Податкова інформує (17.03.2014)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 17 березня 2014, 18:35

Підстави для отримання податкової соціальної пільги

Для отримання податкової соціальної пільги платнику податку на доходи фізичних осіб необхідно подати роботодавцю заяву про застосування пільги. Разом із заявою надаються також документи, що підтверджують таке право. Перелік документів та порядок їх подання затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. №1227. Платник податку самостійно обирає місце застосування податкової соціальної пільги (далі – ПСП).

ПСП надає можливість платнику податку зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід, отриманий у вигляді заробітної плати. Сума, на яку зменшується такий дохід, визначається як відсоток прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Пільга застосовується до заробітної плати платника податку тільки за одним місцем її нарахування з дня отримання роботодавцем заяви про її застосування. Водночас, якщо у платника податку виникає право на застосування ПСП з інших підстав, ніж ті, які були зазначені у його заяві, такий платник повинен подати нову заяву з відповідними підтвердними документами. Заява про застосування ПСП подається у довільній формі.

У разі, якщо заяву і підтвердні документи подано не з початку місяця, ПСП застосовують до всієї суми заробітної плати, нарахованої платнику податку в такому місяці.

Якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав, застосовується одна ПСП з підстави, що передбачає її найбільший розмір.

Водночас, звертаємо увагу, що ПСП для будь-якого платника податку (п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу), надається в розмірі, який дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року. (У 2014 р. – розмір такої ПСП становить 609 грн.).

При цьому заробітна плата платника податку не повинна перевищувати граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП (у 2014 р. – 1710 грн.).

Нагадаємо, категорії платників податку та розміри податкових соціальних пільг визначено ст.169 розд. ІУ Податкового кодексу України.

Які документи слід подати для отримання податкової знижки

Податковим кодексом України передбачена можливість для працюючих громадян скористатися податковою знижкою, а саме – зменшити оподатковуваний дохід у вигляді нарахованої протягом звітного року заробітної плати на суму визначених Податковим кодексом фактично понесених витрат та повернути внаслідок проведеного перерахунку частину утриманого раніше із зарплати податку на доходи. Для цього слід скласти та подати до державної податкової інспекції Міністерства доходів і зборів України за місцем проживання декларацію про майновий стан і доходи ( її форма та інструкція по заповненню затверджена наказом Міндоходів від 11.12.2013р. № 793), де у додатку 6 проводиться згаданий перерахунок утриманого протягом року податку. До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).Аби правильно задекларувати необхідні показники, зокрема, розміру нарахованої за рік заробітної плати, необхідно звернутися в бухгалтерію підприємства чи установи, де працює декларант за відповідним документальним підтвердженням. Слід зазначити, що надання інформації на вимогу платника про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку є обов’язком працедавця – це передбачено у пп. «в» п. 176.2 Податкового кодексу України.

Оскільки затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу працівника наразі не передбачено, така довідка складається у довільній формі. В ній, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов'язково має бути вказана така інформація:

  • сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);
  • розмір та сума податкової соціальної пільги;
  • сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;
  • сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Всі показники у довідці про зарплату та декларації про майновий стан і доходи наводяться у гривнях з копійками, кінцевий термін подання декларації з метою отримання податкової знижки – 31 грудня року, наступного за звітним.

Звітність з єдиного внеску подається до органів доходів і зборів

Подання звітності з єдиного внеску та його сплата як і раніше здійснюється до органів доходів і зборів.

Останнім днем подання звітних документів за лютий та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є 20 березня 2014 року.

Нагадуємо, що звітувати роботодавці, які використовують працю найманих осіб, повинні щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця, за основним місцем своєї реєстрації.

Нараховані суми єдиного внеску страхувальники сплачують не пізніше 20 числа наступного місяця.

 

Мурованокуриловецьке відділення Могилів Подільської ОДПІ

У вас немає прав для коментування