Податкова інформує (22.09.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: П'ятниця, 23 вересня 2016, 22:55

Мирослав Продан: Проект Twinning спрямований на створення європейських правил та процедур на кордоні України

Виконуючий обов’язки заступника Голови ДФС Мирослав Продан взяв участь в урочистій церемонії відкриття проекту міжнародної допомоги Twinning «Підтримка прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів».

Мирослав Продан наголосив на важливості подібних проектів: «Із січня  2016 року аналогічний дворічний проект почав реалізовуватися і в Державній фіскальній службі. Для нас, як і для прикордонників, допомога з боку Європейської Комісії та країн-членів ЄС надзвичайно важлива».

«Ми вдячні ЄС за підтримку у реформуванні української митниці відповідно до європейських стандартів», - підкреслив посадовець.

За його словами, в рамках проекту Twinning ДФС активно співпрацює з колегами з Німеччини, Польщі та Литви, які допомагають ДФС у реалізації реформ та виконанні Угоди про асоціацію. «Мова йде про такі напрями співпраці, як запровадження Інституту Уповноваженого економічного оператора, приєднання до Спільної транзитної системи, спрощення митних процедур у пунктах пропуску на кордоні України з країнами-членами ЄС, а також боротьбу з корупцією».

Водночас Мирослав Продан відзначив активну та ефективну участь представників Державної прикордонної служби України як партнеру проекту. «Це дозволяє нам, як двом єдиним службам, які знаходяться на кордоні, виробляти спільні підходи та рішення, спрямовані на створення європейських правил та процедур на кордоні України з ЄС».

«Державна фіскальна служба України готова брати активну участь у заходах у рамках проекту Twinning, який буде реалізовуватися нашими колегами з прикордонної служби», - додав посадовець.

Нові можливості електронного сервісу «Електронний кабінет платника»

З метою створення комфортних умов для платників в електронному сервісі «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) доопрацьовано режим «Введення звітності» в частині надання можливості платникам підготувати, заповнити та надіслати Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі (форма 1-РА (місячна))  та Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі (форма 1-РТ (місячна)).

Заповнення форм звітів здійснюється з використанням кодів продукції та кодів адміністративно-територіальних одиниць відповідно до вимог наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2016 року №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення».

 Звіт за формою 1-РА складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Звіт за формою 1-РТ складається  окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

Нагадуємо, що вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС.

Вхід до особистого кабінету здійснюється при наявності електронного цифрового підпису (далі - ЕЦП), зокрема безкоштовно ЕЦП можна отримати в АЦСК Інформаційно - довідкового департаменту ДФС (acskidd.gov.ua). 

Нюанси оподаткування спадщини, отриманої від члена сім’ї не першого ступеня споріднення

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи подарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 Податкового кодексу України.

Відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього кодексу – 5%.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Окрім цього, даний дохід є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Відповідальними за утримання та сплату військового збору до бюджету є особи, визначені ст. 171 Податкового кодексу України.

Відтак дохід, отриманий платником податку – фізичною особою-резидентом (спадкоємцем), який не є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, у результаті прийняття спадщини на підставі рішення суду, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. При цьому спадкоємцю необхідно відобразити такий дохід у річній податковій декларації.

Вартість подарунку, що не перевищує 50% мінімальної заробітної плати не оподатковується податком на доходи фізичних осіб

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, якщо вартість подарунка, який надається платнику податків не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році - 689 грн.), то вона не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та відображається у податковому розрахунку ф. N 1ДФ за ознакою доходу "160".

У разі якщо вартість подарунка перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення оподатковується за ставкою 18% як додаткове благо з урахуванням підвищуючого коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 Кодексу, та відображається у податковому розрахунку ф. N 1ДФ за ознакою доходу "126".

Зазначена норма визначена пп. 165.1.39 ст. 165 Податкового кодексу України. 

В який термін проводиться перерахунок суми податку на нерухомість у разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними платника податку

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить протягом 10 робочих днів перерахунок суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (наказ Мінфіну від 07.04.2016 № 422). 

Так, згідно з пп. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

  • розміру ставки податку;
  • розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  • об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • нарахованої суми податку.

Поряд з цим нагадуємо, податкове зобов'язання за звітний рік  сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. 

Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні

Для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку єдиний внесок нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями (далі – Закон №2464). При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Згідно з п. 5 частини першої ст. 1 Закону №2464 мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Для зазначеної категорії платників встановлена обов’язкова ставка єдиного внеску в розмірі 22% бази нарахування.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану.

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону №2464 право на звільнення від сплати єдиного внеску за себе мають фізичні особи-підприємці платники єдиного податку за умови, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Таким чином, фізичні особи-підприємці платники єдиного податку сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні. Виключенням є фізичні особи-підприємці платники єдиного податку за умови, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

У вас немає прав для коментування