Виконавча дирекція фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності роз'яснює

Автор: Сергій Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 20 лютого 2009, 23:28

Пун­к­том 5 роз­ді­лу пер­шо­го За­ко­ну № 799 зме­н­ше­но роз­мір стра­хо­вих вне­с­ків на за­га­ль­но­обо­в’я­з­ко­ве дер­жа­в­не со­ці­а­ль­не стра­ху­ван­ня у зв’я­з­ку з тим­ча­со­вою втра­тою пра­це­зда­т­но­с­ті та ви­тра­та­ми, зу­мо­в­ле­ни­ми по­хо­ван­ням, для ро­бо­то­да­в­ців з 1,5 % до 1,4 % від су­ми фа­к­ти­ч­них ви­трат на опла­ту пра­ці на­й­ма­них пра­ців­ни­ків.

За­кон № 799 опу­б­лі­ко­ва­но в га­зе­ті «Уря­до­вий ку­р’єр» № 3 від 13.01.2009 р. Вра­хо­ву­ю­чи, що цей За­кон на­бу­ває чин­но­с­ті з дня йо­го опу­б­лі­ку­ван­ня, із за­ро­бі­т­ної пла­ти, що на­ра­хо­ва­на за ро­бо­чі дні з 1 по 12 сі­ч­ня 2009 ро­ку (вклю­ч­но), стра­хо­ві вне­с­ки до Фо­н­ду ма­ють спра­в­ля­ти­ся стра­ху­ва­ль­ни­ка­ми - ро­бо­то­да­в­ця­ми за ста­в­кою 1,5 %, із за­ро­бі­т­ної пла­ти, на­ра­хо­ва­ної за ро­бо­чі дні з 13 сі­ч­ня 2009 ро­ку - 1,4 від­со­т­ки.

Роз­мір стра­хо­вих вне­с­ків, що спла­чу­ють на­й­ма­ні пра­ців­ни­ки, та піль­го­ві роз­мі­ри стра­хо­во­го та­ри­фу для окре­мих ка­те­го­рій стра­ху­ва­ль­ни­ків -ро­бо­то­да­в­ців (0,5 % та 1%) за­ли­ша­ють­ся без змін.

Роз­мір стра­хо­вих вне­с­ків для осіб, які бе­руть участь у за­га­ль­но­обо­в’я­з­ко­во­му дер­жа­в­но­му со­ці­а­ль­но­му стра­ху­ван­ні у зв’я­з­ку з тим­ча­со­вою втра­тою пра­це­зда­т­но­с­ті на до­б­ро­ві­ль­них за­са­дах, та­кож зме­н­ше­но з 2 % до 1,9 % від су­ми опо­да­т­ко­ву­ва­но­го до­хо­ду (при­бу­т­ку).

Як­що об­лік до­хо­дів до­б­ро­ві­ль­но за­стра­хо­ва­ною осо­бою ве­деть­ся по­мі­ся­ч­но, то для на­ра­ху­ван­ня стра­хо­вих вне­с­ків до Фо­н­ду су­му до­хо­ду, оде­р­жа­но­го у сі­ч­ні 2009 ро­ку не­об­хід­но роз­ді­ли­ти на ча­с­ти­ни про­по­р­цій­но ка­ле­н­да­р­ним дням з 1 по 12 сі­ч­ня 2009 ро­ку (вклю­ч­но) та з 13 по 31 сі­ч­ня 2009 ро­ку. З пер­шої ча­с­ти­ни стра­хо­ві вне­с­ки до Фо­н­ду ма­ють спра­в­ля­ти­ся за ста­в­кою 2 %, а з дру­гої - 1,9 від­со­т­ка.

Стат­тею 54 За­ко­ну № 835 ви­зна­че­но, що у 2009 ро­ці про­жи­т­ко­вий мі­ні­мум на од­ну осо­бу та для тих, хто на­ле­жить до ос­но­в­них со­ці­а­ль­них і де­мо­гра­фі­ч­них груп на­се­лен­ня, вста­но­в­лю­єть­ся в роз­мі­рах, що ді­я­ли у гру­д­ні 2008 ро­ку, тоб­то про­жи­т­ко­вий мі­ні­мум для пра­це­зда­т­них осіб з 1 сі­ч­ня 2009 ро­ку ста­но­вить 669 гри­вень. Вра­хо­ву­ю­чи за­зна­че­не, ма­к­си­ма­ль­на ме­жа за­ро­бі­т­ної пла­ти (до­хо­ду), з якої спра­в­ля­ють­ся стра­хо­ві вне­с­ки до Фо­н­ду, ста­но­вить з 01.01.2009 р. - 10 035 гри­вень.

Від­по­ві­д­но, ця су­ма є ма­к­си­ма­ль­но до­пу­с­ти­мою ме­жею при об­чи­с­лен­ні до­по­мо­ги по тим­ча­со­вій не­пра­це­зда­т­но­с­ті і до­по­мо­ги по ва­гі­т­но­с­ті та по­ло­гах в роз­ра­ху­н­ку на мі­сяць.

3 ура­ху­ван­ням по­ло­жень За­ко­ну Укра­ї­ни № 799 Ви­ко­нав­чою ди­ре­к­ці­єю Фо­н­ду на­ка­зом від 19.01.09 № 10-ос вне­се­ні від­по­ві­д­ні змі­ни до фо­р­ми зві­т­но­с­ті стра­ху­ва­ль­ни­ків по ко­ш­тах за­га­ль­но­обо­в’я­з­ко­во­го дер­жа­в­но­го со­ці­а­ль­но­го стра­ху­ван­ня у зв’я­з­ку з тим­ча­со­вою втра­тою пра­це­зда­т­но­с­ті та ви­тра­та­ми, зу­мо­в­ле­ни­ми по­хо­ван­ням, за­твер­дже­ної по­ста­но­вою пра­в­лін­ня Фо­н­ду від 04.03.2004 р. №21. Но­ві фо­р­ми зві­т­но­с­ті ма­ють за­сто­со­ву­ва­ти­ся по­чи­на­ю­чи із зві­тів за І ква­р­тал 2009 ро­ку.

У вас немає прав для коментування