Ігор Кріль: ми повинні зупинити сповзання України у прірву

Автор: Сергій Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 20 лютого 2009, 23:32

Ігор Кріль5 лю­то­го лі­дер Єди­но­го Центру, на­род­ний де­пу­тат Укра­ї­ни Ігор Кріль пред­ста­вив у па­р­ла­ме­н­ті ан­ти­кри­зо­ву іні­ці­а­ти­ву Єди­но­го Центру. Для чо­го по­трі­бен План оно­в­лен­ня кра­ї­ни, по­лі­тик роз­по­вів ко­ре­с­по­н­де­н­ту на­шої га­зе­ти.

К.: Іго­рю Іва­но­ви­чу, не­вже си­ту­а­ція в Укра­ї­ні на­сті­ль­ки скла­д­на, що ви­ни­к­ла не­об­хід­ність роз­ро­би­ти окре­мий спе­ці­а­ль­ний план її по­ря­ту­н­ку?

І.К.: Скла­д­на – це ду­же м’я­ко ска­за­но. Фі­нан­со­ва та еко­но­мі­ч­на кри­за на­би­рає обе­р­тів. Уряд до­вів не­спро­мо­ж­ність ефе­к­ти­в­но ре­а­гу­ва­ти на кри­зо­ві яви­ща. Еко­но­мі­ка опи­ни­ла­ся пе­ред не­без­пе­кою по­в­но­го кра­ху. І на тлі ці­єї не­без­пе­ки у нас три­ває по­лі­тич­на кри­за. Як­що ні­чо­го не змі­ни­ти, то най­бли­ж­чим ча­сом во­на ли­ше по­гли­б­лю­ва­ти­ме­ть­ся. Пре­зи­де­нт­сь­ка ка­м­па­нія вже по­ча­лась, і чим бли­ж­чою стає да­та ви­бо­рів, тим більш за­пе­к­ли­ми бу­дуть по­лі­тич­ні ба­та­лі­ї. Ми по­ви­нні зу­пи­ни­ти спо­в­зан­ня Укра­ї­ни у прі­р­ву. Ми всі ра­зом по­ви­нні да­ти кра­ї­ні план роз­ви­т­ку, який би вра­ху­вав еко­но­мі­ч­ні та по­лі­тич­ні ри­зи­ки. Без по­лі­тич­ної ста­бі­ль­но­с­ті ми не змо­же­мо про­ти­сто­я­ти кри­зі еко­но­мі­ч­ній.

К.: Як са­ме Ви про­по­ну­є­те до­ся­г­ти та­кої ста­бі­ль­но­с­ті?

І.К.: У нас по­пе­ре­ду ни­з­ка рі­з­но­ма­ні­т­них ви­бо­рів, які за­га­лом три­ва­ти­муть по­над два  ро­ки. У сі­ч­ні 2010-го - ви­бо­ри Пре­зи­де­н­та. У бе­ре­з­ні то­го ж ро­ку – ви­бо­ри мі­сь­ких, сіль­сь­ких, се­ли­щ­них го­лів, а че­рез рік – ви­бо­ри до мі­с­це­вих рад. Крім то­го, сьо­го­дні оче­ви­д­но, що у ці два ро­ки нам не вда­сть­ся уни­к­ну­ти по­за­че­р­го­вих па­р­ла­ме­нт­сь­ких ви­бо­рів.

Та­ка кі­ль­кість ви­бо­р­чих ка­м­па­ній в умо­вах еко­но­мі­ч­ної кри­зи мо­же ви­яви­ти­ся згу­б­ною для кра­ї­ни. То­му ми про­по­ну­є­мо зме­н­ши­ти їх­ню кі­ль­кість до дво­х. У жо­в­т­ні – ли­с­то­па­ді цьо­го ро­ку - про­ве­с­ти од­но­ча­с­но по­за­че­р­го­ві па­р­ла­ме­нт­сь­кі та пре­зи­де­нт­сь­кі ви­бо­ри. А по­ряд з ни­ми ви­не­с­ти на все­на­ро­д­не го­ло­су­ван­ня про­ект змін до Кон­сти­ту­ці­ї. Укра­ї­н­сь­кий на­род має по­ста­ви­ти кра­п­ку в не­скін­чен­них дис­ку­сі­ях про мо­дель вла­ди. У кра­ї­ні має бу­ти один го­с­по­дар.

К.: А яким чи­ном, на Ва­шу ду­м­ку, зме­н­шен­ня кі­ль­ко­с­ті ви­бо­р­чих ка­м­па­ній спри­я­ти­ме до­ся­г­нен­ню по­лі­тич­ної ста­бі­ль­но­с­ті?

І.К.: По­-пе­р­ше, я спо­ді­ва­юсь, що од­но­ча­с­ні па­р­ла­ме­нт­сь­кі та пре­зи­де­нт­сь­кі ви­бо­ри за­ли­шать у ми­ну­ло­му те про­ти­сто­ян­ня, яке ми за­раз спо­сте­рі­га­є­мо у вла­ді. По­-дру­ге, чим ме­н­ше бу­де у нас «днів ви­бо­рів», тим бі­ль­ше не­р­вів ми збе­ре­же­мо лю­дям. Та й у по­лі­ти­ків бу­де не так ба­га­то при­во­дів тя­га­ти один од­но­го за чу­би. І по­-тре­тє, що сьо­го­дні осо­б­ли­во ва­ж­ли­во, це дасть мо­ж­ли­вість зе­ко­но­ми­ти бю­дже­т­ні ко­ш­ти. Бо ор­га­ні­зу­ва­ти од­не го­ло­су­ван­ня, не­хай і за кі­ль­ко­ма бю­ле­те­ня­ми, зав­жди де­ше­в­ше, ніж два рі­з­ні.

К.: Ви і Ва­ші од­но­па­р­тій­ці у па­р­ла­ме­н­ті ви­сту­па­є­те за від­ста­в­ку уря­ду Ти­мо­ше­н­ко. Але як­що вже цьо­го ро­ку про­во­ди­ти па­р­ла­ме­нт­сь­кі ви­бо­ри, мо­ж­ли­во, ва­р­то по­че­ка­ти по­ки но­во­бра­на Вер­хо­в­на Ра­да сфо­р­мує но­вий Ка­бі­нет Мі­ні­с­т­рів?

І.К.: Вер­хо­в­на Ра­да му­сить сфо­р­му­ва­ти но­вий Ка­б­мін, у який ма­ють увійти ви­клю­ч­но про­фе­сі­о­на­ли від усіх па­р­ла­ме­нт­сь­ких по­лі­тич­них сил. Ос­но­в­ною ви­мо­гою до ка­н­ди­да­тів на по­са­ди мі­ні­с­т­рів ма­ють ста­ти про­фе­сі­о­на­лізм і пу­б­лі­ч­на від­мо­ва від уча­с­ті у пре­зи­де­нт­сь­ких ви­бо­рах. Ли­ше в цьо­му ра­зі в скла­д­ний пе­ред­ви­бо­р­ний пе­рі­од мо­ж­на бу­де утри­му­ва­ти си­ту­а­цію в еко­но­мі­ч­ній та со­ці­а­ль­ній сфе­рах і уни­к­ну­ти по­пу­лі­ст­сь­ких кро­ків з бо­ку ви­ко­нав­чої вла­ди.

К.: Тож, яким чи­ном Ви про­по­ну­є­те ор­га­ні­зу­ва­ти ви­бо­р­чий про­цес у най­бли­ж­чі два ро­ки?

І.К.: Вже в най­бли­ж­чий час не­об­хід­но змі­ни­ти ви­бо­р­че за­ко­но­дав­ст­во, за­про­ва­ди­в­ши від­кри­ті пар­тій­ні спи­с­ки на ви­бо­рах на­род­них де­пу­та­тів та мі­с­це­вих рад. Лю­ди ма­ють зна­ти тих, ко­го во­ни оби­ра­ють. Да­лі – змі­ни­ти за­ко­но­дав­ст­во, яке за­без­пе­чить при­йн­ят­тя Кон­сти­ту­ції на ре­фе­ре­н­ду­мі.

По­лі­тич­ні си­ли, які ви­сту­па­ють за рі­з­ні мо­де­лі вла­ди в Укра­ї­ні, по­ви­нні ви­не­с­ти на Ре­фе­ре­н­дум свої ва­рі­а­н­ти змін до Кон­сти­ту­ці­ї. Не­об­хід­но пе­ре­не­с­ти ви­бо­ри мі­сь­ких, се­ли­щ­них та сіль­сь­ких го­лів і про­ве­с­ти їх ра­зом з ви­бо­ра­ми де­пу­та­тів мі­с­це­вих рад у бе­ре­з­ні 2011. Та­ким  чи­ном, ми уни­к­не­мо по­стій­них ви­бо­р­чих ка­м­па­ній, за­без­пе­чи­мо чі­т­кий роз­по­діл по­в­но­ва­жень пре­зи­де­н­та, уря­ду й па­р­ла­ме­н­ту на ос­но­ві мо­де­лі вла­ди, яка від­по­ві­да­ти­ме во­лі на­ро­ду. Тіль­ки в та­кий спо­сіб ми змо­же­мо ста­бі­лі­зу­ва­ти вла­ду, а го­ло­вне – зу­пи­ни­ти зне­ві­ру в су­с­пі­ль­с­т­ві і по­ве­р­ну­ти лю­дям на­ді­ю.

У вас немає прав для коментування