Податкова інформує (03.11.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 03 листопада 2016, 11:48

Нові можливості Електронного кабінету платника

Державною фіскальною службою України для зручності платників податків розширено функціональні можливості електронного сервісу «Електронний кабінет платника».

Зокрема, створено вкладку  - «Реєстр неприбуткових організацій та установ», що забезпечує оприлюднення та пошук даних про платників податків, яких включено до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Реєстр містить ідентифікаційні та реєстраційні відомості про неприбуткові організації, а саме, код згідно з ЄДРПОУ, найменування  організації, дату присвоєння ознаки неприбутковості тощо.

Інформація з реєстрів ДФС є загальнодоступною. Користувачі мають можливість у режимі онлайн завантажити, зберегти та роздрукувати оприлюднену інформацію.

СУМИ ВИПЛАТ ПІДПРИЄМЦЯМ НЕОБХІДНО ВІДОБРАЖАТИ У ФОРМІ 1ДФ

Державна фіскальна служба України листом від 21.09.2016 р. N 20544/6/99-99-13-01-01-15 надала роз’яснення щодо відповідальності за незаповнення у формі 1ДФ даних про виплату підприємцю.

Пунктом 3.2 розділу III Порядку встановлено, що у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку.

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

Довідником ознак доходів встановлено, що дохід, нарахований (виплачений) самозайнятій особі, відображається в податковому розрахунку за формою N 1ДФ з ознакою доходу "157".

Водночас, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

Відповідно до п. 119.2 ст. 119 ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

Отже, неподання податковим агентом податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, зокрема фізичної особи - підприємця, є порушенням порядку подання інформації про фізичних осіб - платників податків, і до такого податкового агента застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 119.2 ст. 119 ПКУ.

Ви є власником РРО – подбайте про дотримання певних правил

Відповідно до п. 4 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 №547, суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) для здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані, зокрема:

  • зберігати в господарській одиниці останню використану та поточну розрахункову книжку, що використовується на період виходу з ладу РРО, здійснення його ремонту або при тимчасовому (але не більше 7 робочих днів) відключенні електроенергії;
  • у кінці робочого дня (зміни) друкувати на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій;
  • забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;
  • друкувати X-звіти, Z-звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства;
  • зберігати на місці проведення розрахунків реєстраційне посвідчення та останню довідку про опломбування РРО або їх копії.

ЄСВ на суми авторської нагороди

Жмеринська ОДПІ ГУ  ДФС у Вінницькій області нагадує страхувальникам –суб’єктам господарювання, що базою нарахування єдиного внеску є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Окрім того додамо, що постановою КМУ України від 22.12.2010р. №1170 затверджений Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавця, на які не нараховується єдиний внесок.

Зокрема, п.9 розділу 1 Переліку передбачено, що єдиний внесок не нараховується на винагороду, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві.

Варто зауважити, що обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування виплат (доходу), на які нараховується єдиний внесок.

Наразі нагадаємо, що єдиний внесок для роботодавців встановлюється у розмірі 22 % до визначеної  Законом № 2464 бази нарахування ЄСВ.

Отже, якщо авторська винагорода виплачується фізичній особі, у тому числі працівнику згідно з умовами трудового або цивільно-правового договору, така винагорода є базою нарахування єдиного внеску. 

У вас немає прав для коментування