Податкова інформує (12.01.2017)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 12 січня 2017, 11:26

З першого січня єдинники першої-другої груп сплачують податок та внесок за новими ставками

Жмеринська  ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області звертає увагу платників спрощеної системи оподаткування, що з 01.01.2017 року у зв’язку із нововведеннями, на законодавчому рівні змінені ставки єдиного податку. Зокрема, Законами України  від 20.12.2016р. №1791 та від 21.12.2016р. №1797 встановлені ставки для єдинників першої групи у межах  до 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, а для спрощенців другої групи – у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами, а також  радами об’єднаних територіальних громад, які утворені відповідно до закону та перспективного плану формування територій громад,  для фізичних осіб — підприємців, які провадять господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, із розрахунку на календарний місяць.

Тобто, максимальна фіксована ставка для єдинників першої групи становить не більше 160 грн. (до 10%  від 1600 грн.), а для спрощенців другої групи не може перевищувати 640 грн. (до 20% від 3200 грн.).

Окремо звертаємо увагу, що п.3 Закону №1791 передбачено, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідними органами місцевого самоврядування рішення про встановлення фіксованої ставки для єдинників першої групи – ставка для них застосовується з коефіцієнтом 0,5.

Окрім того повідомляємо, що платники єдиного податку, які обрали другу групу мають обов’язок щодо сплати єдиного соціального внеску у розмірі не менше від мінімального страхового внеску. У 2017 році цей показник становить 704 гривні (3200х22%). Виняток  передбачений  для єдинників першої групи. Вони  мають право сплачувати ЄСВ у розмірі 0,5 мінімального страхового внеску, тобто 352 гривні.

До уваги посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування!

Повідомляємо, що відповідно до Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції» починаючи з січня 2017 року особи, зазначені у пункті 1підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня поточного року подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Для подання декларації за минулий рік суб’єкт декларування має використовувати особистий ключ електронного цифрового підпису (ЕЦП), отриманий для виконання своїх службових обов’язків. Разом з цим, особи, які припинили діяльність пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування протягом звітного року, отримують послуги ЕЦП як фізичні особи, а не як посадові особи органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи або організації державної форми власності.

Таким чином, для безперешкодного та комфортного отримання послуг ЕЦП просимо не відкладати візит до представництв Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС на кінець звітного періоду.

Додатково повідомляємо, що для початку заповнення вказаної декларації необхідно перейти на веб-портал НАЗК (https://portal.nazk.gov.ua/login) та авторизуватись за допомогою особистого ключа ЕЦП (файл Key-6.dat) та ввести актуальну адресу електронної поштової скриньки (бажано використовувати поштові скриньки доменних зон «ua», «net» або «com»). Детальну інформацію щодо порядку заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування можна переглянути на веб-сайті НАЗК https://nazk.gov.ua.

Довідка щодо заповнення декларацій: (044) 200-08-29, (044) 200-06-88.

Технічна допомога: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Річна податкова декларація про майновий стан та доходи надається за новою формою

З 01 січня 2017 року розпочинається кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Декларацію мають право подати фізичні особи для отримання податкової знижки.

Наказом МФУ 15.09.16 N 821, який набирає чинності 31 грудня 2016 року, внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан та доходи.

В оновленій формі податкової декларації, яка запроваджується з 01 січня 2017 року:

  • кількість додатків зменшено з чотирьох до двох, в яких здійснюється розрахунок податкових зобов'язань з урахуванням понесених витрат: розрахунок інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та розрахунок податкових зобов'язань самозайнятими особами (додаток Ф2).

Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

Додатки є складовою частиною декларації і без декларації не є дійсними.

  • змінено порядок розрахунку податкових зобов'язань з доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб;
  • уточнені показники податкової декларації з урахуванням введення в дію ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18%.

Звіт по єдиному внеску підприємці зобов’язані подавати незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність

Фізичні особи – підприємці  подають до фіскальних органів Звіт по єдиному внеску самі за себе за звітний 2016 рік до 10 лютого 2017 року (останній день подання – 09.02.2017).

 Звіт подається за формою згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування,  затвердженого наказом  Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435.

Так, таблицю 1 додатку 5 – подають фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Таблицю 2 додатку 5 –  подають фізичні особи – підприємці, які перебувають на  спрощеній системі оподаткування.

У разі, якщо платник протягом звітного року змінював систему оподаткування, подається один Звіт, що повинен містити дві таблиці: таблицю 1 та таблицю 2  додатку 5.

Звертаємо увагу на те, що фізичні особи – підприємці зобов’язані подавати звіт незалежно від ведення підприємницької діяльності (крім фізичних осіб – підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування і звільняються від сплати єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію за віком або соціальну допомогу).

Подавати фізичним особам – підприємцям  річну звітність по єдиному внеску необхідно для того, щоб сплачені ними внески враховувалися для визначення страхового стажу. Саме інформація зазначена в звітності, накопичуються в базах даних персоніфікованого обліку, за якою обчислюється страховий стаж.

Крім того, за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску, подання недостовірних відомостей, до платника застосовується штрафна санкція в розмірі 170 грн та накладається адміністративний штраф від 510 до 680 гривень.

У вас немає прав для коментування