Податкова інформує (07.07.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 07 липня 2016, 11:17

З 1 липня 2016 року змінено декларацію з ПДВ

Жмеринська ОДПІ  ГУ ДФС у Вінницькій області інформує про те, що з 1 липня 2016 року (дня оприлюднення в «Офіційному віснику України») набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 25.05.2016р. №503, яким внесено зміни до податкової звітності з податку на додану вартість, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016р. № 21.

Оновлено редакцію Додатку 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яке зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду» та Додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» до податкової декларації з податку на додану вартість.

У Додатку 2 сума від’ємного значення ПДВ, що зараховується до складу податкового кредиту наступного періоду відтепер розшифровується лише за періодами виникнення (місяць та рік). Відповідно, інформація стосовно постачальників та оплати за товари чи послуги або до Державного бюджету не відображається. Така інформація відтепер декларуватиметься в таблиці 2, яка з’явилася в оновленому Додатку 3. У разі формування від'ємного значення за рахунок ввезення товарів на митну територію України у графі 2 таблиці 2 зазначається власний індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Якщо від’ємне значення виникло внаслідок отримання від нерезидента послуг, місце постачання яких визначено на митній території України там має бути зазначено умовний ІПН "500000000000".

Наступні нововведення теж стосуються додатків до декларації, а саме:

  • змінено додаток 5, в якому вказуються розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів – виключено рядки "300000000000" та "500000000000" таблиці 1 та рядок "усього за основною ставкою та ставкою 7 %" таблиці 2.
  • суттєвими є зміни до додатку 9 до податкової декларації з податку на додану вартість, в якому сільськогосподарські товаровиробники обраховують питому вагу вартості сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених протягом дванадцяти послідовних звітних періодів. Отож, до податкового періоду, за який проводиться обрахунок відтепер включаються  дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно,  без урахування поточного звітного періоду.
  • також набув редакційних змін додаток 10 до податкової декларації з податку на додану вартість.

Якщо помилково виписали дві податкові накладні

Головне управління  ДФС у Вінницькій області нагадує платникам ПДВ порядок виправлення помилки у випадку складання двох податкових накладних на одну операцію з постачання товарів чи послуг та реєстрації їх в ЄРПН. Отож, з метою виправлення допущеної помилки, платник має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної. При цьому у полі "Дата складання" зазначається дата, на яку було виявлено помилку щодо зайвої податкової накладної, а у графі 2 такого розрахунку зазначається: "Виправлення помилки".

Звертаємо увагу на те, що відповідно до п. 22 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015р. №1307, такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику. 

З 1 липня 2016 року нова форма звіту щодо сум нарахованого ЄСВ

Починаючи з 01 липня 2016 року звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) подається платниками єдиного внеску до контролюючих органів за формами згідно з Порядком формування та подання страхувальниками Звіту, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за № 460/26905 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 11.04.2016 року № 441, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.05.2016 за № 682/28812) та відповідно до затвердженого формату (стандарту).

З метою упередження виникнення питань щодо формування Звітів в електронному вигляді та враховуючи особливості заповнення Звітів, інформуємо щодо заповнення елемента C_DOC_STAN при формуванні XML-документів Звітів.

У разі подання платниками єдиного внеску Звітів з позначками «початкова», «ліквідаційна», «призначення пенсії» позиція 23 в назві XML-документа, яка містить ознаку стану документа (значення елемента C_DOC_STAN) заповнюється фіксованим значенням 1 - звітний документ.
У разі повторного подання таких Звітів до граничного терміну подання позиція 23 в назві XML-документа заповнюється фіксованим значенням 2 - новий звітний документ.

У разі подання Звітів з позначками «скасовуюча», «додаткова» після граничного терміну подання позиція 23 заповнюється фіксованим значенням 3 - уточнюючий документ. 

Зміни в оподаткуванні пенсій

Закон україни від 02.06.2016 № 1411-viii «Про внесення змін до податкового кодексу україни щодо звільнення від оподаткування пенсій» набуває чинності з 1 липня 2016 року.

Зокрема, звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з пенсійного фонду україни чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір не перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році - 10740 грн.).

У разі перевищення десяти розмірів прожиткового мінімуму суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання оподатковуються за ставкою 18% у частині такого перевищення.

Також оподатковуються пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати.

Данне положення не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 закону україни «про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

У вас немає прав для коментування