Податкова інформує (15.06.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 15 червня 2016, 11:56

Гідна заробітна плата – запорука благополучного життяГідна заробітна плата  - запорука спокійного і благополучного життя

Жмеринською ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області  протягом поточного року проводиться значна робота в частині детінізації заробітної плати, зокрема з платниками, які згідно з звітами виплачували найманим працівникам заробітну плату менше законодавчо встановленого мінімуму.

„Тіньова зарплата” є однією із найбільших проблем сучасної економіки України. Виплата заробітної плати „у конвертах” призводить до значних негативних наслідків не тільки для бюджету держави, а й для самих працівників.

З метою зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці найманих працівників з квітня 2016 року майже вдвічі знижено єдиний внесок, який нараховується на заробітну платню (з 41% – до 22%), що суттєво змінює фінансовий стан підприємств, та мало б безпосередньо вплинути на всіх працівників цих підприємств в плані підвищення заробітної плати.

Зменшення єдиного соціального внеску державою вдвічі є сподіванням на відповідний крок від представників бізнесу.

Закликаємо роботодавців і власників підприємств усіх форм власності виявити соціально відповідальне ставлення до працівників, направивши вивільнені кошти на підвищення зарплат. Адже гідна заробітна плата – це запорука спокійного і благополучного життя як для роботодавця, так і для працівника.

Протягом січня – травня 2016 року працівниками Жмеринської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області  проведено 10 перевірок  підприємств та фізичних – осіб підприємців, які виплачували заробітну плату ( або інші доходи) громадяна з порушення діючого податкового законодавства. За результатами проведених перевірок  додатково донараховано   до бюджету 472,3 тис. грн.

З 1 липня подаємо звітність з ЄСВ за новими формами

Жмеринська ОДПІ ГУ  ДФС у Вінницькій області звертає увагу всіх страхувальників!  Наказом Мінфіну від 14.04.2016 року №441 викладений у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений його наказом від 14.04.2015р. №435. Окрім того, оновлені форми звітності з ЄСВ.

Зокрема, в новій редакції викладено:

  • Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів (Форма № Д4);
  • Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску (Форма № Д5);
  • Звіт про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, що підлягають сплаті, та суми доплати до фіскальних органів (Форма № Д6);
  • Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (Форма № Д7).

Додамо, вищевказаний наказ зареєстрований в Мін’юсті 06.05.2016 №682/28812 та  набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Оскільки наказ Мінфіну № 441 був оприлюднений у виданні "Офіційний вісник України" від 27.05.2016 р. № 39, то вперше звітувати по єдиному внеску  за новими формами необхідно, починаючи з 01.07.2016р.

Нагадаємо, за травень 2016 року звітність подається за старими формами в редакції наказу Мінфіну № 435. Останній день звітування - 21 червня.

Додатково повідомляємо, відповідні роз’яснення з даного питання прописані в листі ДФС України від 30.05.2016р. № 18633 /7/99-99-13-02-01-17.

На які послуги поширюється спецрежим з ПДВ – роз’яснення ДФСУ

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області , інформує про те, що ДФСУ у листі від 20.05.2016р. №17612/7/99-99-15-03-02-17 надала детальні роз’яснення щодо порядку відображення у податковій звітності з ПДВ операцій суб'єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ з надання іншим сільськогосподарським підприємствам послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу, а саме: застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ при здійсненні зазначених операцій можливе за умови, що такі послуги:

надаються особою, зареєстрованою як суб'єкт спеціального режиму оподаткування ПДВ;

пов'язані виключно із допоміжною діяльністю у рослинництві, облаштуванні ландшафту;

надаються із використанням власної сільськогосподарської техніки (право власності належить безпосередньо сільськогосподарському підприємству, яке надає послуги), оскільки із переліку сільськогосподарських послуг виключено послуги, придбані у інших осіб.

При цьому сільськогосподарська техніка не може передаватися у фінансову оренду (лізинг).

При дотриманні перерахованих вище умов обсяг постачання таких послуг, що надаються суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ іншим сільськогосподарським підприємствам, відображається суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковій декларації з ПДВ із позначкою "0121".

Якщо ж зазначені послуги надаються суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ суб'єктам господарювання, які не є сільськогосподарськими підприємствами, то їх обсяг відображається суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковій декларації з ПДВ із позначкою "0110".

У вас немає прав для коментування