Податкова інформує (30.11.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 30 листопада 2016, 19:30

Як оподатковується майно, що надається в оренду

Фахівці  Жмеринської ОДПІ ГУ ДФС   у Вінницькій області зазначають, що надання в оренду власного майна є додатковим джерелом доходу. Надання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватись фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця фізичною особою – підприємцем. Особливості нарахування та оподаткування доходів від надання в оренду рухомого та нерухомого майна визначає Стаття 170, 172 Податкового кодексу.

Таким чином, орендодавцю, який здає квартиру фізичним особам і не є підприємцем, кожного кварталу протягом 40 днів після його закінчення необхідно нарахувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% – у 2016 році (у 2015році – 15%, при перевищенні десятикратного розміру мінімальної заробітної плати – 20% ) та військовий збір за ставкою 1,5%  із суми отриманого доходу.

Зауважимо, що сума отриманого доходу, сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року, відображається орендодавцем у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за податковою адресою платника податку. 

З 1 січня вводиться нова форма декларації про майновий стан і доходи

Наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» внесено зміни до форми декларації про майновий стан і доходи. Так, зокрема, передбачено зменшення обсягу декларації (зменшення кількості додатків з чотирьох до двох) та зміна порядку розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб-підприємців.

Наказ набуває чинності 31 грудня 2016 року.

Звертаємо увагу, що нова форма декларації про майновий стан і доходи вводиться в дію з 1 січня 2017 року. 

До уваги релігійних організацій!

20 листопада набрав чинності Закон України від 06 жовтня 2016 року № 1667-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій» (далі – Закон).

Зазначеним Законом, зокрема встановлено, що доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

Крім того, визначено, що тимчасово, до 01 січня 2018 року, не може бути підставою для виключення неприбуткових релігійних організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій невиконання такими релігійними організаціями вимог до установчих документів, визначених п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України .

 Вищевказаний Закон опубліковано в газеті  «Голос України» від 19.11.2016 № 221  і набирає чинності за днем опублікування. 

Як виправляти помилки у спецдекларації сільськогосподарських підприємств – роз’яснює ДФС

Державна фіскальна служба України у листі від 21.11.2016 р. №37146/7/99-99-15-03-02-17 надала роз’яснення щодо порядку виправлення у 2016 році помилок, допущених сільськогосподарськими підприємствами - суб'єктами спеціального режиму оподаткування у податковій звітності з ПДВ за звітні (податкові) періоди до 01.01.2016 року.

 Згідно листа у разі виправлення помилок  за звітні періоди до 01.01.2016 року застосовуються норми Податкового кодексу України, чинні на дату їх виправлення (дату подання уточнюючого розрахунку), тобто чинні у 2016 році.

Це означає, що позитивне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту, зазначене у такому уточнюючому розрахунку, підлягає у відповідних відсотках сплаті до бюджету та перерахуванню на спеціальний рахунок сільськогосподарського товаровиробника, при цьому такі відсотки визначаються відповідно до норм пункту 209.2 статті 209 ПКУ, чинних на дату подання уточнюючого розрахунку. 

Про Дні відкритих дверей Університету державної фіскальної служби України

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій бласті повідомляє, що з метою поширення інформації про підготовку фахівців з вищою освітою для органів і підрозділів ДФС України Університет державної фіскальної служби України проводить Дні відкритих дверей – 26 листопада та 17 грудня 2016 року об 11 годині (Київська область, м. Ірпінь, вул.Університетська,31).

Майбутні абітурієнти Університету матимуть можливість зустрітися з керівництвом Університету, навчально - наукових інститутів, факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції, поставити питання й отримати роз’яснення щодо особливостей проведення вступної кампанії 2017 року.

Реєстрація відвідувачів з 9-30, для бажаючих ознайомитися з навчальною базою Університету, будуть проведені оглядові екскурсії. 

У вас немає прав для коментування