Податкова інформує (07.05.2014)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 07 травня 2014, 20:59

Щодо автономних торговельних преференцій Євросоюзу для українських товарів

Європейський союз в односторонньому порядку планує надати Україні автономні торговельні преференції. Завдяки цьому будуть зменшені або скасовані митні збори ЄС на товари, що походять з України.

Так, наприклад, завдяки запровадженню квотування у двосторонній торгівлі між Україною та ЄС українські виробники отримають можливість завозити певні обсяги даних товарів без справляння увізних мит. Тобто під загальний режим імпорту підпадатимуть лише товари, які перевищують визначений обсяг. Вони оподатковуватимуться за тими ж умовами, які діють в Україні сьогодні.

Застосування автономних торговельних преференцій орієнтовно розпочнеться з травня 2014 року.

Детальніше ознайомитися з довідкою щодо автономного преференційного торгового режиму ЄС для України, інструкцією щодо правил проходження, які будуть застосовуватися при експорті до держав-членів ЄС, а також проектом Регламенту Європейського Парламенту та Ради стосовно скорочення або скасування митних зборів на товари, що походять з України, можна на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку за посиланням http://www.me.gov.ua/Documents/MixedList?tag=AvtonomniiPreferentsiiniiTorgovelniiRezhimYesDliaUkraini.

Сплата єдиного внеску

Мурованокуриловецьке відділення Могилів-Подільської ОДПІ ГУ Міндоходів у Вінницькій області  доводить до відома фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю та які призвані до військової служби (відповідно до часткової мобілізації) про необхідність та своєчасність сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в повному обсязі. Так як пільг для даної категорії осіб чинним законодавством не передбачено.

Несплата єдиного внеску позбавляє застраховану особу на соціальний захист у сфері соціального страхування, в першу чергу, на пенсійне забезпечення. Період роботи без сплати єдиного внеску не буде зараховуватись до страхового стажу, відповідно, цей період не враховується для обчислення пенсії.

(Лист Міністерства доходів і зборів України від 18.04.2014 № 9281/7/99-99-17-03-01-17).

Змінено розмір єдиного внеску для осіб, які бажають брати участь у добровільній сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

З 1 травня 2014 року для осіб, які виявили бажання брати участь в одному з видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, змінено розмір єдиного внеску. Це стосується категорії  осіб,  зазначених в абзацах третьому -  п’ятому частини першої статті 10 Закону України від 08 липня 2010 року №2464 „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування“, а  саме:  

Категорія осіб, для яких змінено розмір єдиного внеску

Розмір єдиного внеску за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування

до 01.05.2014

Розмір єдиного внеску за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування

з 01.05.2014

Члени фермерського   господарства,   особистого   селянського
господарства

 

1. На загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття 1,5 %;

1. На загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття 0,5 %;

 

2. У зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням 1,9 %;

2. У зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням 1,7 %;

 

3. Від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності 1,51 %;

3. Від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності 1,61 %;

 

4. Пенсійне страхування33,2 %

4. Пенсійне страхування 34,3 %

 

Громадяни України, які працюють за межами України

 

1. На загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття 1,5 %;

1. На загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття0,5 %;

 

2. У зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням 1,9 %

2. У зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням 1,7 %.

 

Особи, які досягли 16-річного віку та не належать до
платників єдиного внеску, визначених пунктами 2-14 частини першої
статті 4 Закону № 2464, у тому числі іноземці та особи без
громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні,
громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами
України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода
на обов’язковість яких надана Верховною Радою України

 

Пенсійне страхування33,2 %

 

Пенсійне страхування34,3 %

 

Відповідні зміни передбачено Законом України „Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні“ від 27 березня 2014 року № 1166-VII, яким внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року №2464 „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування“.

Оподаткування фізичних осіб податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Фізичним особам податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується у 2014 році за перший базовий звітний період, тобто за 2013 рік. Базою оподаткування у даному випадку є житлова площа об’єктів житлової нерухомості, у т.ч. їх часток.

Контролюючі органи надсилають платникам податку за місцем їх податкової адреси податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити до 1 липня року, що настає за базовим податковим періодом, тобто за 2013 рік до 1 липня 2014 року.

Враховуючи те, що з 1 квітня 2014 року Законом України від 27.03.2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до ст. 265 Податкового кодексу України, зокрема, слова «житлова площа» замінені словами «загальна площа», обчислення сум податку за 2014 рік відбудеться до 1 липня 2015 року, виходячи з житлової площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 (включно) та із загальної площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки, з 01.04.2014 по 31.12.2014 (включно).

Детальніше про це йдеться в Узагальнюючій податковій консультації щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженій наказом Міндоходів України 25.04.2014 №263.

Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, юридичними особами

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію встановленої форми з розбивкою річної суми податку рівними частками поквартально. Для новостворених об’ктів житлової нерухомості така декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на даний об’єкт.

Нагадуємо, що платники податку – юридичні особи зобов’язані були подати декларації за звітний 2014 рік до 20 лютого 2014 року, в яких розрахувати податкове зобов’язання за 2014 рік з поквартальною розбивкою.

Враховуючи те, що з 1 квітня 2014 року Законом України від 27.03.2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до ст. 265 Податкового кодексу України, зокрема, слова «житлова площа» замінені словами «загальна площа», юридичним особам необхідно здійснити перерахунок податку, подавши уточнюючі декларації. Зробити це необхідно до закінчення граничного терміну сплати авансових внесків з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за II квартал 2014 року, тобто до 30 липня 2014 року.

Таким чином, до затвердження нових форм звітності з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платникам податків – юридичним особам у колонці 3 «Житлова площа об’єкта нерухомості» декларації та у колонках 7 «Житлова площа відповідно до документів, що підтверджують право власності (усього)», 9 «Розмір частки/поділу житлової площі, яка знаходиться у спільній частковій, спільній сумісній власності³» додатка до такої декларації, пропонується вказувати загальну площу об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки.

Детальніше про це йдеться в Узагальнюючій податковій консультації щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженій наказом Міндоходів України 25.04.2014 №263.

 

Мурованокуриловецьке відділення Могилів–Подільської ОДПІ

У вас немає прав для коментування