Податкова інформує (10.05.2017)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 10 травня 2017, 15:13

Зберігання документів - обов’язок платників

Жмеринська ОДПІ ГУ  ДФС у Вінницькій області нагадує платникам податків про те, що норми Податкового кодексу містять положення щодо обов’язку платників податків забезпечити зберігання документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а у разі її неподання - з передбаченого цим Кодексом граничного терміну подання такої звітності (п.44.3 статті 44 Податкового кодексу України).

У разі ліквідації платника податків документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків за період діяльності платника податків не менш як 1095 днів (2555 днів для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням), що передували даті ліквідації платника податків, в установленому законодавством порядку передаються до архіву.

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити податкову інспекцію за місцем обліку та митницю, якою було здійснено митне оформлення відповідної митної декларації. Відновити втрачені документи слід протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючих органів.

Якщо підприємством відвантажено товари (надано послуги) на спрощеній системі оподаткування, а оплату отримано на загальній системі, необхідно збільшити фінансовий результат

Починаючи з 01.01.2017 року платником податку на прибуток фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

Отже, якщо платник податку на прибуток отримав у 2017 році оплату за товари (послуги), що були відвантажені (надані) у минулих роках під час перебування на спрощеній системі оподаткування, то фінансовий результат податкового (звітного) періоду необхідно збільшити на суму доходу, отриманого як оплата за такі товари (роботи, послуги).

До 2017 року не передбачалось коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникали за операціями з отримання на загальній системі оподаткування оплати за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

Зазначена норма передбачена пп. 140.5.12 ст. 140 Податкового кодексу України. 

І звітність електронна, і пояснення до неї теж

Відповідно до п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) податкова декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до п. 46.4 ст. 46 ПКУ при необхідності платник податків може подати разом з податковою декларацією доповнення до декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі.

Для забезпечення можливості платниками податків подання в електронному вигляді доповнення до декларації з поясненням його подання в усіх формах податкової звітності, затверджених в установленому порядку, передбачено спеціально відведене місце для складання такого доповнення за довільною формою.

Платники податків, які подають податкові декларації (розрахунки) засобами електронного зв’язку, можуть надати пояснення до них в контролюючі органи в електронній формі. 

За зниженими ставками акцизу у І кварталі розмитнено більше 11 тисяч автомобілів

У січні – березні 2017 року за зниженими ставками акцизного збору на вживані транспортні засоби було розмитнено 11 004 імпортних автомобілів. До бюджету надійшло 884 млн. гривень платежів.

Найбільше вживаних авто у І кварталі поточного року було ввезено з Німеччини – понад 4,9 тис. та з Франції – майже 2,3 тис. автомобілів.

Загалом, за три місяці поточного року в Україну імпортовано понад 21,9 тис. легкових автомобілів загальною вартістю 416,9 млн. дол. США. До бюджету сплачено майже 4,3 млрд. грн. платежів.

За цей період було порушено 92 справ щодо незаконного переміщення автомобілів на загальну суму понад 7,6 млн. гривень. Найбільше автомобілів з порушеннями митних правил були ввезені з Польщі – 42 авто та Угорщини – 28 легкових автомобілів.

Довідково.

Знижені ставки акцизного збору розповсюджується на транспортні засоби, виготовлені після 1 січня 2010 року, та діятимуть до 31 грудня 2018 року. Нормами Закону Україну від 31 травня 2016 року №1389 «Про внесення зміни до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» встановлено, що знижені ставки акцизного податку не застосовуються якщо легкові автомобілі мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.

 

Прес-служба Державної фіскальної служби України

У вас немає прав для коментування