Податкова інформує (05.07.2017)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 05 липня 2017, 11:42

Як комісія ДФС прийматиме рішення про реєстрацію податкових накладних в ЄРПН або відмову в ній

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області інформує, що Мінфін наказом від 13.06.2017р. №566 затвердив Порядок роботи комісії Державної фіскальної служби України, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації.

Вказаний Порядок визначає організаційні та процедурні засади діяльності комісії ДФС, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН або відмову в такій реєстрації, а також права та обов'язки її членів.

Додамо, що комісія є постійно діючим колегіальним органом при ДФС, що діє в межах повноважень, визначених п. 201.16 Податкового кодексу та постановою Кабміну від 29.03.2017 №190 "Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією Державної фіскальної служби про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації".

Комісією розглядаються письмові пояснення та/або копії документів, подані платником податків до контролюючого органу відповідно до пп. 201.16.2 ПКУ, а також висновок контролюючого органу з пропозицією щодо реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН або про відмову в такій реєстрації.

Зазначимо, що рішення Комісії про реєстрацію податкової накладної/ розрахунку коригування в ЄРПН або відмову в такій реєстрації складається за встановленою формою, реєструється та надсилається платнику ПДВ у порядку, встановленому ст. 42 ПКУ, протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та документів, які подаються відповідно до пп. 201.16.2  Кодексу.

Окрім того, комісія у день прийняття рішення вносить відповідний запис до ЄРПН про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування або відмову в такій реєстрації.

Довідково повідомляємо, що Наказ №566 зареєстрований в Мін’юсті 16.06.2017р. за №752/30620 та є чинним з  20 червня 2017 року у зв'язку з його опублікуванням в Офіційному віснику України від 20.06.2017 №48. 

Мирослав Продан: Поширення цифрових технологій та їх вплив на трансформацію податкових адміністрацій стане професійною темою наступної Генеральної Асамблеї ІОТА

Протягом роботи в Києві 21-ї Генеральної Асамблеї Внутрішньо-єворопейської організації податкових адміністрацій вдалося досягти значних результатів, які стануть запорукою успішного розвитку ІОТА в майбутньому. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан на закритті Генеральної асамблеї ІОТА 30 червня 2017 року.

За його словами, була схвалена нова Стратегія розвитку ІОТА на наступні п’ять років та план її імплементації, які забезпечать належне виконання головних цілей організації – забезпечення платформи для комунікацій податкових адміністрацій-членів, консолідація та поширення найкращого досвіду і знань у сфері адміністрування податків.  

«Сучасний світ швидко змінюється та розвивається, і так само швидко змінюються потреби податкових адміністрацій. ІОТА повинна не відставати від цих тенденцій та адаптуватися до таких нових явищ у навколишньому світі, як глобалізація, цифрова економіка та стрімкий розвиток нових технологій», - зазначив Мирослав Продан.

Він повідомив, що в цьому контексті схвалено професійну тему наступної Генеральної Асамблеї: «Поширення цифрових технологій та їх вплив на трансформацію податкових адміністрацій». Ця тема була обрана спільно всіма податковими адміністраціями-членами ІОТА.

Очільник ДФС зазначив, що цифрові технології швидко змінюють формат взаємовідносин між податковими адміністраціями та платниками податків. Протягом останніх років з’явилися такі нові електронні сервіси, як он-лайн податкові рахунки та попередньо заповнені податкові декларації. Стала можливою електронна сплата податків.

«Такі сервіси значно полегшують платникам податків процес виконання своїх податкових зобов’язань. З іншого боку, сучасні технології також допомагають податковим адміністраціям не тільки збирати великі масиви інформації про платників податків, а й краще розуміти і прогнозувати поведінку платників податків і відповідно змінювати процедури та бізнес-процеси», - підкреслив Мирослав Продан.

Він також повідомив, що Державна фіскальна служба України доклала всіх можливих зусиль для того, щоб 21-а Генеральна Асамблея ІОТА в Києві відбулася на найвищому професійному та організаційному рівні.

«Це був надзвичайно важливий та ефективний діалог високого рівня, не тільки серед керівників податкових адміністрацій – членів ІОТА, але й за активної участі представників авторитетних міжнародних організацій, наукових кіл та бізнесу», - зазначив Мирослав Продан. 

Набрав чинності наказ Міністерства фінансів України, яким внесено зміни до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

20.06.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.04.2017 № 469 «Про затвердження змін до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» (далі – Наказ № 469), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.05.2017 за № 653/30521.
Наказом № 469 затверджено зміни до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі – Звіт), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553 «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» (далі – Наказ № 553), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.07.2016 за № 932/29062, виклавши її у новій редакції.
Зокрема, Наказом № 469 передбачено, що фінансова звітність, яка подається відповідно до пункту 46.2 статті 46 розділу I Податкового кодексу України, є додатком ФЗ до Звіту та його невід’ємною частиною.
З оновленим текстом Наказу № 553 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).
Довідково: Наказ № 469 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 20.06.2017 № 48. 

У вас немає прав для коментування