Відзначаємо міжнародний день води

Автор: Сергій Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 20 березня 2009, 20:33

22 бе­ре­з­ня у всьо­му сві­ті від­зна­ча­ють Між­на­ро­д­ний день во­ди. Ре­зо­лю­цію про свя­т­ку­ван­ня Між­на­ро­д­но­го дня во­ди при­йн­я­то на 47 се­сії Ге­не­ра­ль­ної аса­м­б­леї Ор­га­ні­за­ції Об’­єд­на­них На­цій у ли­с­то­па­ді 1992 ро­ку. За да­ни­ми ООН на сьо­го­дні від не­ста­чі во­ди стра­ж­дає бі­ль­ше од­но­го мі­ль­я­р­да лю­дей, а до 2025 ро­ку ця ци­ф­ра збі­ль­шить­ся втри­чі.  2,6 мі­ль­я­р­да лю­дей не ма­ють до­сту­пу до ка­на­лі­за­ці­ї. 1,8 мі­ль­йо­на ді­тей що­рі­ч­но по­ми­ра­ють від ді­а­реї та ін­ших за­хво­рю­вань, ви­кли­ка­них бру­д­ною во­дою і від­су­т­ні­с­тю ка­на­лі­за­ці­ї. 70 від­со­т­ків на­се­лен­ня пла­не­ти по­зба­в­ле­ні мо­ж­ли­во­с­ті вжи­ва­ти які­с­ну ак­ву. В окре­мих кра­ї­нах її літр ко­ш­тує до­ро­ж­че, ніж літр на­ф­ти (в нас, як ві­до­мо, мі­не­ра­ль­на во­да до­ро­ж­ча за мо­ло­ко).

На да­ний час у ці­ло­му сві­ті об­ся­ги ви­ко­ри­с­тан­ня во­ди пе­ре­ви­щу­ють об­ся­ги її від­но­в­лен­ня.  За­бру­д­нен­ня в наш час ста­ло все­сві­т­нім ли­хом. І за­раз май­же у всіх кра­ї­нах ви­ни­кає про­бле­ма від­су­т­но­с­ті до­ста­т­ньої кі­ль­ко­с­ті чи­с­тої во­ди, так як по­вна змі­на во­ди в ат­мо­с­фе­рі здій­с­ню­єть­ся че­рез 9 днів, рі­ч­ко­ва во­да в се­ре­д­ньо­му змі­ню­єть­ся 20 ра­зів на рік, а для по­вної змі­ни під­зе­м­них вод не­об­хід­но не ме­н­ше 8 тис. ро­ків. Під­зе­м­ні ар­те­зі­ан­сь­кі во­ди від­но­в­лю­ють се­бе по яко­с­ті і по об’­єму за 3-5 ти­сяч ро­ків. До­в­гий час вва­жа­ло­ся, що за­па­си прі­с­ної во­ди не­ви­че­р­п­ні, що во­ни ма­ють зда­т­ність до са­мо­від­но­в­лен­ня. У ре­зуль­та­ті без­ко­н­т­ро­ль­ної го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті кі­ль­кість при­да­т­ної для пит­тя во­ди рі­з­ко зме­н­ши­лась.

Се­ред кра­їн Єв­ро­пи Укра­ї­на є од­ні­єю з най­менш за­без­пе­че­них во­д­ни­ми ре­сур­са­ми. Більш, ніж 75 від­со­т­ків на­се­лен­ня Укра­ї­ни спо­жи­ває во­ду з по­ве­р­х­не­вих дже­рел во­до­по­ста­чан­ня, тоб­то якість во­ди в них є фа­к­то­ром са­ні­та­р­но­го та епі­де­мі­ч­но­го бла­го­по­луч­чя на­се­лен­ня. Сьо­го­дні всі ці дже­ре­ла ма­ють ви­со­кий сту­пінь за­бру­д­не­но­с­ті (ІІІ-­ІV клас яко­с­ті).

Управ­лін­ня во­д­ни­ми ре­сур­са­ми в Укра­ї­ні - це, за­хо­ди по ре­гу­лю­ван­ню сто­ку та йо­го пе­ре­роз­по­ді­лу, до­слі­джен­ня які­с­но­го ста­ну во­д­них ре­сур­сів, спів­пра­ця на транс­ко­р­дон­них во­дах, за­хист від шкі­д­ли­вої дії вод та за­без­пе­чен­ня фу­н­к­ці­о­ну­ван­ня об’­єктів во­до­го­с­по­дар­сь­ко­го ком­пле­к­су. Бі­ль­шість цих за­вдань у дер­жа­ві ви­рі­шує Де­р­ж­во­д­госп, а та­кож йо­го під­ві­до­м­чі ор­га­ні­за­ції на мі­с­цях, од­ні­єю з ко­т­рих є і Но­во­дні­с­т­ров­сь­ке ре­гі­о­на­ль­не управ­лін­ня во­д­них ре­сур­сів та екс­плу­а­та­ції Дні­с­т­ров­сь­ких во­до­схо­вищ. Стан во­д­них ре­сур­сів, їх від­тво­рен­ня і якість бе­з­у­мо­в­но за­ле­жать від ре­жи­му їх ви­ко­ри­с­тан­ня. З ці­єю ме­тою при Де­р­ж­во­д­го­с­пі, в усіх ос­но­в­них ба­сей­нах рі­чок вже де­кі­ль­ка де­ся­ти­літь пра­цю­ють спе­ці­а­ль­ні Між­ві­до­м­чі ко­мі­сії, до скла­ду яких вхо­дять пред­ста­в­ни­ки ор­га­нів вла­ди, во­до­ко­ри­с­ту­ва­чі, еко­ло­ги, пред­ста­в­ни­ки гро­мад­сь­ко­с­ті. До уча­с­ті в за­сі­дан­ні ко­мі­сій за­про­шу­ють­ся вче­ні та про­ві­д­ні фа­хі­в­ці від­по­ві­д­них га­лу­зей еко­но­мі­ки.

Д. Ана­тій, ін­же­нер з роз­ра­ху­н­ків та ре­жи­мів Но­во­дні­с­т­ров­сь­ко­го РУВР.

У вас немає прав для коментування