Податкова інформує (05.10.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 05 жовтня 2016, 20:41

Отримали стипендію та ще й матеріальну допомогу: аспекти оподаткування

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України, відповідно до якого виключний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено ст. 165 Кодексу.

Згідно з пп. 165.1.26 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому пп. 169.4.1  ПКУ ( в 2016 році – 1930 грн.). Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню ПДФО  та військовим збором під час її нарахування (виплати) за ставками, визначеними п. 167.1  ПКУ (18 %) та пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розд. XX (1,5%).

Щодо оподаткування матеріальної допомоги, то  згідно з пп. 164.2.20 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім доходів, визначених ст. 165 Кодексу.

Тому, сума доходу у вигляді матеріальної допомоги, яка нараховується (виплачується) студентам, включається до складу їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах.

Додамо, що суми стипендій та матеріальної допомоги підлягають обов’язковому відображенню у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. 1ДФ. Відповідно до Довідника ознак доходів, сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «150», а сума її перевищення  та  матеріальна допомога  за ознакою доходу «127». 

До уваги платників! Оновлено реєстр РРО

З 28 вересня 2016 р. набрав чинності наказ ДФС України № 813, яким затверджено у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Реєстр представлено у вигляді таблиці, що складається з двох частин: перша містить перелік моделей, дозволених до первинної реєстрації; друга – перелік моделей, строк первинної реєстрації (дії сертифікатів відповідності) яких закінчився.

В таблиці наведено наступну інформацію щодо кожної моделі: назва, версії внутрішнього програмного забезпечення, найменування та місцезнаходження заявника і виробника, строк первинної реєстрації, дата та номер рішення про включення до Державного реєстру, а також сфера застосування відповідного РРО.

Разом з тим, визнано таким, що втратив чинність наказ ДФС України від 16.06.2016 р. № 535.

Ознайомитися з оновленим реєстром РРО можна за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/94957.html 

У разі наявності договору на видалення та утилізацію відходів, суб’єкти господарювання не є платниками екологічного податку

Платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання).

 Розміщення відходів - постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів.

Отже, суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів, в тому числі небезпечних (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо) до їх передачі на утилізацію та захоронення, не є платниками екологічного податку за умови наявності у них договору на видалення та утилізацію відходів з суб’єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами тощо).

У разі відсутності договору на видалення та утилізацію відходів, в якому визначаються терміни передачі відходів на утилізацію та захоронення, суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів, визначаються як платники екологічного податку.

Зазначена норма передбачена пп.14.1.223 ст.14 та пп. 240.1.3 ст. 240 Податкового кодексу України. 

Неприбуткові організації повинні оновити інформацію про себе до 1 січня 2017 року

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області, звертає увагу, що відповідно до вимог чинного законодавства з 01.01.2017р. установчі документи неприбуткових організацій повинні:

  • містити заборону розподілу отриманих доходів або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;
  • передбачати передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця вимога не поширюється на об'єднання та асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;
  • передбачати, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами. 

На сьогодні, у статутах більшості неприбуткових організацій відсутні вищезазначені норми і це не дає їм можливості з 01.01.2017 року залишатися в статусі неприбуткових. Тож таким організаціям необхідно перереєструвати свої установчі документи (статути) шляхом доповнення їх необхідними нормами та подати до податкової , реєстраційну заяву із позначкою «зміни» і копії змінених установчих документів (статутів) Житлово-будівельні кооперативи також подають завірені ними копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом. Всі інші неприбуткові установи, документи яких відповідають вимогам Постанови КМУ № 440 повинні надати до податкової інформацію щодо відповідності.

Перереєструвати установчі документи (статути) профспілкові, громадські організації, політичні партії та засоби масової інформації повинні в управлінні юстиції , а інші неприбуткові установи – у державного реєстратора. У разі, зміни назви вулиці, для перереєстрації документів також необхідно мати Протокол загальних зборів організації, де розглядалося питання про зміну місцезнаходження (зміна адреси) відповідно до Закону про декомунізацію.

Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність із нормами Податкового кодексу України до 1 січня 2017 року - не будуть включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Нагадаємо, що до неприбуткових організацій, зокрема, можуть бути віднесені: бюджетні установи, громадські об'єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди; спілки, асоціації, житлово-будівельні, дачні, садівничі та гаражні кооперативи (товариства), ОСББ, професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам Кодексу. Телефон для довідок: Жмеринська ОДПІ (04332) 2-08-20., Барське відділення Жмеринської ОДПІ (04341) 2-24-34, Мурованокуриловецького  відділення Жмеринської ОДПІ (04341) 2-21-65 ,  Шаргородського відділення Жмеринської ОДПІ (04344)2-15-59. 

На офіційному веб-порталі ДФС України можна ознайомитись з Реєстром неприбуткових установ та організацій

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначений постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (далі – Порядок).

Відповідно до п. 12 Порядку з метою забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб відомостями, що містяться в Реєстрі, на офіційному веб-сайті ДФС забезпечується відкритий доступ до таких відомостей.

Інформація з реєстрів ДФС оприлюднюється у відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника (оновлена версія)» у вкладці «Реєстр неприбуткових організацій та установ» за посиланням: Головна/Електронний кабінет платника/Інформація з реєстрів/Реєстр неприбуткових установ та організацій офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx).

Користувачі мають можливість завантажити, зберегти та роздрукувати оприлюднену інформацію.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (дане роз’яснення у категорії 102.04).

 

У вас немає прав для коментування