Податкова інформує (29.04.2014)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Вівторок, 29 квітня 2014, 23:23

Якщо Ви звітуєте в електронному вигляді, то паперові носії додавати не потрібно

Якщо платник податків подає до органів доходів і зборів податкову звітність в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку з накладанням електронного цифрового підпису, то роздруковані оригінали на паперових носіях не додаються.

Якщо платник податків подає оригінали документів податкової звітності на паперових носіях, то, за бажанням, може надати копії таких документів в електронному вигляді на електронних носіях (магнітних дисках, флеш-картах, компакт-дисках).

Нагадаємо, податкова декларація подається до органу доходів і зборів за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Податковим кодексом, в один із таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації);
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Порядок подання податкової звітності до контролюючих органів передбачений ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку затверджена наказом ДПА України від 10.04.08 №233, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.04.08 за №320/15011.

Як платнику, який звітує засобами електронного зв’язку подати пояснення до декларації?

При поданні податкових документів в електронній формі телекомунікаційними каналами зв’язку платник податків створює податковий документ в електронному вигляді відповідно до затвердженого формату (стандарту) за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. Враховуючи це, платники, які подають податкові декларації (розрахунки) засобами електронного зв’язку можуть подавати пояснення, копії дозволів тощо, які не мають затвердженого формату (стандарту) електронного вигляду, до контролюючих органів особисто або через уповноважену на це особу. Також, такі документи можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Нагадаємо, подане платником доповнення до декларації, яке складене за довільною формою вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

Відповідна норма визначена п.46.4 ст. 46, п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями та Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженою наказом ДПА України від 10.04.08 №233.

Також, з цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (дане питання у категорії 135.03). Скористатися послугою можна за електронною адресою (http://zir.minrd.gov.ua) або через веб - портал Міндоходів (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

Як платникам Криму та Севастополя перереєструватися для сплати податків відповідно до законодавства України

В умовах дестабілізації ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі запроваджено новий механізм, який дозволяє перереєструвати свій бізнес на територію будь-якої області чи міста Києва і сплачувати податки відповідно до законодавства України.

Для зміни свого місцезнаходження або місця проживання юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які зареєстровані на території Автономної Республіки Крим або міста Севастополя, звертаються до державного реєстратора реєстраційної служби України в областях та місті Києві. У свою чергу органи доходів і зборів після отримання відомостей з Єдиного державного реєстру щодо внесених змін беруть на облік таких платників.

Ті ж платники податків, які здійснюють перереєстрацію, однак не включаються до Єдиного державного реєстру, подають відповідну заяву до органів доходів і зборів обраного регіону, на підставі якої і буде здійснено їх облік.

Всі суб’єкти господарювання, які вже перебували в стані переходу з податкових інспекцій Автономної Республіці Крим або міста Севастополя до податкових інспекцій в областях або міста Києва, вважаються взятими на облік.

Юридичні особи або самозайняті особи, які зареєстровані на території Автономної Республіки Крим або міста Севастополя та основними місцями обліку і сплати податків яких є податкові інспекції в областях або місті Києві в таких інспекціях взяті на облік як страхувальники – платники єдиного внеску.

В усіх чотирьох випадках після взяття на облік платники сплачують податки, збори, єдиний внесок, подають податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконують інші обов'язки платників в областях та місті Києві.

Для забезпечення реалізації прав фізичних осіб, місцем проживання (реєстрації) яких є АР Крим та місто Севастополь, на одержання адміністративних послуг, а також реалізації права громадян України на присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків незалежно від реєстрації їх місця проживання чи перебування або відсутності такої реєстрації, Міндоходів забезпечило прийом (видачу) документів для (про) реєстрації в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків незалежно від місця проживання (реєстрації) або місця отримання доходів у будь-якому територіальному органі доходів і зборів.

Сплата податкового зобов’язання може здійснюватися за рахунок переплат

Сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може здійснюватися також за рахунок наявної переплати з такого платежу. Для цього платнику податків не потрібно подавати відповідну заяву.

Тобто, якщо на день проведення нарахування грошових зобов’язань у платника обліковуються надміру сплачені суми з відповідного платежу, то такі нараховані грошові зобов’язання автоматично погашаються за рахунок наявної переплати.

Нагадуємо, що джерела сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків визначені ст.87 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями.

Також, з цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (дане питання у категорії 135.04). Скористатися послугою можна за електронною адресою (http://zir.minrd.gov.ua) або через веб - портал Міндоходів (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

 

Мурованокуриловецьке відділення Могилів-Подільської ОДПІ

У вас немає прав для коментування