Податкова інформує (14.05.2014)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 14 травня 2014, 20:35

Декларування – це готовність жити за європейськими стандартами

Днями, а саме 30 квітня, закінчилася деклараційна кампанія 2014 року.

Отже, за період кампанії станом на 01 травня 2014 року 62 громадяни Мурованокуриловеччини   подали декларації про майновий стан і доходи за 2013 рік, задекларовано дохід на загальну суму 1946,1 тис. гривень.

Громадяни також звітують перед податковою, щоб скористатися правом на отримання податкової знижки, - ті, хто, наприклад, навчає дітей чи має іпотеку.

Кількість громадян, які скористалися правом на отримання податкової знижки станом на кінець квітня становить 105 осіб, задекларована сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню – 117,8 тисяч гривень.

Для таких громадян термін подання декларацій не обмежується 30 квітня – вони можуть написати заяву на отримання податкової знижки впродовж року.

Платник ПДФО, який навчається в декількох навчальних закладах має право на податкову знижку

Платник податків, який навчається в декількох навчальних закладах України, має право скористатися податковою знижкою на навчання. Водночас, Податковим кодексом України не передбачено права на податкову знижку в частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених платником на користь закордонних закладів освіти.

Платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки суму коштів, сплачених закладам освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного року.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України (п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Зауважимо, для реалізації права громадян на застосування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, разом із річною податковою декларацією про майновий стан і доходи подаються документи для підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки.

Умови та порядок нарахування податкової знижки, перелік витрат, дозволених для включення до складу податкової знижки, а також обмеження права на нарахування податкової знижки визначені у ст. 166 ПКУ.

Податок на нерухоме майно для фізичних осіб

У 2014 році фізичним особам податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується за перший базовий податковий (звітний) період - 2013 рік і базою оподаткування буде житлова площа об’єктів житлової нерухомості, у т.ч. їх часток.

Податкові повідомлення-рішення про нараховані суми податку на нерухоме майно за 2013 рік фізичні особи отримають до 1 липня 2014 року і зобов’язані будуть сплатити податок до 29 серпня 2014 року включно. Фізичним особам, які сплатили податок на нерухоме майно у 2013 році, такі кошти будуть зараховані як сплачений податок на нерухомість у 2014 році.

Обчислення сум податку для фізичних осіб за звітний 2014 рік відбудеться у 2015 році (до 01 липня), а податок буде розрахований з житлової площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 (включно), та із загальної площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки з 01.04.2014 по 31.12.2014 (включно).

Сплатіть вчасно авансовий платіж

Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються фізичною особою — підприємцем самостійно та сплачуються до бюджету в термін до 15 травня.

У випадку, коли суб’єкти господарювання — фізичні особи, які працюють на загальній системі оподаткування, не отримують запланований рівень доходу, вони мають право зменшувати суму авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб всередині року.

Для такого зменшення фізична особа — підприємець до настання строку сплати такого авансового платежу подає до територіального органу Міндоходів заяву в довільній формі, яка містить розрахунок зменшення суми авансового платежу та коротке пояснення обставин, що призвели до зменшення суми отриманого доходу.

 

Мурованокуриловецьке відділення Могилів-Подільської ОДПІ

 

У вас немає прав для коментування