 „Про затвердження змін до наказу Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2018 року за № 451/31903, додаток 1додаток 5 та додаток 9 до податкової декларації з ПДВ з 01 липня 2018 року подаються платниками, які обрали місячний або квартальний звітні (податкові) періоди, за новими формами.

Водночас наголошуємо, що відомості до таблиці 1.2 додатку 1 та додатку 5 до податкової декларації з ПДВ заповнюються платниками одноразово (для платників, які обрали місячний звітний (податковий) період, – червень 2018 року та платників, які обрали  квартальний звітний (податковий) період, – ІІ квартал 2018 року). 

Власникам об’єктів житлової та нежитлової нерухомості

Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, є однією із складових податку на майно і належить до місцевих податків, визначених статтею 10 Податкового кодексу України.

 База оподаткування:

-  загальна плаща об’єкта житлової  та нежитлової нерухомості, в тому числі її часток.

Ставки:

- встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад і застосовуються до загальної площі об’єкта нерухомості. Проте, вони не можуть перевищувати 1,5 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв. метр бази.

 Пільги зі сплати податку:

- база оподаткування зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний податковий (звітний) рік.

Пільги не застосовуються:

- до об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі;

- до об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності.

Сума податку додатково збільшується на 25 тис. гривень за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку):

- площа перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку)

üВласникам об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості податкові повідомлення рішення про сплату сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються фіскальним органом за місцем проживання платників до 1 липня поточного року.

Проведення звірки даних:

- за письмовою заявою до фіскального органу щодо:

  • об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток;
  • розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними фіскальних органів та даними, підтвердженими фізичною особою на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і фіскальний орган надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення.

Сплата податку:

- за місцем розташування об'єкта нерухомості протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. 

З 1 липня 2018 року змінюються соціальні стандарти

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій  області інформує, що Законом України від 7 грудня 2017 року №2246 «Про державний бюджет України на 2018 рік» встановлено розміри прожиткового мінімуму для різних груп населення та розмір мінімальної заробітної плати. Ці показники впливають на розміри соціальних виплат, мінімальних пенсій, а також податкових соціальних пільг.

З 1 липня 2018 року встановлюються нові розміри прожиткового мінімуму на одну особу у розрахунку на місяць: з 1 липня − 1777 грн.,
з 1 грудня − 1853 гривень.

 Для основних соціальних і демографічних груп населення встановлюються такі показники:

  • для дітей віком до 6 років: з 1 липня −1559 грн.; з 1 грудня − 1626 грн.;
  • для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 липня − 1944 грн.; з 1 грудня −
    2027 грн.;
  • для працездатних осіб: з 1 липня – 1841 грн.; з 1 грудня − 1921 грн.;
  • для осіб, які втратили працездатність: з 1 липня − 1435 грн.; з 1 грудня − 1497 гривень.

Мінімальна заробітна плата, з початку 2018 року, складає у місячному розмірі – 3723 грн., у погодинному розмірі − 22,41 гривень. Станом на 1 липня 2018 року мінімальна заробітна плата не змінюється.

Звертаємо увагу, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

У вас немає прав для коментування