Податкова інформує (22.11.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Вівторок, 22 листопада 2016, 19:04

Власна продукція, звичайна ціна та база для ПДВ – роз’яснює ДФС

Жмеринська ОДПІ  ГУ  ДФС у Вінницькій області інформує про те, що ДФСУ у листі від 19.10.2016р. №22624/6/99-99-15-03-02-15 надала роз’яснення щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг як до 01.01.2016 року, так і після 01.01.2016 року.

Зокрема, згідно з нормами Податкового кодексу України, у 2016 році база оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, що відповідають ринковим. Звичайною ціною для здійснення розрахунку бази оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг є ціна, визначена зацікавленими сторонами у цивільно-правовому договорі, яка у свою чергу повинна відповідати ринковій ціні (ціні, що склалася на ринку товарів/послуг). 

Мито, його види та ставки

Мито - це загальнодержавний податок, встановлений Податковим кодексом України та Митним кодексом, який нараховується та сплачується відповідно до Митного кодексу, законів України та міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

В Україні застосовуються такі види мита:

  • ввізне мито - на товари, що ввозяться на митну територію України.
  • вивізне мито - на українські товари, що вивозяться з України.
  • сезонне мито – на окремі товари на строк не менше 60 та не більше 120 послідовних календарних днів з дня встановлення.
  • особливі види мита: спеціальне, антидемпінгове, компенсаційне та додатковий імпортний збір - з метою захисту економічних інтересів України та українських товаровиробників та  незалежно від інших видів мита.

Мито обраховується:

  • у відсотках до митної вартості товарів (адвалорна ставка),  
  • у грошовому розмірі на кількість товарів у встановлених законом одиницях виміру (специфічна ставка);
  • одночасно у відсотках до митної вартості товарів та у відсотках до митної вартості товарів (комбінована ставка).
  • Об'єктами оподаткування митом є:
  • товари, митна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі митної території України підприємствами;
  • товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню митними платежами відповідно до розділу XII Митного кодексу, а також розділів V та VI Податкового кодексу України;
  • товари, транспортні засоби комерційного призначення, що зберігаються на складах органів доходів і зборів, за якими власник або уповноважена ним особа не звернулися до закінчення встановлених строків зберігання та реалізуються відповідно до статті 243 Митного кодексу.

В залежності від обраного митного режиму законодавством установлено звільнення, умовне повне або часткове звільнення від оподаткування митом,  а от звільняти окремих юридичних та фізичних осіб від сплати мита і переносити для них строки його сплати  забороняється. 

Оподаткування податок на доходи фізичних осіб успадкованого майна

Державна фіскальна служба України листом від 01.11.2016 № 11497/П/99-99-13-02-03-14 надала роз’яснення щодо оподаткування успадкованого майна фізичною особою .

У листі роз’яснено, що дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий фізичною особою, яка має податкову адресу на території ВЕЗ «Крим», від фізичної особи – резидента, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором - 1,5 відсотка.

Якщо фізична особа спадкоємець має податкову адресу на іншій території України і за правовим статусом є  внутрішньо переміщеною особою та одночасно є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, то дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий такою особою, оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за нульовою ставкою. Також вказаний дохід звільняється від оподаткування військовим збором. 

У вас немає прав для коментування