Податкова інформує (07.09.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 07 вересня 2016, 15:38

Неприбуткові організації повинні оновити інформацію про себе до 1 січня 2017 року

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області, звертає увагу, що відповідно до вимог чинного законодавства з 01.01.2017р. установчі документи неприбуткових організацій повинні:

  • містити заборону розподілу отриманих доходів або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;
  • передбачати передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця вимога не поширюється на об'єднання та асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;
  • передбачати, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами. 

На сьогодні, у статутах більшості неприбуткових організацій відсутні вищезазначені норми і це не дає їм можливості з 01.01.2017 року залишатися в статусі неприбуткових. Тож таким організаціям необхідно перереєструвати свої установчі документи (статути) шляхом доповнення їх необхідними нормами та подати до податкової , реєстраційну заяву із позначкою «зміни» і копії змінених установчих документів (статутів) Житлово-будівельні кооперативи також подають завірені ними копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом. Всі інші неприбуткові установи, документи яких відповідають вимогам Постанови КМУ № 440 повинні надати до податкової інформацію щодо відповідності.

Перереєструвати установчі документи (статути) профспілкові, громадські організації, політичні партії та засоби масової інформації повинні в управлінні юстиції , а інші неприбуткові установи – у державного реєстратора. У разі, зміни назви вулиці, для перереєстрації документів також необхідно мати Протокол загальних зборів організації, де розглядалося питання про зміну місцезнаходження (зміна адреси) відповідно до Закону про декомунізацію.

Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність із нормами Податкового кодексу України до 1 січня 2017 року - не будуть включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Нагадаємо, що до неприбуткових організацій, зокрема, можуть бути віднесені: бюджетні установи, громадські об'єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди; спілки, асоціації, житлово-будівельні, дачні, садівничі та гаражні кооперативи (товариства), ОСББ, професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам Кодексу. Телефон для довідок: Жмеринська ОДПІ (04332) 2-08-20., Барське відділення Жмеринської ОДПІ (04341) 2-24-34, Мурованокуриловецького  відділення Жмеринської ОДПІ (04341) 2-21-65 ,  Шаргородського відділення Жмеринської ОДПІ (04344)2-15-59. 

Чи сплачуються податки з допомоги на лікування

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області інформує про те, що ДФСУ у листі від 19.08.2016р. № 18024/6/99-99-13-02-03-15 надала роз’яснення стосовно оподаткування коштів, які надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування працівника за рахунок коштів його роботодавця.

Так, за наявності відповідних документів, що підтверджують цільовий характер надання грошових коштів на оплату лікування, такі кошти, згідно з нормами пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу, не включаються до складу оподатковуваного доходу фізичної особи. Підтвердними документами можуть бути документи, що підтверджують потребу фізичної особи - платника податку в лікуванні та медичному обслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби платника податку), документи про надання медичних послуг, що ідентифікують лікувальний заклад та громадянина, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану. 

Набрали чинності зміни до декларації з податку на прибуток 

З 19 серпня 2016 року набув чинності наказ МФУ «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 08.07.2016 р. № 585, яким внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств.

Так, змінами до форми податкової декларації передбачено:

  • внесено зміни до додатку РІ;
  • в основній частині декларації підкориговано порядок розрахунку разового авансового внеску з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку, нарахованого за три квартали 2016 року (рядок 26);
  • у гр. 2 заголовної частини декларації передбачено поле для уточнення базового податкового періоду - квартальний або річний;
  • у новій редакції викладено додатки АВ та ЗП до декларації;
  • додаток ПН доповнено новими рядками.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (опублікований в Офіційному віснику України 19.08.2016 №63).

Оновлена форма податкової декларації почне використовуватися зі звітності за 2016 рік.  

За новою формою звітують платники ПДВ

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує, що платники податку на додану вартість цього місяця вперше подають оновлену форму декларації з податку на додану вартість. Звітувати необхідно за звітний період серпень 2016 року (граничний термін подання 20.09.2016 р.), а платники, які звітують поквартально, оновлену декларацію подадуть за IV квартал 2016 року (граничний термін подання 10.02.2017 р.).

Нагадаємо, що форму декларації з податку на додану вартість змінено відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 25.05.2016 р. №503

Детальніше про ці та інші зміни йдеться у листі ДФС України від 22.07.2016 №24830/7/99-99-15-03-02-17. 

Особливості оподаткування доходів фізичної особи – нерезидента від надання нерухомості в оренду

Зважаючи на звернення платників податків, фахівці Жмеринської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області інформують, що відповідно до Податкового кодексу України дохід фізичної особи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду  включається до загального місячного або річного оподатковуваного  доходу платника податку на доходи фізичних осіб.
Порядок оподаткування доходів фізичної особи від надання нерухомості в оренду (суборенду) визначено статтею 170 ПКУ. 
Нерухомість, що належить фізичній особі – нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу – підприємця або юридичну особу – резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом щодо таких доходів.
Нерезидент, який порушує зазначені норми  вважається таким, що ухиляється від сплати податку.
Представницькі функції слід розуміти як представництво, що є правовідношенням, в якому одна сторона зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє (ст.237 Цивільного кодексу України).
Доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування або виплати за ставкою 18 відсотків.
Крім цього, такі доходи оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.
Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого або сплаченого на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування.                                                                                                                                 

У вас немає прав для коментування