Податкова інформує (19.04.2017)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 19 квітня 2017, 18:43

Завершується останній місяць кампанії декларування доходів, одержаних протягом 2016 року

Громадянам – декларантам та самозайнятим особам варто поспішити скласти декларації та визначити зобов’язання з ПДФО та військового збору за звітний 2016 рік!

Нагадуємо, що громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017.

За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

Також нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджується нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

  • при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо;
  • при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами;
  • при отриманні іноземних доходів;
  • та в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;
  • у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

 «Єдинники» зобов'язані застосовувати РРО під час реалізації технічно складних побутових товарів з 8 травня

Постанова КМУ від 16 березня 2017 року № 231 «Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій» набере чинності 8 травня 2017 року.

Отже, саме з цієї дати й слід застосовувати РРО підприємцям-"єдинникам", які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Фахівці  Жмеринської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області роз'яснюють, що норми, передбачені п. 296.10 ПКУ та п. 6 ст. 9 Закону №265 у частині застосування РРО підприємцями – платниками єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, будуть застосовуватися з дати набрання чинності нормативно-правового акта, яким буде затверджено перелік таких побутових товарів.

В рамках реалізації норм законодавства Урядом України визначено Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, продаж яких здійснюватиметься із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

Відтак Постанова сприятиме посиленню захисту прав споживачів, зокрема щодо проведення гарантійного ремонту або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів.

Варто зазначити, що вказаний Перелік містить 8 груп товарів:

  • «Вироби із чорних металів»,
  • «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої, їх частини»,
  • «Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя»,
  • «Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання»,
  • «Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя»,
  • «Годинники всіх видів та їх частини»,
  • «Музичні інструменти; їх частини та приладдя»,
  • «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя». 

Процес адміністрування та відшкодування ПДВ стає максимально прозорим

За рахунок впровадження Електронного реєстру автоматичного відшкодування ПДВ процес повернення бюджетних коштів платникам стає максимально прозорим. Будь який платник податків має змогу відслідковувати весь процес від подання заявки до отримання коштів.

Зазначений реєстр відповідно до статті 200.7.3 Податкового кодексу України не має обмеженого доступу. Він є публічним, відкритим та оприлюднюється на сайті Міністерства фінансів України.

Крім того, Державна фіскальна служба України та Адміністрація Президента України здійснюють інформаційну взаємодію відповідно до Положення про Державну фіскальну службу України та Положення про Адміністрацію Президента України, а також згідно з Угодою про інформаційне співробітництво між ДФС та Адміністрацією Президента України від 23.11.2015.

Отже, згідно з Угодою та протоколами до неї, уповноважені особи Ситуаційного центру Адміністрації Президента України матимуть доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем ДФС без права коригування. Це спрямовано на забезпечення прозорої системи ефективного моніторингу та аналізу функціонування системи електронного адміністрування ПДВ. 

Нову форму податкової декларації з плати за землю вже затверджено

В Жмеринській ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області повідомляють, що 21 березня 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 23 січня 2017 року № 9 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», який вніс зміни до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Зокрема, наказом передбачено відображення в декларації:

  • не лише місяця і року, а також і дати державної реєстрації прав на земельну ділянку, а також дати документу, що засвідчує/підтверджує право оренди землі;
  • площі земельної ділянки не лише в га, а також і в кв. м.;
  • нормативної грошової оцінки одиниці площі земельної ділянки.

Крім того, при уточненні податкових зобов’язань більше не потрібно буде розмежовувати суми збільшення/зменшення податкових зобов’язань на ті, за якими ще не настав строк сплати, і на ті, за якими строк сплати вже минув.

Одночасно звертаємо увагу, що згідно з пунктом 46.6 статті 46 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Довідково: Наказ № 9 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 21 березня 2017 року № 23. 

До уваги платників рентної плати та екологічного податку!

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує, що Законом України від 20.12.2016 року №1791-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесені зміни та викладені у нових розмірах ставки рентних платежів та екологічного податку. Збільшені ставки застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань, що виникли з 01 січня 2017 року.

Граничними термінами подання податкової декларації та сплати податкових зобов’язань за І квартал 2017 року (для квартального звітного періоду) є 10 та 19 травня 2017 року відповідно.

Наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2016 року № 927 "Про внесення змін до форми Податкової декларації з рентної плати" затверджено у новій редакції форму Податкової декларації з рентної плати. За новою формою платники рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України вперше звітують за січень 2017 року, інші платники рентної плати - починаючи з І кварталу 2017 року.

Податкова декларація  екологічного податку затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 року №715 «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку». Невід’ємною частиною Податкової декларації є додатки (розрахунки). Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування - викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об’єкти та інші.

При цьому для кожного стаціонарного джерела забруднення, об’єкта за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, а також кожного місця чи об’єкта для розміщення відходів складається окремий розрахунок (додаток).

Також, нагадуємо про необхідність отримання в установленому законодавством порядку дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря суб’єктами господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин  стаціонарними джерелами забруднення. 

Відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу, виданого суб’єкту господарювання, об’єкт якого належить до першої групи -центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, а об’єкт якого належить до другої або третьої групи - обласними державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідеміологічного благополуччя населення.

Згідно статті 33 до Закону України «Про охорону атмосферного повітря»  від 16.10.1992 р. № 2707 - XII (із змінами та доповненнями) особи, які винні у викидах забруднюючих речовин в атмосферне повітря та не мають дозволу спеціально уповноважених органів виконавчої влади на такі викиди, несуть відповідальність згідно із законом.

У вас немає прав для коментування