Аграрії готуються до посівної

Автор: Сергій Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 20 лютого 2009, 22:40

ПосівнаЗбі­жить ще якийсь ти­ж­де­нь-­дру­гий і ве­с­на по­кли­че хлі­бо­ро­ба до од­ві­ч­ної ро­бо­ти – сі­я­ти. Всу­пе­реч всі­ля­ким кри­зам, не­га­ра­з­дам, по­лі­тич­ній не­ста­бі­ль­но­с­ті, зе­р­но має ля­г­ти в зе­м­лю.

У ці дні у пе­ре­ва­ж­ній бі­ль­шо­с­ті сіль­госп­пі­д­п­ри­ємств за­ве­р­шу­ють під­го­то­в­ку тех­ні­ки, яка пер­шою має ви­й­ти на ве­с­ня­не по­ле. На­сам­пе­ред йдеть­ся про ґрун­то­об­ро­б­ні і по­сі­в­ні аг­ре­га­ти. Згі­д­но роз­ро­б­ле­них гра­фі­ків до 1 бе­ре­з­ня ці ме­ха­ні­з­ми по­ви­нні бу­ти від­ре­мо­н­то­ва­ні сто­ві­д­со­т­ко­во. Го­то­в­ність тра­к­то­рів має скла­с­ти 84 від­со­т­ки.

У пе­ре­ко­ри­не­ць­ко­му ПП «Скри­п­ник і К» ба­га­то зроб­ле­но для то­го, щоб, як мо­вить­ся, у все­озбро­єн­ні ви­й­ти на ве­с­ня­не по­ле. По­вні­с­тю го­то­ві до ро­бо­ти  зчі­п­ки, бо­ро­ни, куль­ти­ва­то­ри, сі­ва­л­ки. На днях тут за­ве­р­шать ре­монт тра­к­то­рів. У ро­бо­чо­му ста­ні про­тру­ю­вач на­сін­ня, об­п­ри­с­ку­вач, роз­ки­дач мі­не­ра­ль­них до­б­рив. По­ста­ра­ли­ся, щоб вча­с­но і які­с­но про­ве­с­ти ре­монт, ме­ха­ні­за­то­ри І.В. Явор­сь­кий, С.В. Бо­д­нар, А.В.  Са­в­чук, О.­А. На­гі­р­няк, А.В. Де­м­чук, А.П. Ве­се­ле­н­чук, І.В. До­н­цов, яких ба­чи­те на фо­то.

Тре­ба ска­за­ти, що у Пе­ре­ко­ри­н­цях остан­нім ча­сом від­чу­т­но оно­ви­ли ма­шин­но-­тра­к­то­р­ний парк. Тіль­ки у ми­ну­ло­му ро­ці тут при­дба­ли два куль­ти­ва­то­ри, ди­с­ко­ву бо­ро­ну, тра­к­тор МТЗ. А оце не­що­да­в­но ку­пи­ли ком­байн «Сла­ву­тич». Всьо­го тех­ні­ки за­ку­п­ле­но на су­му по­над 300 ти­сяч гри­вень.

Від­чу­т­но оно­ви­ли в остан­ні ро­ки тех­ні­ч­ний ар­се­нал і в мо­ро­зів­сь­ко­му ПП «Бо­нас», де ми та­кож по­бу­ва­ли то­го дня. Тут при­дба­ли су­час­ний ґрун­то­об­ро­б­ний аг­ре­гат «Бо­рекс», ім­по­р­т­ну сі­ва­л­ку ЕКС-12 (єди­ну у ра­йо­ні), ди­с­ко­ву бо­ро­ну, роз­ки­дач мі­н­до­б­рив. Сі­ють тут тіль­ки сі­ва­л­ка­ми то­ч­но­го ви­сі­ву ти­пу  «Мі­с­т­раль», ре­монт яких дня­ми за­ве­р­шу­ють. По­вним хо­дом ре­мо­н­ту­ють у Мо­ро­зі­в­ці тра­к­то­ри. Ла­го­дять їх до­сві­д­че­ні тра­к­то­ри­с­ти І.Ф. Ме­ль­ник, А.­І. По­зур, ін­ші ме­ха­ні­за­то­ри.

То­го зи­мо­во­го дня ми за­ста­ли лю­дей і на тра­к­то­р­но­му ста­ні рі­в­нен­сь­ко­го ТОВ «Про­мінь». У ста­дії ре­мо­н­ту тут ґрун­то­об­ро­б­не зна­ря­д­дя, сі­ва­л­ки, тра­к­то­ри.

– Тех­ні­ки до­ста­т­ньо, по­ла­го­ди­мо її вча­с­но, – по­яс­ню­ють ке­рі­в­ник го­с­по­дар­с­т­ва П.Б. Па­в­лів і бри­га­дир ме­ха­ні­за­то­рів М.Є. Фу­н­чак. –А от з лю­дь­ми су­ту­ж­но. Тра­к­то­ри­с­тів тіль­ки че­т­ве­ро.

По­тро­ху оно­в­лю­єть­ся ма­шин­ний двір і в  Рі­в­но­му. То­рік при­дба­ли ком­бі­но­ва­ний ґрун­то­об­ро­б­ний аг­ре­гат. На че­р­зі – су­час­на сі­ва­л­ка «Мі­с­т­раль».

Ва­р­то за­зна­чи­ти, що і за­га­лом по ра­йо­ну ми­ну­ло­го ро­ку вда­ло­ся сут­тє­во по­пов­ни­ти ма­шин­но-­тра­к­то­р­ний парк но­вою тех­ні­ко­ю. Всьо­го її бу­ло при­дба­но  56 оди­ниць на су­му май­же 10 мі­ль­йо­нів гри­вень. Зо­к­ре­ма, за­ку­п­ле­но 6 зе­р­но­зби­ра­ль­них ком­бай­нів, 20 оди­ниць ґрун­то­об­ро­б­ної тех­ні­ки, 6 су­час­них сі­ва­лок та ін­ше зна­ря­д­дя.

Що сто­су­єть­ся ре­мо­н­т­но- від­но­в­лю­ва­ль­них ро­біт, то ще на по­ча­т­ку гру­д­ня ми­ну­ло­го ро­ку по управ­лін­ню АПР бу­ло ви­да­но на­каз, згі­д­но яко­го роз­ро­б­ле­но за­хо­ди по за­без­пе­чен­ню своє­ча­с­ної і які­с­ної під­го­то­в­ки тех­ні­ки до сіль­госп­ро­біт 2009 ро­ку. Роз­ро­б­ле­но гра­фі­ки, ви­зна­че­но склад ко­мі­сії по ко­ор­ди­на­ції ре­мо­н­т­них ро­біт. Як по­ка­за­ла пе­ре­ві­р­ка, стро­ки під­го­то­в­ки тех­ні­ки в ос­но­в­но­му здій­с­ню­ють­ся згі­д­но на­мі­че­ної про­гра­ми.

 

Пе­т­ро КУЗЬ, на­ча­ль­ник ін­спе­к­ції Держ­те­х­на­г­ля­ду по Му­ро­ва­но­ку­ри­ло­ве­ць­ко­му ра­йо­ну.

Во­ло­ди­мир СА­У­ЛЯК, го­ло­вний спе­ці­а­лі­ст-­ін­же­нер управ­лін­ня аг­ро­про­ми­с­ло­во­го роз­ви­т­ку.

Ми­хай­ло КО­ВАЛЬ, ко­ре­с­по­н­дент ра­йон­ної га­зе­ти.

 

У вас немає прав для коментування