Податкова інформує (25.07.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 27 липня 2016, 11:55

Куди звертатись для звірки даних по нерухомості?

Платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  • права на користування пільгою із сплати податку; 
  • розміру ставки податку; 
  • нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, на право власності), контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). 

Громадянам залишився лише тиждень, аби сплатити податки, нараховані після подання декларації

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС  у Вінницькій області нагадує, що фізичні особи (громадяни), які подали податкові декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік та яким було визначено до сплати податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, зобов’язані сплатити нараховані суми не пізніше 29 липня 2016 року. Якщо доходи задекларовано, а податки не сплачено, то при затримці до 30 календарних днів штрафна санкція  складає 10 відсотків суми податкового боргу. Якщо ж затримаєтесь на термін, що перевищує 30 календарних днів,  сплатите вже 20 відсотків штрафу від суми податкового боргу.

Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті (пункт 129.4 статті 129 Кодексу). 

Контрольовані операції: особливості визначення

Жмеринська ОДПІ ГУ  ДФС у Вінницькій області інформує про те, що Державна фіскальна служба України у листі від 04.07.2016р. № 14491/6/99-99-15-02-02-15 надала роз’яснення щодо визнання операції контрольованою, якщо банківський рахунок нерезидента відкрито у офшорній зоні, а саме:

- господарські операції з купівлі товару резидентом у нерезидента, зареєстрованого у державі, що не включена до переліку держав, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та обсяг таких господарських операцій з цим нерезидентом перевищує 5 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік, не підпадають під визначення контрольованих у разі, якщо нерезидент не є пов'язаною особою з резидентом, незалежно від того, в якій країні (території) відкрито банківський рахунок такого нерезидента.

Додаткові матеріали

З 1 липня оновлено заяви за формами № 1-ПДВ та 3-ПДВ

Наказом МФУ від 25.05.2016 р. №503 "Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України" внесено зміни до:

  • заяви про реєстрацію платником ПДВ (форма № 1-ПДВ);
  • заяви про анулювання платника ПДВ (форма № 3-ПДВ).

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (опубліковано в «Офіційному віснику України» 01.07.2016 р. №49).

Отже з 1 липня 2016 року відповідні додатки до заяв "Причини реєстрації платником податку на додану вартість або критерії, за якими платник відповідає вимогам розділу V Кодексу" та "Причини анулювання реєстрації платника податку на додану вартість" подавати не потрібно. 

У вас немає прав для коментування