Податкова інформує (04.04.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 04 квітня 2016, 18:54

До уваги користувачів РРО.

Могилів-Подільська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує, що наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми №ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за №220/28350 (далі – Наказ №13), затверджено, зокрема, Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі – Положення №13).

Наказ №13 набрав чинності 11.03.2016.

Пунктом 2 розділу II Положення №13 визначено, що для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (суб’єктів господарювання, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), касовий чек, надрукований реєстратором розрахункових операцій, повинен містити окремим рядком розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються назва такого податку. У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з Податковим кодексом України. За потреби дозволяється використовувати скорочення (форму касового чека наведено у додатку 1 до Положення №13).

Відповідно до пункту 5 розділу II Положення №13 рядки 9 та 10 касового чека, наведеного у додатку 1, повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю. Аналогічні приписи містяться у розділі III Положення №13 щодо фіскального касового чека видачі коштів.

Згідно з пунктом 5 наказу №13 вимоги до форми і змісту фіскальних касових чеків у частині відображення інших податків, крім ПДВ, не поширюються на розрахункові документи, що друкуються реєстраторами розрахункових операцій, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів та комп’ютерних систем, до дня набрання чинності цим наказом.

Отримав спадщину від бабусі? Завітай з декларацією до податкової.

Кожен громадянин України, який отримав дохід у вигляді спадщини або подарунку, зобов’язаний задекларувати такий дохід та сплатити податок. Для спадщини і подарунка діють такі ж правила декларування та оподаткування, як для інших доходів фізичних осіб.

А згідно зі ст. 174 Податкового кодексу України, податком обкладаються такі види спадщини:

  • рухоме майно, до переліку якого відносяться будь-які транспортні засоби та інші види рухомого майна;
  • антикваріат, твори мистецтва, коштовності;
  • об’єкти комерційної власності: цінні папери, корпоративні права;
  • готівка або гроші на рахунку в будь-якій фінансовій установі, іпотечні сертифікати,
  • серифікати фонду операцій з нерухомістю.

Нагадуємо:  якщо в минулому році ви отримали спадщину або коштовний подарунок, у такому випадку ви  зобов’язані подати декларацію про доходи і вказати в ній вартість майна, немайнових прав або вартість подарунку. Це необхідно зробити до 1 травня 2016 року. Останній  термін сплати податку з отриманого доходу – до 1 серпня 2016 року.

Також інформуємо, що декларація про майновий стан і доходи в 2016 році подається за формою,  затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859. 

Податкова звітність подана помилково – не панікуйте.

Обов’язок подання платником податків податкової декларації щодо кожного окремого податку, за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або при наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог законодавства, встановлено Податковим кодексом України.

Прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Під час її прийняття уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.

Податковим кодексом не передбачені дії суб’єкта господарювання у випадку, якщо ним помилково подано податкову звітність до контролюючого органу (подано звітність, яку взагалі не потрібно подавати або подано не до того контролюючого органу). Однак платник податків може звернутись письмово до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої податкової звітності та проханням не визнавати дану звітність як податкову.

 

Сектор організації роботи Могилів-Подільської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області
Контакт: Онуфрійчук Наталія Дмитрівна тел.: 067-385-96-57

У вас немає прав для коментування