Податкова інформує (22.06.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 22 червня 2016, 11:32

Податкова інформує (22.06.2016)Робота центрів обслуговування платників у святкові та вихідні дні

Жмеринська ОДПІ ГУ у Вінницькій  області повідомляє, що для зручності платників та створення комфортних умов при поданні податкової звітності у святкові та вихідні дні Центри обслуговування платників працюватимуть за таким графіком:

  • 25 червня 2016 року — робочі дні до 13 год. 00 хв.;
  • 26-28 червня 2016 року будуть вихідними днями.

Послуги нерезидента – у загальну декларацію

Порядок відображення сільгосптоваровиробником, який перебуває на спеціальному режимі оподаткування ПДВ операцій з отримання від нерезидента послуг на території України у податковій звітності з ПДВ деталізовано у Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016р. № 21.

Платники, які застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ, в обов’язковому порядку подають загальну податкову декларацію з ПДВ (із позначкою "0110"), та «спецрежимні» (з позначками "0121" - "0123"), до яких включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму оподаткування ПДВ.

Обсяги послуг, отриманих від нерезидента на митній території України декларуються у рядку 6 податкової декларації з ПДВ із позначкою "0110" на підставі складеної і зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної за такою операцією. У податкових деклараціях з ПДВ із позначками "0121" - "0123" рядок 6 не заповнюється, оскільки податкові зобов'язання, що виникають при отриманні послуг від нерезидента на митній території України, не відносяться до податкових зобов'язань, що відображаються у вказаних деклараціях.

В подальшому, за умови, що такі послуги придбані для використання у виробництві сільськогосподарської продукції, такий суб'єкт спеціального режиму оподаткування ПДВ має право включити до складу податкового кредиту суми ПДВ, шляхом відображення їх у рядку 11.4 податкової декларації з ПДВ із позначками "0121" - "0123". Датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту є дата складання платником податкової накладної за такими операціями, за умови реєстрації такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних. 

Якщо житло здається в оренду, податок на нерухоме майно сплачується без застосування пільг

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Пунктом 266.4 статті 266 Податкового кодексу України передбачено пільги зі сплати податку.

Водночас, пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на такий об’єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об’єкт здавався в оренду та до кінця місяця, в якому припинено здачу в оренду такого об’єкта.

До відома. Для проведення звірки даних, зокрема, щодо об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку, права на користування пільгою зі сплати податку, фізична особа має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації).

Коли реєстрація платником ПДВ обов'язкова

Якщо особа постачає товари або послуги на митній території України, які підлягають оподаткуванню ПДВ та загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн. гривень, то така особа зобов'язана подати до органу ДФС за своїм місцезнаходженням Заяву за ф. № 1-ПДВ та зареєструватись як платник ПДВ в обов'язковому порядку.

До загального обсягу операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за ставками 20%, 7%, 0% та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ. При цьому при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг не включається обсяг операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ.

При цьому  будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ та не подала до контролюючого органу заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку. 

У вас немає прав для коментування