Податкова інформує (28.03.2016)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 28 березня 2016, 14:29

Оподаткування доходів у формі заробітної плати

Згідно з п.п. 164.2.1 ст. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-УІ із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) включаються до загального місячного  (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності (п. 164.6 ст. 164 ПКУ).

Однак, слід зауважити, що з 01 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року № 909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України  та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким внесено зміни, зокрема, до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-УІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині скасування утримання єдиного внеску з найманих працівників.

Крім того, Законом № 909 до ПКУ внесено зміни в частині встановлення єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % зокрема, для доходів у вигляді заробітної плати (п. 167.1 ст. 167 ПКУ).

Враховуючи викладене, оскільки Законом № 909 з 01 січня 2016 року скасовано утримання єдиного внеску з заробітної плати найманих працівників, то під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування податком на доходи фізичних осіб визначається як нарахована заробітна плата зменшена на суми страхових внесків, а також на суму податкової соціальної пільги за  її наявності, передбачених п. 164.6 ст. 164 ПКУ, але без зменшення на суму єдиного внеску. При цьому, доходи у вигляді заробітної плати оподатковуються за ставкою 18%. 

Від реалізації підакцизних товарів бюджет Могилів-Подільщини отримав майже 1.7 мільйона гривень

З початку звітного року ( станом на 28 березня 2016 року) до бюджету міста Могилів-Подільський та Могилів-Подільськогоо району надійшло майже 1,728 мільйона гривень від продажу підакцизних товарів: алкоголю, цигарок та пального. А також до місцевих бюджетів Мурованокуриловецького району -   415,9 тис. грн.., Чернівецького району -   234,0 тис. грн.., Ямпільського району -    747,6 тис. грн..       .

Могилів-Подільська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує, що 5% від продажу акцизної продукції спрямовується до міського бюджету та місцевих бюджетів районів. Платниками акцизного податку є суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання: алкогольні напої, тютюнові вироби, вина та нафтопродукти.

Нагадуємо, що з липня минулого року перелік підакцизної продукції розширився і до алкогольних товарів додалося пиво, за продаж якого теж сплачується акцизний податок. Ставка акцизного податку також становить 5 відсотків від обсягу реалізованого підакцизного товару.

Платникам акцизного податку треба пам’ятати, що декларація з акцизного збору подається щомісячно до контролюючому органу за місцем реєстрації, не пізніше 20 числа наступного періоду. 

 

Сектор організації роботи Могилів-Подільської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області

Контакт: Онуфрійчук Наталія Дмитрівна тел.: 067-385-96-57

У вас немає прав для коментування