Податкова інформує (22.03.2017)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 23 березня 2017, 00:03

Підприємницька діяльність на ринках 

Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Для реєстрації підприємцем фізичній особі необхідно звернутися до державного реєстратора із заявою і паспортом.

Підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, якщо відповідає вимогам, встановленим Податковим кодексом України, та реєструється платником єдиного податку.

Заява про обрання такої системи може бути подана одночасно з поданням заяви про реєстрацію в якості підприємця до державного реєстратора або до кінця місяця, в якому відбулася реєстрація підприємцем – до податкової інспекції.

Підприємець, який працює на загальній системі оподаткування, може подати до податкової інспекції заяву про перехід на спрощену систему не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

 

Підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або надають побутові послуги населенню, можуть обрати першу групу платників єдиного податку за умови, що обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень.

Платники єдиного податку першої групи ведуть Книгу обліку доходів, яка реєструється в податковій інспекції, шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад з розрахунку на календарний місяць у межах до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму (в 2017 році – до 160 гривень).

Ставка єдиного внеску не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску (3200 х 0,5 х 22 %), мінімальна сума в 2017 році – 352 грн.

Платники єдиного податку першої групи сплачують:

  • єдиний податок не пізніше 20 числа поточного місяця;
  • єдиний внесок за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

 

Платники єдиного податку першої групи подають до податкової інспекції:

  • податкову декларацію платника єдиного податку за підсумками року – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року;
  • звіт по єдиному внеску один раз на рік до 10 лютого, що настає за звітним періодом.

 

Відповідальність за порушення норм законодавства:

  • за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання накладається штраф в розмірі від 17000 до 34000 грн.
  • за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) - 96000 грн.
  • за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), що виявлено після недопущення до проведення перевірки - 320000 грн.

Працювати в законодавчому полі – вигідно.

Проявіть свою громадянську позицію – працюйте легально та сплачуйте податки. 

 

Спрощено процес подання до ДПІ повідомлень та заяв

Жмеринська  ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області інформує про те, що з 20 березня 2017 року набрали чинності зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, внесені наказом  Міністерства фінансів України від 21.12.2016 року  № 1125.

Зокрема, платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством:

  • заяву за формою №1-ОПП з позначкою "Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку". До вказаної заяви внесені зміни, згідно з якими при призначенні/зміні особи, відповідальної за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку необхідно заповнювати тільки розділ щодо даних про таку особу.
  • повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП. Для забезпечення можливості подання вказаної форми в електронному вигляді, його розділ 3 доповнено графами «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» та «Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об’єкт оподаткування»;
  • заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою 17-ОПП.

 

Як підприємцю відображати доходи, якщо книгу обліку зареєстровано після їх отримання

Фахівці Жмеринської ОДПІ ГУ  ДФС  у Вінницькій області інформують, як фізичній особі-підприємцю, платнику єдиного податку відображати у податковому обліку доходи, отримані до дати реєстрації Книги обліку доходів і витрат.

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України), (далі – Кодекс).

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 Кодексу, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Фізичні особи-підприємці, платники єдиного податку першої, другої та третьої груп (які не є платниками ПДВ), ведуть Книгу обліку доходів, у якій щоденно за підсумками робочого дня відображають отримані доходи (пп. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 Кодексу).

Фізичні особи-підприємці, платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (пп. 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 Кодексу). Наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579 «Про затвердження форм книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» затверджено порядок ведення вищезазначених книг (далі – Порядок № 579).

Зазначеним Порядком передбачено, що Книга безоплатно реєструється у контролюючому органі, засвідчується підписом керівника або заступника керівника контролюючого органу та скріплюється печаткою. Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Отже, відображення у Книзі доходів, отриманих до дати її реєстрації у контролюючому органі, є порушенням вимог Податкового кодексу та Порядку № 579.

Зауважимо, що відповідно до ст. 164¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-Х (далі – КпАП) неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів та витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн).

Дії, передбачені частиною першою ст. 164 КпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративною стягненню за те саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 136 грн). 

У вас немає прав для коментування