Коли корупцію терпіти, ніколи краще нам не жити

Автор: Сергій Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 20 лютого 2009, 23:30

Що­ден­на ро­бо­та від­ді­лу по бо­ро­ть­бі з ко­ру­п­ці­єю в ОДПС ДПА у Він­ни­ць­кій об­ла­с­ті  спря­мо­ва­на не сті­ль­ки на те, щоб ви­кри­ва­ти, а го­ло­вне - по­пе­ре­джа­ти ко­ру­п­цій­ні ді­ян­ня та зло­чи­ни, по­в’я­за­ні із слу­ж­бо­вою ді­я­ль­ні­с­тю пра­ців­ни­ків ор­га­нів дер­жа­в­ної по­да­т­ко­вої слу­ж­би об­ла­с­ті. Про­тя­гом 2008 ро­ку во­на зна­ч­но ак­ти­ві­зу­ва­ла­ся. До­во­лі ді­є­ви­ми, як сві­д­чить прак­ти­ка, за­ре­ко­ме­н­ду­ва­ли се­бе тех­но­ло­гії роз’­яс­ню­ва­ль­ної ро­бо­ти.

Так, пра­ців­ни­ка­ми під­роз­ді­лу бу­ло під­го­то­в­ле­но і про­ве­де­но 337 роз’­яс­ню­ва­ль­них за­хо­дів, що на 79,26% бі­ль­ше, ніж у 2007 ро­ці. Зо­к­ре­ма про­фі­ла­к­ти­ч­ні за­хо­ди че­рез про­ве­ден­ня ле­к­цій, ви­сту­пів та бе­сід в ко­ле­к­ти­вах, пу­б­лі­ка­ції в пре­сі, ви­сту­пи по те­ле­ба­чен­ню та ра­діо, че­рез те­ле­фон „до­ві­ри» та га­ря­чі лі­нії, ін­фо­р­му­ван­ня гро­мад­сь­ко­с­ті про ро­бо­ту під­роз­ді­лу по ви­яв­лен­ню та не­до­пу­щен­ню ко­ру­п­цій­них про­явів в си­с­те­мі по­да­т­ко­вої слу­ж­би, вжи­ті за­хо­ди що­до пе­ре­ві­р­ки за­яв і скарг гро­ма­дян та юри­ди­ч­них осіб, бу­ли спря­мо­ва­ні на ство­рен­ня по­зи­ти­в­но­го імі­джу по­да­т­кі­в­ця се­ред на­се­лен­ня об­ла­с­ті.

З-по­між ві­до­мих обо­в’я­з­ків та об­ме­жень, яких ма­ють до­три­му­ва­ти­ся дер­жа­в­ні слу­ж­бо­в­ці, без­пе­ре­ч­но, на пер­шо­му пла­ні - не­до­пу­щен­ня ко­ру­п­цій­них ді­янь. На те­о­ре­ти­ч­но­му рі­в­ні всі, хто при­хо­дить на цю від­по­ві­да­ль­ну і фа­к­ти­ч­но пу­б­лі­ч­ну ро­бо­ту, це пра­ви­ло за­сво­ї­ли тве­р­до. Та ось, ко­ли спра­ва до­хо­дить до прак­ти­ки, ви­яв­ля­єть­ся, що не у всіх по­да­т­кі­в­ців об­ла­с­ті ті знан­ня пе­ре­ко­н­ли­ві і го­ло­вне - ус­ві­до­м­ле­ні. Від­так, ці­л­ком ло­гі­ч­но, що у та­ких «те­о­ре­ти­ків», як пра­ви­ло, у слу­ж­бо­вій „за­лі­ко­вці» тра­п­ля­ють­ся двій­ки. Як на­слі­док - за 12 мі­ся­ців 2008 ро­ку від­но­с­но пра­ців­ни­ків ОДПС скла­де­но 20 про­то­ко­лів за по­ру­шен­ня ви­мог За­ко­ну Укра­ї­ни „Про бо­ро­ть­бу з ко­ру­п­ці­єю», в т.ч. 7 ад­мі­ні­с­т­ра­ти­в­них про­то­ко­лів скла­де­но пра­ців­ни­ка­ми під­роз­ді­лу.

За ре­зуль­та­та­ми слу­ж­бо­вих роз­слі­ду­вань та пе­ре­ві­рок, яких в 2008 ро­ці бу­ло про­ве­де­но 133, до ди­с­ци­п­лі­на­р­ної від­по­ві­да­ль­но­с­ті при­тя­г­ну­то по­да­т­кі­в­ців на 31% бі­ль­ше, ніж у 2007 ро­ці: 59 пра­ців­ни­ків про­ти 45, в т.ч. 3-х зві­ль­не­но з ор­га­нів ДПС. Ви­не­се­но 49(37) офі­цій­них за­сте­ре­жень ке­рі­в­ни­кам та пра­ців­ни­кам по­да­т­ко­вої слу­ж­би об­ла­с­ті що­до не­до­пу­щен­ня про­ти­пра­в­ної по­ве­ді­н­ки. Та­ка сум­на ста­ти­с­ти­ка спо­ну­кає ре­те­ль­но від­сте­жу­ва­ти, аби не при­пу­с­ти­ти­ся по­ми­л­ки при до­бо­рі но­вих спе­ці­а­лі­с­тів у по­да­т­ко­ву слу­ж­бу. З ці­єю ме­тою то­рік пе­ре­ві­ре­но осо­бо­ві спра­ви 119 ка­н­ди­да­тів, які го­ту­ва­ли­ся до слу­ж­би в ор­га­нах ДПС об­ла­с­ті. Не всі ви­три­ма­ли цю пе­ре­ві­р­ку: ше­с­ти ка­н­ди­да­там від­мо­в­ле­но у при­йо­мі на дер­жа­в­ну слу­ж­бу.

Крім то­го, до­кла­да­є­мо зу­силь, щоб пла­т­ни­ки по­да­т­ків не сто­я­ли осто­ронь від спра­в­ж­ніх про­явів ко­ру­п­ції, які мо­жуть пе­ре­шко­ди­ти га­р­мо­ній­ній роз­бу­до­ві по­да­т­ко­вої си­с­те­ми.

На­га­ду­є­мо, у від­ді­лі по бо­ро­ть­бі з ко­ру­п­ці­єю в ор­га­нах дер­жа­в­ної по­да­т­ко­вої слу­ж­би Він­ни­ць­кої об­ла­с­ті ці­ло­до­бо­во пра­цює те­ле­фон «до­ві­ри» (0432)66-02-05. За вка­за­ним те­ле­фо­ном пла­т­ни­ки по­да­т­ків мо­жуть на­віть ано­ні­м­но по­від­оми­ти про зло­вжи­ван­ня по­да­т­кі­в­ців. За ко­ж­ною та­кою ін­фо­р­ма­ці­єю пра­ців­ни­ка­ми під­роз­ді­лу про­во­дить­ся ре­те­ль­на пе­ре­ві­р­ка та вжи­ва­ють­ся від­по­ві­д­ні за­хо­ди.

 

Від­діл по бо­ро­ть­бі з ко­ру­п­ці­єю в ор­га­нах ДПС ДПА у Він­ни­ць­кій об­ла­с­ті. На­ша ад­ре­са: 21100 м. Він­ни­ця, Хме­ль­ни­ць­ке шо­се, 7.

У вас немає прав для коментування